Kun puhumme suomalaisista perinneruoista, on sävy yleensä negatiivinen. Aina nostetaan esiin ne kaikkein rumimmat ja pahanmakuisimmat (lue: mämmi), vaikka ruokakulttuuristamme löytyisi paljon myös hyvää ja aihetta ylpeyteen.

Sain kutsun Modernia maakuntaruokaa -kirjan julkkareihin, josta lähti matkaan uutta luettavaa. Ammatin puolesta ja ihan omalla vapaa-ajallakin tulee luettua paljon ruoka-aiheisia kirjoja, mutta tässä oli jotain säväyttävää ja erilaista. Kirjassa nostetaan esiin eri maakuntien perinnereseptejä, perinteitä kunnioittaen mutta nykypäivään päivitettynä. Kappaleet on jaettu maakunnittain ja resepteissä on hyödynnetty kullekin alueelle ominaisia ruokia tai seudulla tuotettavia raaka-aineita.
kaalisalaatti2
Idea on hieno ja kuvitus todella kaunis, mutta ovatko reseptit toteutuskelpoisia? Kirjan alkupuolella mainitaan, ettei ohjeista löydy riistaa tai muita todella kalliita raaka-aineita. Tämä on mielestäni loistava asia, keittokirjojenhan tarkoituksena on, että niissä olevia reseptejä toteutetaan, muuten kirja jää hyllyyn pölyttymään.

Koska jääkaapissa odotteli käyttöään varhaiskaali, päätin laittaa kirjan reseptin testiin ja valmistaa kaalisalaatin. Tämä resepti on muokattu omiin olosuhteisiin sopivaksi, alkuperäisestä ohjeesta poiketen tein niin, että jätin sitruunan ja sokerin pois. Lisäksi ohjeesta poiketen puristelin siivilässä kaalista ja kurkusta nestettä pois. Muuten resepti on Modernia maakuntaruokaa -kirjan mukainen.

Kaali-kurkkusalaatti

Tarvitset:
1/4 varhaiskaalia
1/2 kurkkua
2 kevätsipulia
2 tillinvarsi
1 valkosipulin kynsi
2tl suolaa
1/2 prk kermaviiliä
mustapippuria myllystä

Valmista näin:

Leikkaa varhaiskaali, kurkku, tilli, sipulit ja valkosipuli pieneksi. Laita kurkku, kaali ja suola siivilään, puristele hetki ja lisää perään loput ainekset. Sekoitele hiukan ja nosta siivilästä tarjoiluastiaan. Tarjoile vaikkapa spelttileivän kera.

Samainen resepti löytyy myös Instani videona.

Modernia maakunta-ruokaa kirjan voi tilata täältä.

kaalisalaatti3

Vastaa


Looking for Something?