Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Pikkelöidyt kurkut

Avomaankurkut ovat nyt sesongissa. Vaikka ne ovat todella hyviä ihan sellaisenaankin, tykkään laittaa niitä myös säilöön. Yleensä purkitan avomaankurkkuja kahdella eri tavalla; teen joko herkku- eli pikkelikurkkuja tai suolakurkkuja. Selvyyden vuoksi päätin kuitenkin jakaa nämä omiin postauksiinsa – tällä kertaa vuorossa siis pikkelikurkut.

Pikkelikurkut säilötään liemeen, jossa on etikkaa, sokeria ja makuja. Monissa resepteissä on käytetty ns. 1-2-3-lientä eli sellaista lientä, johon tulee 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Liemen huono puoli on se, etteivät kurkut säily siinä kovinkaan pitkään, mutta se toimii oikein hyvin marinointiin tai makuliemeksi. Itse käytän astetta tiukempaa lientä, jossa on 1 osa etikkaa, 1 osa sokeria ja 1 osa vettä.

Pikkelöidyt kurkut

2dl väkiviinaetikkaa
2dl hunajaa tai sokeria
2dl vettä
3 kruunutillin vartta
2rkl sinapin siemeniä
600g avomaankurkkuja viipaloituina
Muita hyviä mausteita ovat esim. valkosipulin kynnet, pippurit tai vaikka rakuuna.

  1. Kiehauta kattilassa etikka, hunaja (tai sokeri), vesi ja sinapin siemenet.
  2. Lado kerroksittain purkkiin kurkkuviipaleet ja tilliä.
  3. Kaada jäähtynyt liemi purkkiin siten, että kaikki kiinteä jää nesteen alapuolelle.
  4. Sulje purkki ja siirrä kylmään.

Kurkut ovat parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua. Kurkut säilyvät liemessä pinnan alla muutan kuukauden jos hygienia on ollut kohdallaan. Avaamisen jälkeen kurkut olisi hyvä syödä viikossa.

Jos haluat säilyttää kurkkuja vielä pidempään, voit käyttää kokonaisia avomaankurkkuja ja kaataa liemen kuumana purkkiin, mikä myös varmistaa, ettei purkissa elä ylimääräisiä bakteereja. Kaada lientä sen verran että purkki tulee reunoja myöten täyteen ja sulje kansi heti. Muista kopauttaa purkkia muutaman kerran ennen sulkemista, jotta mahdolliset ilmakuplat lähtevät pois. Jos purkin kansi loksahtaa tyhjiöön eli se painuu keskeltä hiukan kasaan voi purkkia säilyttää kellarissa tai pimeässä. Jos tyhjiötä ei muodostu, olisi purkki hyvä säilyttää kylmässä, jolloin kurkut säilyvät silti vähintää 3kk.

Samalla tuli myös valmistettua etikkapunajuuria, joihin tuli tilliä lukuunottamatta sama liemi. Lisäksi keitin punajuuria liemessä hetken ennen purkittamista.

Jos haluaa että purkit säilyvät mahdollisimman korkealla todennäköisyydellä seuraavaan satokautoon voi purkkeja suljettuina keittää n. 5 minuutin ajan jonka jälkeen pitäisi tyhjiö muodostua todennäköisemmin sekä ylimääräisien bakteerien kuolla.

Paksut tillin varret toimivat hyvin stoppareina kurkuille jotka pyrkivät pintaan, näin saat kurkut pysymään pinnan alla.

Vinkki: Kun kurkut on syöty, älä heitä lientä pois. Voit käyttää saman liemen uudestaan, kun siivilöit sen ja kiehautat uusien kurkkujen päälle. Teen näin yleensä vain kerran. Hyödynnän kurkkujen lientä myös vinegreteissä, maustamisessa sekä muiden vihannesten pikkelöinnissä.

PS. Seuraavalla kerralla vuorossa ovat suolakurkut!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?