Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Autenttinen kanaviillokki | Klassikkoresepti

kanakastike

Monista perinteisistä suomalaisista kotiruuista tehtiin teollistumisen myötä laitosversiot, jotta ruokaa voitiin valmistaa isommassa mittakaavassa. Tästä johtuen monet todella herkulliset klassikkoruuat ovat saaneet vähän huonon maineen, esimerkkinä kesäkeitto.

Tällä kertaa haluan irrottaa laitosruoan maineen kahleistaan erään perinteisen kastikeen, kanaviillokin. Aikoinaan tätä kastiketta tehtiin hiukan vanhemmasta linnusta eli kanasta. Ero nykyajan broileriin on mm. lihan rakenne, joka on kanassa huomattavasti kovempi kuin broilerissa. Kanaa saa tyypillisesti keittää noin kolme tuntia, mutta siitä saatava liemi on jotain verrattoman hyvää. Kypsä keitetty liha on myös erittäin isosäikeistä ja mehukasta. Liemestä keitetään kokoon kastike, johon lisätään joukkoon kypsä liha. Tällä tavalla syntyy kastike, jonka maku on voimakas ja syvä.

Nykyään, kun kanaa sen todellisessa merkityksessä ei löydy muualta, kuin ehkä etnisten markettien pakastealtaista, pitänee kanaviillokki tehdä broilerista. Tarkennuksena vielä se, että broilerin tulisi olla vähintään luullista palaa, jotta liemeen syntyy edes jotain lintumaista makua. Olen kokeillut niin broilerin koipireisiä kuin kokonaista broileriakin viillokin valmistuksessa, mutta tällä kertaa ainekseksi valikoitui broilerin koipinuijat. Viillokissa sitruunainen kastike olisi klassinen, mutta runsaasta maustevarastostani johtuen, tein mausteseoksen. Olisin myös tarjonnut perinteistä mustaherukkahilloa viillokin seurana, mikäli lisäke olisi ollut riisiä tai perunaa. Mutta nyt päädyin vaihtelun vuoksi spagettiin, jolloin hilloa en enää niin kaivannut.

Miten teollinen kanaviillokki erottuu tästä? Suuren mittakaavan valmistuksessa liemen maku tulee liemijauheesta ja broileri on joko kypsää tai raakaa suikaletta, joka lisätään lopuksi joukkoon. Kunnon maut kehittyvät kuitenkin pidemmässä haudutuksessa ja silloin, kun käytetään nahallista ja luullista broileria.

[left]

Kanaviillokki

Tarvitset:
800 g luullista broilerinlihaa (esim. koipireittä)
2-3 sipulia
2-3 porkkanaa
2 rkl mausteita (kurkumaa, paprikajauhetta, chiliä, pippuria, inkivääriä tai muuta oman maun mukaan)
2 dl kermaa
4-5 dl vettä (tai sen verran, että broilerin lihat peittyvät)
öljyä
suolaa

Valmista näin:
Laita pataan tilkka rasvaa ja lisää broilerin koivet sinne paistumaan. Pilko porkkanat ja sipulit ja lisää ne mausteiden kanssa myös pataan paistumaan. Laske sitten pataan sen verran vettä, että kaikki ainekset peittyvät ja jätä kiehumaan hiljalleen, kunnes koivet on murean kypsiä (eli noin 30 minuuttia.)

Nosta sitten koivet padasta ja revi niistä lihat irti. Anna tällä välin liemen kiehua kokoon, jottei se ole liian vetelää. Lisää irrotetut lihat ja kerma pataan ja kiehauta. Maista ja lisää lopuksi ohuelti viipaloitu sipulin varsi joukkoon. Tarjoa kanaviillokki riisin, perunoiden tai pastan kanssa.

[/left]

[right]

kanaviillokki

[/right]

kermainen kanakastike

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?