Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Viikonloppuruokaa

hirvipata ja kaalia

Tämä postaus oli jäänyt ihan unohduksiin blogin luonnoksiin. Kyseessä on erään viikonlopun kokkailut vähän isommalle porukalle. Nyt kun ollaan taas viikonlopussa, on hyvä hetki julkaista nämäkin reseptit!

Kiireistä huolimatta meillä käy aika-ajoin vieraita, jolloin kokkataan jotain tilanteeseen sopivaa. Vaikka ajatus pitkän kaavan illallisesta lautasannoksina houkuttelisi, ei ne vain toimi kaikissa olosuhteissa. Kotona onkin ehkä kiva laittaa ruokaa rennosti, isoja jaettavia kulhoja, ei turhaa fiinistelyä.

Hyväksi todetut ruuat olivat tyypilisesti lämpösäilytystä kestäviä, ruokaisia ja helposti tarjottavia. Tässä minulla oli kypsää hirvenpaistia, jonka tarjonsin paahdettujen juuresten ja tumman tomaattikastikkeen kera. Sain inspiraation tummaan tomaattikastikkeeseen, kun näin vanhassa kokkiohjelmassa ”tomato gravyn”. Tyypillisesti tämä on paistille tehty kastike, johon käytetään paistista irronneita nesteitä.

Hirvi on varsin vähärasvainen ja kuivuu helposti –  miten sain sen pysymään mehukkaana? Kypsensin, annoin vetäytyä, leikkasin, peitin kelmulla koko vuuan ja nostin koko komeuden 50-60 asteiseen uuniin odottamaan vieraita. Kastike odotti sekin kiltisti pienessä kattilassa ja vasta ennen tarjoilua kiehautin siihen lämpöä ja notkeutta.

Kun ruoka tarjotaan pöydästä, jonka ympärillä kaikki istuvat, on kohtuullisen vaivatonta valmistaa ruokaisia salaatteja lisäkkeiksi ja jälkiruuaksi kakkua, jonka voi nostaa esille, kun lämmin ruoka on saatu korjattua pois.

[left]

maailman paras salaatti

[/left]

[right]

Sinappi-punakaalisalaatti

Tarvitset:
1/2 pientä punakaalia
3 rkl jyväsinappia
suolaa
oliiviöljyä

Valmista näin:
Leikkaa kaalien kantaosa pois ja suikaloi sitten niin ohuelti kuin mahdollista. Lisää suola ja puristele. Siirrä mehustettu kaalisuikale siivilään ja anna valua hetki. Siirrä sitten kulhoon, lisää sinappi ja öljy ja sekoita.

Tarjoile tämä värikäs salaatti liharuuan tai vaikka hodarien lisäkkeenä. Kaalin ystäville löytyy blogista muitakin reseptejä:
Paahdetut ruusukaali
Paahdettu lehtikaali
Kaali-kurkkusalaatti

[/right]

 

[left]

[/left]

[right]

Hirvipaistia ja juureksia

Tarvitset:
0,8-1,2kg hirvenpaistia
100 g voita
suolaa, pippuria, valkosipulia, timjamia
1 kg juureksia (palsternakka, porkkana, maa-artisokka)

Valmista näin:
Puhdista juurekset hyvin ja paista niihin osassa voita hyvä väri. Laita juurekset sitten uunivuoan pohjalle.

Lisää pannulle timajmi ja valkosipuli ja anna hetkin paistua. Lisää sitten hirvenpaisti pannulle paistumaan. Jos pannusi on pieni, voit leikata paistin kahteen tai kolmeen osaan ja paistaa erissä. Kun paistin pinnassa on kaunis väri, nosta lihat samaan vuokaan juuresten kanssa ja kaada mukana ollut makurasva vuokaan myös.

Paista hirvenpaistia 160 asteessa 15-20 minuuttia, jonka jälkeen nosta se vetäytymään huoneenlämpöön hetkeksi. Kun liha on vetäytynyt, leikkaa poikkisyin paloiksi, laita takaisin vuokaan (halutessa uuteen puhtaaseen vuokaan). Peitä kelmulla koko vuoka ja nosta sitten matalalämpöiseen uuniin odottamaan vieraita. Jos haluat, voit myös täsmäkypsentää hirven lämpötilamittarilla astetta roseemmaksi, jos se maistuu ruokailijoille.

Jos pidät riistasta, katso myös hirvikastikkeen tai savustetun hirvipaistin ohje.

Tumma tomaattikastike

Tarvitset:
4-5 kypsää tomaattia
2 dl demiglace tai punaviinikastiketta
1 sipuli viipaloituna
2 rkl oliiviöljyä
suolaa

Valmista näin:
Kalttaa tomaatit kiehuvassa vedessä ja jäähdytä sitten kylmällä vedellä. Kuori tomaatit ja laita kattilaan. Paista tomaatteja kattilassa hetki oliiviöljyn ja sipulin kera kunnes osa nesteestä on haihtunut. Lisää sitten demiglace ja keitä 10 minuuttia hiljalleen. Poraa sauvasekoittimella ja maistele. Lisää suolaa, jos tarve vaatii.

Tässä olisi myös muutama aikaisempi tumma kastike:
Gin-kastike
Akvaviitti-kastike

[/right]

[left]

Keksi-tuorejuustokakku

Tarvitset:
100 g vaaleita keksejä muruna
100 g tummia keksejä muruna
100 g voita

250 g tuorejuustoa tai mascarponea
2 kananmunaa
100 g sokeria
2 liivatelehteä
1 rkl omenaviinietikkaa

100 g tummaa suklaata
suklaa konvehteja koristeeksi

Valmista näin:
Sulata voi ja kaada puolet siitä tummille ja puolet vaaleille keksimuruille. Sekoita ja painele keksimuru tiiviiksi kiekoksi lautaselle, joka on vuorattu kelmulla. Nosta pakastimeen ja anna keksipohjien jähmettyä niin, että niistä saa tehtyä kakulle kerrokset.

Laita liivatteet likoamaan veteen. Vaahdota munat ja sokeri. Kun vaahtoon saa kahdeksikon tehtyä, lisää joukkoon vähitellen tuorejuusto. Kiehauta kattilassa liotettu liivate ja omenaviinietikka ja sekoita sitten tuorejuustomassan joukkoon.

Leikkaa veistellä suklaa ohuiksi siruiksi.

Laita irtopohjavuokaan hiukan öljyä ja siirrä pohjalle yksi jähmettynyt keksimurulevy. Nostele päälle noin puolet tuorejuustomassasta. Lisää tämän päälle suklaata ja sitten toinen kerros keksimurulevyä. Kokoa taas päälle tuorejuustomassaa ja suklaata ja asettele vielä kakulle koristeeksi murennettuja konvehteja ja hiukan tomusokeria. Nosta kakku kylmään ennen tarjoilua muutamaksi tunniksi, jotta liivate ehtii vaikuttaa.

Makean hampaalle vaihtoehtoisia taltuttajia:
Mansikkatäytekakku
Kurpitsakakku
Banaanikakku

[/left]

[right]

[/right]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?