Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Oletko aina syönyt tomaatit liian raakana?

*Kaupallinen yhteistyö: NAMS tomaatit

Miksi Suomessa tomaatit maistuvat usein pahalta? Miksi itse kasvatetuissa tomaateissa on paljon enemmän makua ja makeutta kuin kaupasta ostetuissa?

Kävin lyhyellä vierailulla Porissa tutustumassa tarkemmin hiljattain kauppoihin ilmestyneeseen NAMS tomaattiin. Kokkina raaka-aine tietämykseni on toki hyvällä tasolla, mutta silti opin tällä reissulla tomaateista paljon uutta, muun muassa sen, miksi meillä Suomessa syödään yleensä pahan makuisia tomaatteja.

Ruokakaupassa tomaatit näyttävät kauniin punaisilta, mutta ulkoapäin ei heti näe, että ne on todennäköisesti poimittu vielä raakoina. Kun tomaatti napsaistaan irti terusta, se jatkaa vielä kypsymistään ja kehittyy pinnalta punaiseksi. Tomaatin sisällä sokerit eivät kuitenkaan ole kehittyneet täysin, joten raakana poimitun tomaatin maku jää karvaaksi ja rakenne kovaksi. Kypsä tomaatti on sen sijaan pehmeä ja makea. Alla olevassa kuvassa näkyy hyvin, kuinka kaksi punaista tomaattia voivatkin olla sisältä aivan eri väriset.

Nams tomaatti

Miksi tomaatit sitten poimitaan raakoina eikä anneta kypsyä täysin?

Jos tomaattien halutaan kestävän pitkät kuljetusmatkat ja säilyvän pitkään ruokakaupan hyllyllä, on ne pakko poimia vähän raakoina. Sama pätee myös esimerkiksi banaaniin ja avokadoon, jotka jatkavat kypsymistään poiminnan jälkeen. Ei siis ihme, että meillä myös monet tuontihedelmät maistuvat ulkomailla syömiämme hedelmiä laimeammilta. Toinen tomaatin makuun vaikuttava tekijä on lajike. Satoisaa ja hyvin säilyvää lajiketta suosiessa jää usein tomaatin maku vähemmälle huomiolle.

Samassa tertussa kasvavat tomaatit kypsyvät eri aikaan. Tertun paksuimman pään tomaatit kypsyvät ensin ja tertun loppupään tomaatit vasta viimeisenä. Jos ostat terttutomaatteja, kannattaa tomaatit syödä aina ensin tertun paksuimmasta päästä, jotta ne ovat ehtineet kypsyä kunnolla ja jotta loput tomaateista eivät ehdi mennä huonoksi.

Nams tomaatti

Nams tomaatti

Nams tomaatti

Mistä kypsinä poimittuja tomaatteja saa?

Suojavaatteet päälle, kädet puhtaaksi ja sitten sisälle kasvihuoneeseen. Nams tomaattien reilun kahden hehtaarin kasvihuone on kieltämättä vaikuttava näky. Tomaatit kasvavat siisteissä riveissä, joiden välissä poimijat mahtuvat kulkemaan. Kypsiä tomaatteja oli vastikään poimittu, joten näimme paljon vasta aluillaan olevia tomaatteja. Harrastelijaviljelijän silmään pulleiden pikkutomaattien paljous näytti kuitenkin todella kauniilta. Ekologisuus on myös otettu viljelyssä huomioon. Tomaatit pölyttävät kimalaiset, joita pörräilikin kasvihuoneessa tomaattien kukkien läheisyydessä. Tomaattien kasvualustana on suomalaista turvetta, kasteluvesi kierrätetään sateesta ja myös tuotannosta syntyvä lämpö hyödynnetään lämmityksessä.

NAMS tomaateissa on erityistä se, että ne poimitaan kypsinä, jolloin niihin ehtii kehittyä tomaatin luontainen makeus. Koska kuljetusmatkat ovat ulkomailta tuotuihin tomaatteihin verrattuna lyhyemmät, ovat NAMS tomaatit kaupan hyllyssä vielä sopivan kypsiä. NAMS tomaatteja löytyy tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla ainakin Stockmannin Herkusta, Citymarketeista ja Porissa useimmista kaupoista.

Jos siis haluat syödä yhtä makeita ja maukkaita tomaatteja kuin vaikkapa Italiassa tai Espanjassa, kannattaa ostaa sellaisia tomaatteja, joiden tiedät olevan kypsinä poimittuja. Tai sitten viljellä itse, jos viherpeukaloa löytyy. Minulle tomaatit maistuvat tänään muun muassa aamupalan seurassa timjamin ja oliiviöljyn kera.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?