Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Hirvenpaisti ja Muurikka sähkösavustin

Savuisuus ja savun maku ruoassa saavat veden kielelle. Ammattikeittiössä pitkään matalassa lämmössä savustetut naudanrinta tai entrecote ovat kyllä tulleet tutuksi, mutta kotioloissa tähän en ollut vielä päässyt. Sain kuitenkin mahdollisuuden syventyä savustukseen kotoisessa mittakaavassa, kun sain yhteistyökuvioiden kautta Muurikan sähkösavustimen.

Sähkösavustin toimii tietysti sähköllä, mutta mistä sitten savu tulee? Kuvassa näkyvän tuubin sisällä on vastukset ja niiden päällä levy, jolle laitetaan puuhaketta. Kun vastukset kuumenevat, hake alkaa savuttamaan.

Säädettävä sähkösavustin on kuin luotu savustuksen ystäville. Yleinen ongelma savustimissa on, ettei savustuslämpöä voi säätää. Tässä savustimessa on kuitenkin kolme eri tehoa ja jos haluaa oikein tarkaksi ruveta, voi kiinnittää lihaan sisälämpötilamittarin, niin ei jää arvailun varaan. Kuumin teho eli 3 on 190-230 astetta, keskimmäinen eli 2 on 150-180 astetta ja miedoin eli 1 on 75 -100 astetta. Tällä savustimella voi käytännössä kypsentää vaikka uunijuureksiakin.

Ennustan tälle laitteelle paljon käyttöä (ehkä kuitenkin enemmän sitten, kun kevät koittaa), joten laitoin foliota purun alle, jottei levy ei tule heti sotkuiseksi ja pysyisi pidempään siistinä. Kun valmistelut oli tehty, viritin laitteen takapihalle ja pääsin itse hirvenpaistiin käsiksi. Huom muistakaa pikkuisen kastella leppähaketta jotta saat aikaiseksi tasaisemmin pehmoista savuisuutta kuin pistävää makua.

Pidän valkosipulista varsin paljon ja sehän sopii hirvelle oikein hyvin. Aluksi olin laittamassa tuoretta valkosipulia, mutta sitten muistinkin että minullahan on Poppamiehen Garlic Rubia. Katsoin ainesosia ja totesin että tämä on passeli. Viimeistelyksi hieraisin pintaan hiukan oliiviöljyä.

[left]

Savustettu hirvenpaisti

Tarvitset:
1 kg hirvenpaistia
3 rkl Poppamies Garlic Rub -mausteseosta*
2-3 rkl laadukasta oliiviöljyä
suolaa

Valmista näin:
Hiero lihan pintaan rubia sekä suolaa ja viimeistele oliiviöljyllä. Nosta paisti ritilän päälle ja nosta se savustimeen.

Laita Muurikan sähkösavustimeen ensin täysi teho eli 3-teho päälle, kunnes näet, että savua tulee ovista ja ikkunoista. Anna savuttaa kunnolla noin 15 minuuttia, laske sitten teho 1:een ja jätä liha savustimeen noin 30 minuutiksi.

*Tuote saatu blogin kautta

[/left]
[right]

[/right]

Sammutin tämän jälkeen savustimen ja odotin, että savustin jäähtyy hiukan. Sitten olikin aika tulkita kypsyyttä. Paisti oli punertavaa, ehkä aavistuksen plussan puolella mutta äärimmäisen hyvää silti. Savuista makuakin tuli kunnolla.

Jälkisiivous oli myös helppoa: kun otin foliot pois, kaipasi savustin vain pienen putsauksen.

Mustikka fenkoli hilloke

Tarvitset:
3 dl mustikoita
2 rkl fenkolinsiemeniä
2 rkl rouhittua mustapippuria
2 dl hillosokeria
3 rkl giniä

Valmista näin:
Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä noin viisi minuuttia. Maista, purkita ja tarjoile esimerkiksi savustetun hirven paistin kera. Yhtälailla mustaherukkahyytelö toimisi vallan mainiosti!

Jos kiinnostuit käyttämästäni sähkösavustimesta, se oli Muurikka sähkösavustin PRO 1100w.
Niitä saa ainakin heidän omilta sivuiltaan tilattua.

0 vastausta

  1. Tämähän on luksusmalli 🙂 Meillä on käytössä sellainen vanhempi malli, jossa lämpötilaa ei voi säätää. Kala onnistuu silläkin oikein hyvin, kun kalassa on mittari ja välillä ottaa johtoa irti seinästä, ettei savustimen lämpönouse korkeaksi. Lihan kypsentäminen ei suju yhtä hyvin. Tavaksi onkin tullut ottaa savu pintaan ja kypsentää uunissa hallitummin kypsäksi asti.

    1. SItäpä hyvinkin mutta silti yhtä helppokäyttöinen kuin vanhemmat mallit. Näen valoisan tulevaisuuden savustimilla kuin savustimilla 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?