Kun kotoilun lomassa alkaa tekemään mieli laadukkaasti valmistettu kotiruokia, yritän muistella lapsuuden muistoja. Sieltä nousee esille kaikkea kanaviillokista, kesäkeittoon ja intialaisiin kotiruokiin. Yhdistävä tekijä monien näiden ruokien kohdalla on painekattila joka oli todella kovalla käytöllä. Jos nykyään kysyn kavereiltani että teitävätkö mikä on painekattila, saattaa tulla vain hämmennys. Painekattila broileri 1 kokonainen broileri 1 liemikuutio 5 laakerinlehteä 5 pippuria 8dl vettä 30g voita 30g jauhoja loraus kermaa 1rkl jyväsinappia
Laita kokonainen broileri painekattilaan, lisää päälle pippurit, vesi, lihaliemikuutio ja laakerinlehdet. aseta kansi ja laita hellä päälle. Kun porina kuuluu, laske lämpöä. Kun broileri on kypsynyt n. 30-40 minuttia, se on kypsää. sammuta hella, avaa kansi ja nosta broileri ulos. Sulata toisessa kattilassa voi ja lisää jauho. Vatkaa vispilällä ja lisää siivilän läpi broilerin lientä vähitellen. Käytä aikaa huolelliseen vispaamiseen ettei kastikkeeseen tule paakkuja. Kun kaikki liemi on lisätty, kuumenne kastiketta jotta se hiljalleen kiehuu ja vehnäjauho kypsyy. Tässä välissä leikkaa hiukan jäähtyneestä broilerista lihat irti luista ja viipaloi sopivan kokoisiksi paloiksi. Kun kastike on hetken kiehunut, lisää joukkoon kerma ja jyväsinappi. Sekoita ja maista. Tarjoile kastike broilerin, riisin ja herneiden kera. Kastike on tässä se juju, etkä saa samanlaista makua ilman painekattilaa. Tietenkin voit itse käyttää enemmän suurustetta, jos tykkäät paksummesta kastikkeesta, mutta ainakin itselle kastikkeen maun tiivistäminen kokoon keittämällä on yleisimmiten ratkaisu. Olen useinmiten todennut, että linturuuat ilman kunnon kastiketta, ei olisi vaivansa väärti.Tämä broisku oli suorastaan pelastus ulkoilu päivälle. Mielestäni liharuokia osaa arvostaa paljon enemmän silloin kun on tehnyt jotain fyysistä. En siis ihmettele miksi passiivista työtä tekevät suosii kasvisruokaa ja toisaalta, eihän siinäkään mitään vikaa ole. Veikkaan että useinmille liharuuat ovat ne ruuat millä he ovat varttuneet ja siksi niitä osataankin laittaa, mutta uskallatko sinä kokata kokonaista broileria? siinäpä pieni pähkinä kotikokkailulle 🙂
Siis katoin jo laittamasi hernesoppajutun painekattilasta ja nyt tämä 🙂 Käytän painekattilaa tosi paljon: karjalanpaistin, kaalikeiton ja monien lihojen kypsentämiseen, koska maut pysyvät ja sähköä säästyy, miksi paahtaa uunissa tuntitolkulla ruokia hautumassa kun niistä usein haihtuu nestettä, kattilassa tulee yhtä hyvää ja vielä kypsempääkin lyhyemmässä ajassa 🙂
Alexander
29.3.2020 / 13:24
moikka,
olen samaa mieltä. Myös se että paineen alla sokerit kypsyvät enemmän, jolloin muodostuu makuakin enmemän. Siispä, paine vaikuttaa paljon muuhunkin kuin nopeuteen. Ehkä retrot painekattilat löytävät ullakoilta paikkansa kotikeittiöihin? 🙂
Siis katoin jo laittamasi hernesoppajutun painekattilasta ja nyt tämä 🙂 Käytän painekattilaa tosi paljon: karjalanpaistin, kaalikeiton ja monien lihojen kypsentämiseen, koska maut pysyvät ja sähköä säästyy, miksi paahtaa uunissa tuntitolkulla ruokia hautumassa kun niistä usein haihtuu nestettä, kattilassa tulee yhtä hyvää ja vielä kypsempääkin lyhyemmässä ajassa 🙂
moikka,
olen samaa mieltä. Myös se että paineen alla sokerit kypsyvät enemmän, jolloin muodostuu makuakin enmemän. Siispä, paine vaikuttaa paljon muuhunkin kuin nopeuteen. Ehkä retrot painekattilat löytävät ullakoilta paikkansa kotikeittiöihin? 🙂