Aikaisemmassa kurkkupostauksessa perehdyin pikkelöityihin kurkkuihin. Tällä kertaa vuorossa ovat suolakurkut, joista itse tykkään ehkä vielä enemmän kuin pikkelöidyistä kurkuista.

Aidot suolakurkut eivät sisällä etikkaa tai sokeria. Suolakurkkujen säilymisen edellytys on sopivan hapan liemi, jossa sinne kuulumattomat bakteerit eivät elä. Suolakurkuille tarvitaan siis suolaliemi, jossa on 3 prosenttia suolaa sekä maitohappobakteerin lähde. Maitohappobakteerin lähteenä voi toimia hera eli hapanmaitotuotteen kirkasliemi tai vaikka mustaherukan lehdet.

Suolakurkkujen valmistus on ehkä aavistuksen haasteellisempaa kuin pikkelikurkkujen valmistus, bakteerien toiminnasta johtuen. Jotta kurkut saadaan säilymään pitkään, on säilöntäastioiden ja valmistusvälineiden puhtauden kanssa oltava erityisen tarkka.

Suolakurkkumieltymyksiä on monia. Vain vähän aikaa säilötty suolakurkku on vielä tuoreen rapea, pidempään säilöttäessä kurkut muuttuvat pehmeämmiksi ja vähän läpikuultaviksi.

Suolakurkut

1l vettä
30g suolaa
5 tillin vartta
5 mustaherukan lehteä
5 valkosipulin kynttä
800g avomaakurkkuja
Maun mukaan mausteita tai yrttejä

 1. Puhdista säilöntäpurkki huolellisesti.
 2. Kiehauta vesi, lisää suola ja anna jäähtyä.
 3. Lado purkkiin kurkut, tillit, herukan lehdet, valkosipuli ja kaada alle 40 asteinen liemi päälle.
 4. Sulje purkki löysästi ja anna olla viikko huoneen lämmössä, jolloin neste purkeissa samenee.
 5. Siirrä purkit jääkaappiin tai kellariin ja säilytä vielä ainakin viikko, tässä vaiheessa alkaa muodostumaan makuun vaikuttavia tekijöitä.

Suolakurkkujen hapanta lientä voi käyttää ruoanvalmistuksessa tai vaikka pohjana seuraavassa säilönnässä. Esimerkiksi loistava kylmä keitto syntyy hyödyntämällä hapanlientä mausteena.

Rentoa sunnuntaita!

2 Comments

 1. Salim S
  28.8.2016 / 18:48

  Moi! Kauankos kyseinen tuote oikeaoppisesti tehtynä säilyy?

  • Alexander
   Kirjoittaja
   28.8.2016 / 19:49

   Terve!
   Suolakurkut säilyvät ainakin seuraavaan satokauteen.
   Todella pitkään säilöttynä kurkut menevät niin pehmeäksi ettei niitä ole enää mukava syödä.

Vastaa


Looking for Something?