Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Uutuus kuivahyllyllä – Petti tomaattisäilykkeet

Yhteistyössä Casa Gusto oy

Ihan yleisesti, testaan niin usein uusia tuotteita kuin vain mahdollista. Erityisesti tavanomaisessa hintaluokassa olevat tuotteet ovat erittäin mieluisia koska niistä voi huoletta suositella tuttaville ja kavereille.

Tämänkertaisessa jutussa menen tomaattimurska kärjellä veraten siihen mitä tuote lupaa ja mitä purkin sisällä on. Lähdetää ensin tarkastelmaan merkkiä joka o nimiltään Petti. Kyseessä on yritys joka on ollut toiminnassa vuodesta 1925 ja sittemmin brändänny kaikki tomaattisäilykkeensä Petti tuotemerkin alle. Yrityksen sivun mukaan, kyseessä on tomaattisäilykkeitä jotka ovat sataprosenttisesti peräisin Toscanalaisista tomaateista.

Mikä tekee toscanalaisista tomaateista jotenkin speciaaleja? tavallaan asian voi avata niin että kyseessä on yksi Italian kalleinmista alueista joka tunnetaan juuri premium tuotteista. Yleensä hintaa perustellaan juuri laadulla mutta myös vastuullisuudella.

Osassa tuotteista löytyy presalt nimistä premium suolaa, jolle uskotaan olevan terveydellä suotuisi vaikutuksia. Miten Toscanalainen tomaatti poikkeaa yleisesti muista kyseisen maan tomaateista? koska kyse on entisestä merenpohjasta, joten maaperä on hiukan mineraalipitoisempi, jolloin kypsissä tomaateissa on tavanomaisa enemmän makua. Sen takia tuotteissa on niille ominainen makeus, ilman lisättyä sokeria. Myös se että tuotteet käsitellään todella matalassa lämpötilassa, jonka jälkeen lisätään premium suola, jossa on lämmöltä suojattua jodia. Näin tomaattisäillykkeessä oleva jodi säilyy, vaikka sitä kuumennettaisiin korkeissa lämpötiloissa ruuan valmistuksen aikana. Ihan semmoisenaan maistettuna, tomaattimurska ja paseerattu tomaatti maistuvat tavallaan tuoreen tomaatin ja tomaattimehun välimaastolle. Hapokkuutta on niukasti mutta eräänlaista suolan ja mineraalimaisuuden makua havaittavissa, mutta sanoisin tämän tuotteen käytössä kannattaa suosia mietoa maustamista, jotta itse tomaattimurskan maku pääsee esille.

Miten näitä premium tomaattisäilykkeitä tulisi sitten käyttää?

parmesaani kanaa ja tomaattia

1prk petti tomaattimurskaa
1/2prk aurinkokuivattuja tomaatteja
1rsa broilerin rintafileitä
1ps aitoa parmesani raastetta
suolaa, pippuria, vehnäjauhoja.
Paistoon oliiviöljyä
muutama laakerinlehti

pyöritä rintafileet jauhossa ja paista kaunis väri oliiviöljyssä. Kun broilerissa on kaunis väri, mausta ne suolalla ja pippurilla. Kaada vuokaa tomaattikastike, aurinkokuivatut tomaatit ja nosta päälle paistetut broilerit. Lisää vielä parmsaani ja laakerinlehdet. Nosta uuniin ja paista reilussa 200 asteessa n. 20 min. Tarjoile vaikka riisin kera.

Ragout ala bolognese

2 sipulia
2 sellerin vartta
1 porkkana
400g naudanjauhelihaa (10% rasvaa)
1 prk petti tomaattimurskaa
suolaa, pippuria
1/2rsa pinaattia tai rucolaa
1 rsa tuore spagettia
1ps aitoa parmesani raastetta

Laita isoon kattilaan suolaa ja tuorepasta keihumaan kun vesi kunnolla kuplii. Keitä pasta ohjeen mukaan sillävälin kun teet muuta reseptiä. Käsittele ja kuutioi porkkana, sipuli ja selleri. Lorauta pannun pohjalle oliiviöljyä ja kuullota matalassa lämmössä vihannekset. Paista sillä välin toisella pannulla erissä jauhelihaan hyvä väri ja kaada vihannesten joukkoon. Kun kaikki on sopivan bruunia, mausta ja nosta lämmöltä. Lisää pannulle tomaattimurska, pinaatti ja kypsä pasta. Sekoita hyvin ja viimeistele vielä lisäämällä päälle parmsaani. Annostele ja nauti.

Pasta ala verdure

1rsa herkkusieniä
1/2rsa värikkäitä kirsikkatomaatteja
1/2plo cippolino sipuleita
1plo petti tomaattikastiketta
1/rsa pinaattia tai rucolaa
suolaa, pippuria, oliiviöljyä
rigatoni kuivapastaa
tarjoiluun parmesanjuustosta leikattuja lastuja

Laita isoon kattilaan vettä ja suolaa kiehumaan. Lisää pasta kuiva pasta ja keitä al denteksi siinä välissä kun teet muuta reseptiä. Aloita pilkkomalla tomaatit, herkkusienet ja cippolino sipulit sopiviksi paloiksi. Lorauta oliivilöjyä pannulle ja kuullottele sienet erissä kokoon. Kun viimeinen erä on käynnisssä, lisää pannulle tomaatit ja sipulit. Lisää sitten tomaattikastike ja sammuta levy. lisää sitten vastakeitetty pasta ja pinatti. Sekoita hyvin ja annostele. viimeistele vielä parman lastuilla.

Käytännössä yhteenvetona voisin sanoa että tämä tomaattisäilyke sopii kaikenlaiseen kokkailuun mutta jos haluat saada siitä kaiken irti, sitä ei kannatta turhaan keitellä, kuin ehkä matala lämmöllä haudutella. Näin tuoreiden tomaattien pirskahteleva maku jää elämään ja ruuankin maku muistuttaa astetta enemmän kesää. Jos pohdit hintaa, niin purkki tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia maksaa ehkä 1-2,5€, lienee selvä ettei suurta riskiä pettymykselle ole. Pienenä lisäkustannuksena sanoisin että premium tomaatin maku on selkeiten elementissään kun muutkin ruuan ainesosat ovat premiumia, kuten parmesanjuusto ja kuiva pasta. Itseasiassa ajattelin kokeilla kyseistä paseerattua tomattia pizzassa lähiaikoina niinkuin myös melanzanessa, joten saa nähdä mitä siitä syntyy.

Okei saatoit huomata että suurinmassa osassa reseptejä oli hyvin kypsynyttä ja arvokasta parmesanjuustoa. Olen kohtuullisen vakuuttunut että tässä vaiheessa on hyvä syventyä lisää italialaisen ruuan makumaailmaan. Kun puhutaan premium raaka-aineista, tulisi niiden kanssa muutkin tarjottavat aineet olla sen tasoisia että ruuan maussa pystyy erottamaan laadukkaat raaka-aineet. Hyvänä esimerkkinä, jos laitat tavanomaista pizza raastetta pastan joukkoon, maailman paraskin tomaattikastike vesittyy ja lopulta et maista kaikkea. Aidon parmesan juuston tunnistaa tyypillisesti alkuperäleimasta, mutta myös sen kypsyydestä ja alkuperämaasta.

Yllä olevat merkin parmesaani on ainakin ihka aitoa tavaraa mutta näissäkin on eroja. Esimerkiksi valmiiksi raastettu parmesaani on äärimmäisen hyvää vaikka se onkin jo raastettua. Hiukan isomman palan kohdalla pidän ajatuksesta että sitä voi leikata lastuiksi ja tarjota vaikka salaatin seurana. Jos syvennytään itse tuotteeseen, jaottelisin sen kolmeen kastiin jotka 12kk kypsynyt, 24kk kypsynyt ja yli 30kk kypsynyt, joka kypsynein on tietenkin näistä se kallein. Parmesaanin maku nimittäin kehittyy kypsyessään ja lopputuloksena aivan erillainen maku profiili, kuin nuoremmassa parmesaaneissa. Ihan yleisesti, parmesaani on sen tyyppinen juusto, että jos sitä olisi osana juusto maistelua niin sitä tarjottaisiin semmoisenaan, kun taas useita muita arvojuustoja voidaan tarjota hillon ja keksien kera. Jos kuitenkin aiot tarjota hilloa, suosi sen kanssa mieluiten itsetehtyä hilloa, niinkuin tätä tomaattihilloa.

Jos syvennytään lisää laatuun, niin voidaan puhua myös oliiviöljyn, pastan ja suolankin laadusta, mutta ihan oikeasti, näissä asioissa kannattaa edetä rauhallisesti ilman suurempaa stressiä. Kuitenkin, ruoka voi jopa parantaa päivääsi, jossei sen valmistusta tarvitse stressata liian suuren hifistelyn johdosta. Eikö vain?

Kiitos että luita ja kerrohan kommenttikentässä, mikä sinä toivoisit tomaattimurskalta.
Arvostaisin myös suuresti jos käyt vilkaisemassa Instaani, siellä on Video materiaalia kustakin näistä resepteistä 🙂

https://www.instagram.com/alexandertrivedi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?