Tiesitkö, että Suomessa on suklaatehdas, joka paahtaa itse kaakaopapunsa? Tätä en tiennyt kunnes kuulin Porvoon Pienestä Suklaatehtaasta. Sain pari suklaalevyä maisteltavaksi ja yllätyin todella. Suklaa on todella laadukasta, ja laitoin heti osan sivuun leivontaa varten, ennen kuin kaikki katosi parempiin suihin.
Kun on tarkoitus leipoa jotain kunnolla suklaista, on tärkeää hyödyntää tummempaa suklaata. Suklaa laimenee taikinaan, ja lopputulos on maitosuklaalla lähinnä vaaleanharmaa. Voi maitosuklaallakin leipoa mutta, mutta näin tuhdin suklaista kakkua ei siitä saa.
Mielestäni banaani on todella aliarvostettu hedelmä eikä sitä käytetä mahdollisuuksiinsa nähden tarpeeksi. Toisaalta terveellisemmin leipoessa banaanin potentiaali on kyllä huomattu ja erityisesti vegaanisessa leivonnassa banaani tuntuu olevan isossa roolissa. Tällä kertaa banaani saa kuitenkin toimia suklaakakun koristeena. Saattaa kuulostaa tylsältä, mutta odotas, kun pääset maistamaan uunissa paahtamisen jälkeen, banaanin makeus ja maku tiivistyvät ja pehmentävät voimakasta suklaata.
Banaani-suklaakakku
Tarvitset:
55g tummaa 70% suklaata (esimerkiksi Pienen Suklaatehtaan ”Brazil”)
1 kananmuna
1dl ruokokide sokeria
1dl alkuvehnä spelttjauhoja (voit käyttää myös tavanomaisia vehnäjauhoja mutta maku ei ole iha sama)
1rkl kaakaojauhetta
50g voita
1 banaani
Valmista näin:
Sulata kattilassa hiljalleen voi ja suklaa, anna hiukan jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri, lisää joukkoon siivilän läpi vehnäjauho ja kaakaojauhe. Lisää vielä voi-suklaaseos ja nostele sekaisin. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja asettele päälle ohuelti viipaloitua banaania. Paista uunissa 160 asteessa 15 minuuttia. Videolla näkee nopeasti eri työvaiheet
Anna kakkusen jäähtyä ennen vuoasta nostamista, jottei se mene rikki.