Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Makeista tomaateista syntyy herkullinen tomaattihillo

tomaattihillo

Muistelen lapsuudessa aikoja, jolloin hilloa oli aamupalapöydässä. Se kruunasi aamupuuron, puhumattakaan paahdetusta leivästä tai juustoista. Perinteiset marja- ja hedelmähillot ovat toki hyviä ja niihin saa käytettyä heposti suuretkin sadot. Mutta tiesitkö, että myös tomaateista saa uskomattoman hyvää hilloa? Kypsien tomaattien pehmeä maku ja makeus pääsee hillossa oikeuksiinsa. Tomaattihillo sopiikin loistavasti esimerkiksi paahdetun leivän tai juustojen kanssa.

Lähdin liikkeellle tutkimalla vanhoja reseptejä ja selaamalla Larousse Gastronomiqueta – niiden pohjalta tein oman versioni tästä klassisesta hillosta. Lopputuloksen kannalta on toki myös tomaatilla merkitystä. Mitä kypsempi tomaatti, sitä makeampi ja maukkaampi hillo. Voit myös kokeilla eri tomaattilajikkeita, itse käytin tässä kypsinä poimittuja NAMS tomaatteja, jotka sain blogin kautta.

tomaattihillo

Tomaatit hilloksi?

Jotta tomaattihillon rakenteesta tulee miellyttävä, tulisi tomaatista poistaa kuori ja ainakin osa sen sisällä olevista siemenistä. Tomaateista saa kuoren pois kalttaamalla tai pienellä veitsinäppäryydellä, itse pidän kalttaamisesta. Kaltatessa tomaattien pintaan tehdään pieni viilto ja laitetaan alle minuutiksi kiehuvaan veteen. Tämän jälkeen tomaatit siirretään kylmään veteen, jotta niitä on helpompi käsitellä ja sitten sormin vedetään kuori pois. Siementen poistaminen onnistuu vaikka halkaisemalla ja sitten varovasti lusikalla ottaen.

Tykkään paljon vaniljan mausta ja mielestäni tässä hillossa se pääsee hyvin oikeuksiinsa. Riippuen käyttötarkoituksesta, voi tomaattihilloa maustaa vaihtoehtoisesti esimerkiksi chilillä, fenkolinsiemenillä, raastetulla sitruunan kuorella tai vaikka piparjuurella.

tomaattihillo

Tomaattihillo

Tarvitset:
5 tomaattia
100g hillosokeria
1/2 vaniljatankoa
3-4rkl vettä, valkoviiniä tai tomaattimehua

Valmista näin:
Kalttaa tomaatit ja poista kuori sekä siemenistä niin paljon kuin mahdollista. Laita kattilaan käsitellyt tomaatit, sokeri ja neste ja kuumenna. Halkaise silä välin vaniljatanko ja kaavi siemenet kattilaan. Laita vielä itse vaniljatankokin sekaan. Keittele, kunnes seos on kiehunut noin puoleen, tässä menee noin 15 minuuttia. Purkita puhtaaseen purkkiin kuumana, sulje kansi ja käännä ylösalaisin, jos haluat umpioida hillon pidempää säilyvyyttä varte tai laita suoraan tarjoiluastiaan ja kylmään odottamaan käyttöä.

Tästä reseptistä on myös video, käykää ihmeessä katsomassa!

Tomaattihilloa nautiskelin tällä kertaa iltapäivän välipalaksi Appenzeller juuston ja juureen leivotun leivän kanssa. Olen viimeaikoina syventynyt tarkemmin hapanjuurileivän leivontaan ja vihdoin olen saanut hiottua reseptin sellaiseksi, kuin halusinkin. Juureen leivotusta leivästä on siis piakkoin tulossa ihan oma juttunsa.

tomaattihillo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?