Nämä pizzakuvat on otettu jo ennen Saksan reissuamme, kun yritin mahdollisimman tehokkaasti käyttää kaappia tyhjäksi. Koska kyseessä oli kaunis ja lämmin (tai siis pikemminkin pakahduttavan kuuma), päätimme, että teemme mukaan eväät ja painelemme läheiseen rauhalliseen puistoon niitä syömään – vähän jotain tavallisesta poikkeavaa!
Puutarhan parhaat antimet pizzaan? Juuri näin, palstallamme on jo paljon palsternakkaa, porkkanaa ja lehtikaalia. Näitä siis täytynee käyttää. Pizzahan on alkujaan ollut jämäruoka, johon on käytetty kaikkea aiemmin viikolta ylijäänyttä. Samaan ajatusmaailmaan sopii myös se, että käytetään niitä raaka-aineita, joita on paljon saatavilla tai jo valmiiksi kaapissa, sen sijaan että ostaa lisää uutta. tomaatteja ei sen sijaan kasva kun ei ole kasvihuonetta mutta olen syvästi omistaunut kypsiin nams tomaatteihin joten niillä mentiin.
Nautin suuresti viljatuotteista ja siksi välillä hiukan hifistelenkin. Tällä keraa pizzapohja koostui taikinajuuresta sekä kuivahiivasta, näin saan hiukan juuren makua ilman, että täytyisi erikseen valmistaa juurta tätä käyttöä varten. Kun ulkona on kuuma, taikinakin kohoaa nopeasti. Valmiin tomaattikastikkeen sijaan pyöräytin nopean soosin kypsistä Nams tomaateista, joilla yksinkertaiseenkin kastikkeeseen tulee rutkasti hyvää makua.
Kun on tarkoitus pakata pizzat mukaan evääksi, soikea muoto helpottaa kuljetusta ja pakkaamista. Pitkulainen pizza sopii myös paremmin käteen, jolloin sen voi syödä suoraan käsin.
[left]
Puutarhurin eväspizzat
Pizzapohja:
1 dl taikinajuurta
2 dl lämmintä vettä
1 tl kuivahiivaa
n. 5 dl vehnäjauhoja
suolaa
öljyä
Pizzan täytteet:
3 NAMS tomaattia*
200 g raastettua juustoa
4-5 naattiporkkanaa
3-4 naattipalsternakkaa
2-3 lehtikaalin lehteä
2 kesäsipuli
suolaa
laadukasta oliiviöljyä
Valmista näin:
Valmista pohja yhdistämällä lämmin vesi, taikinajuuri ja hiiva. Anna seistä viisi minuuttia, lisää sitten muut ainekset vähitellen ja vaivaa 10 minuuttia. Nosta taikina kohoamaan liinalla peitettynä esimerkiksi auringonpaisteeseen.
Esivalmistele täytteet, puhdista mullasta ja hiekasta porkkanat, pasternakat ja lehtikaali. Leikkaa ne sopiviksi paloiksi ja, mikäli juurekset ovat kovia, kypsennä niitä hiukan pannulla. Laita tomaatit tehosekottimeen ja soseuta. Laita tomaattisose kattilaan ja keitä kokoon hetki, mausta suolalla. Revi lehtikaalin lehdet irti keskiruodosta ja leikkaa sipuli ohuelti.
Jaa kohonnut taikina kuuteen yhtä isoon osaan ja pyöritä palloiksi. Kaulitse sitten pallot soikeiksi pizzoiksi. Levitä tomaattisosetta ja juustoa ensin ja sitten vasta loput täytteet. Viimeistele vielä lorauksella oliiviöljyä ja paista niin kuumassa uunissa kuin vain mahdollista. Minulla oli uunissa 250 astetta lämpöä ja pizzatoiminto päällä. Pizzoihin tuli rapea pohja ja täytteetkin ehtivät rapeutua.
Anna pizzojen jäähtyä hetki ja kääri sitten leivinpaperiin, jonka voi nostaa sanomalehden väliin ja nappaa mukaan evääksi retkelle.
Pizza lähellä sydäntä? Ehdottomasti, onhan blogissani kaikkea pizza ohjeista, pizzerioissa käymiseen. Blogini ihan ensimmäinen julkaisukin liittyi pizzaan, mutta näemmä tästä helposta klassikosta riittää reseptejä loputtomiin 🙂
*Tuote saatu blogin kautta
[/left]
[right]
[/right]