Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Suolakurkut

suolakurkut

Aikaisemmassa kurkkupostauksessa perehdyin pikkelöityihin kurkkuihin. Tällä kertaa vuorossa ovat suolakurkut, joista itse tykkään ehkä vielä enemmän kuin pikkelöidyistä kurkuista.

Aidot suolakurkut eivät sisällä etikkaa tai sokeria. Suolakurkkujen säilymisen edellytys on sopivan hapan liemi, jossa sinne kuulumattomat bakteerit eivät elä. Suolakurkuille tarvitaan siis suolaliemi, jossa on 3 prosenttia suolaa sekä maitohappobakteerin lähde. Maitohappobakteerin lähteenä voi toimia hera eli hapanmaitotuotteen kirkasliemi tai vaikka mustaherukan lehdet.

Suolakurkkujen valmistus on ehkä aavistuksen haasteellisempaa kuin pikkelikurkkujen valmistus, bakteerien toiminnasta johtuen. Jotta kurkut saadaan säilymään pitkään, on säilöntäastioiden ja valmistusvälineiden puhtauden kanssa oltava erityisen tarkka.

Suolakurkkumieltymyksiä on monia. Vain vähän aikaa säilötty suolakurkku on vielä tuoreen rapea, pidempään säilöttäessä kurkut muuttuvat pehmeämmiksi ja vähän läpikuultaviksi.

Suolakurkut

1l vettä
30g suolaa
5 tillin vartta
5 mustaherukan lehteä
5 valkosipulin kynttä
800g avomaakurkkuja
Maun mukaan mausteita tai yrttejä

 1. Puhdista säilöntäpurkki huolellisesti.
 2. Kiehauta vesi, lisää suola ja anna jäähtyä.
 3. Lado purkkiin kurkut, tillit, herukan lehdet, valkosipuli ja kaada alle 40 asteinen liemi päälle.
 4. Sulje purkki löysästi ja anna olla viikko huoneen lämmössä, jolloin neste purkeissa samenee.
 5. Siirrä purkit jääkaappiin tai kellariin ja säilytä vielä ainakin viikko, tässä vaiheessa alkaa muodostumaan makuun vaikuttavia tekijöitä.

Suolakurkkujen hapanta lientä voi käyttää ruoanvalmistuksessa tai vaikka pohjana seuraavassa säilönnässä. Esimerkiksi loistava kylmä keitto syntyy hyödyntämällä hapanlientä mausteena. Jos olet yhä hukassa suolakurkkujen suhteen, tein juuri vähän aikaa sitten youtube videon jossa valmistan niitä.

Rentoa sunnuntaita!

21 vastausta

  1. Terve!
   Suolakurkut säilyvät ainakin seuraavaan satokauteen.
   Todella pitkään säilöttynä kurkut menevät niin pehmeäksi ettei niitä ole enää mukava syödä.

   1. Moikka Heini,
    Voi hitsi miten kävi. Kurkkut pitää saada pysymään liemessä. Jos ne nousee pintaan, ovat ne vaarassa pilaantua. Teen nykyään niin että täytän vedellä pienen pussin ja laitan sen purkkiin nii kurkut jäävät helpommin liemen peittoon. Myönnettäköön, on minullakin kurkut mennyt reisille jokusen kerran ennenkuin onnisti

    Hyvää sunnuntaita
    Alexander

  1. siis ihan ruokalusikka riittää, Periaatteessa kun saat aluilleen happanemisen, nii se happamuus kasvaa ns itsekseen.

   Aurinkoista päivää ninni 🙂

  1. Moikka Reijo,
   Purkin voi sulkea vaikka käyminen jatkuukin.
   Kylmässä käyminen hidastuu niin paljon ettei jos kerran kuukaudessa purkin avaa niin sekin riittää.

   ps. tein tänään juuri youtube videon suolakurkuista jonka julkasen tässä lähiaikoinan 🙂

   yst terv,
   Alexander Trivedi

 1. Tein kurkkuja 10 l kannelliseen muovi ämpäriin. Ovat olleet huoneenlämmössä 5vrk ja käyminen on kynnissä. Nyt siirrän kellariin ja kansi tiukasti kiinni. Voiko kurkut olla tässä ämpärissä ja otetaan syötäväksi tarvittava määrä vai pitääkö ne siirtää pienempiin purkkeihin jatkosäilytykseen, kuten monissa ohjeissa kehoitetaan.
  Terveisin, Marianne

  1. Pienemmän purkit on parempi, iso satsi muuten voi päästä homehtumaan kun kurkkuja otetaan. Okei jos puhtailla ottimilla ottaa, nii sillo pitäs toimia että on isossakin purkissa.

   Tässä vaiheessa kurkkuja kannattaa maistaa ja saat selville kuin pitkällä happaneminen on ✌🙂

   1. Kiitos vastauksesta! Laitan kurkut keitettyihin pienempiin lasipurkkeihin, ja päälle tuo sama liemi. Pitääkö liemi nyt keittää ja laittaa jäähtyneenä kurkkujen päälle vai laitanko suoraan ämpäristä liemen?
    T.Marianne

    1. Moikka,

     teollisuudessa liemi saatetaan kuumentaa että käyminen loppuu mutta koska kurkut varmaan syödään lyhyemmässä ajassa niin en usko että kuumennus on tarpeen. Eli suoraan ämpäristä liemi päälle ja säilöön. Olkaa hyvä Marianne.
     Kaikkien pitäisi muistaa että ihan aina ne kurkut ei onnistu ( menee homeeseen tai maku ei ole juuri niinkuin toivoo johtuen siitä että hapatus ei ole kovin tasalaatuinen vaan pikemminkin elävä prosessi)

     hyvää keskiviikkoa”
     ALEXANDER

     1. Hei, viime vuotiset kurkut onnistuivat erinomaisesti ohjeillasi! Samoin tämän vuoden satsi. Suuri ilo oli oppia tämä taito, kiitos!
      Terveisin, Marianne

 2. Moi! Onko minun kurkut nyt pilalla ku pinnassa on hometta? Purkki ollut nyt noin 3 päivää huoneenlämmössä.

  1. Onko pinnassa hometta vai vaaleita läiskiä/ samea verkkoinen pinta? Yleensä hiivat tekee ehkä hiukan verkkomaisen pinnan ja se vaalea juttu kuuluu asiaan. Kuoleet hiivasolut sameuttaa liemen ja kasaantuu tyypillisesti pohjalle pohjalle. Jos pinnassa on punaista, vihreää tai vaikka sinistä, sitte satai on homeessa

   Yst terv.
   ALEXANDER

 3. Moro!Laitoin eilen randomisti 2L purkkeihin avomaan kurkkua,mustaherukan lehtiä pohjalle.N.5 valkosipulin kynttä.Toiseen tuli puolet keskivahvaa chiliä.Ja kolmanteen kolmas osa kurkkua ja loput chiliä.Eli tein videosi pohjalta kraana veteen.No vesi on pohjavettä täällä tunturi Lapissa.Tartteeko ne sitä tilliä.Tilli ei oo suosikkini.Meneekö reissille.Vaimokin tuumas et pitää vähän perehtyä ensin?T.Matti

  1. Moikka Matti,

   Tilli ei ole must. Se vain makua varten.
   Kunhan kurkut pysyy liemeen peitoksissa pitäisi onnistua.
   Jos käyminen lähtee liikkeelle, kaikki pitäisi olla ok.

   Alexander

 4. Hyvä ohje! Itse käytän tosin 4,5% suolalientä. Karin bojs:in kirjasta Hapata herkulliseksi. Kyseisen kirjan suosittelen kaikille ostavan, jos haluaa syventyä hapatuksen saloihin.
  Valkosipuli hapan kurkut valmistumassa, ja hyvin menee! 🙂

  PS. Kannattaa heittää sekaan myös pieni pala piparjuurta, jos siitä pitää! 😉

  1. moikka Jimbo,
   piparjuuri on kyl jees hapankurkuis.
   Oon testannu monia eriliemiä ja joskus suoraan aiempien kurkkujen lientä.
   Toi 4,5 on kyl hyvä jos ei haluaa mitä riskiä että kurku voisi saada pintaan hometta.
   Voisin ehkä kirjoittaa tuon osan kommentista ylös tohon postaukseen jotta kaikki näkee (hyvää tietoa sinulla!)

   yst terv.
   Alexander

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?