kesäkeitto ohje

Kesäkeitto jakaa mielipiteitä. Osalle tämä kouluruuan inhokki on saattanu muuttua ajan saatossa suosikiksi, mutta hyvän kesäkeiton salaisuus piilee raaka-aineissa. Kuten nimikin kertoo, kuuluu kesäkeitto kesään, ja ilman kesän nuoria ja hyviä vihanneksia ei keitosta tule yhtä hyvää.

Viime kesänä jaoin blogissa Jarmo-Vähäsavon kesäkeiton reseptin, joka oli tietenkin hyvää. Nyt ajattelin tehdä oman versioni tästä klassikosta.

Kesäkeiton herkkä maku tulee esille vain, jos siinä käytettävät vihannekset ovat nuoria ja vasta maasta nostettuja. Varastokasvisten kypsennys vie pidempään, jolloin niissä ei ole juuri raikkautta ja tästä syystä niistä ei saa saman makuista kesäkeittoa kuin uudensadon vihanneksista. Esimerkiksi nuori kukkakaali on raakanakin syötävää ja se varsi maistuu jopa hyvälle, kun taas isommassa kukkaalissa varsi pitää lähes poikkeuksetta kypsentää ja maussakin on enemmän ”puumaisuutta”.

Teen kesäkeiton mahdollisuuksien mukaan aina kanaliemeen ja maidon sijaan käytän kermaa. Kunnon kanaliemi on maun lisäksi kasvislientä ravitsevampaa. Mausteista laakerinlehti ja maustepippuri ovat toimineet oman kokemukseni mukaan, toiset tykkäävät taas muskottipähkinästä ja valkopippurista, jotka eivät myöskään ole huonoja maustevaihtoehtoja. Mennään sitten itse reseptiin.

maukas kesäkeitto

Kesäkeitto

Tarvitset:
600 g uusiaperunoita
400 g kukkakaalia (pieni)
2 kesäsipulia
100 g herneitä
3 naatillista porkkanaa
1 nauris
5 dl kanalientä
2 dl kermaa
2 rkl voita
5 laakerinlehteä
5-8 pippuria (makusi mukaan)

Valmista näin:
Pese ja leikkaa kasvikset sormenpään kokoisiksi paloiksi. Sipulin varren ja vaalean osan voi laittaa erikseen sivuun.

Aloita laittamalla pataan voita ja paista siinä sipulit, lisää sitten porkkanat, perunat ja mausteet. Lisää joukkoon vielä kanaliemi ja keitä 10 minuuttia. Lisää keittoon sitten kukkakaali, nauris ja kerma ja keitttele vielä 5 minuuttia hiljalleen.

Lopuksi lisää joukkoon herneet ja sipulin varsi. Anna keiton kiehahtaa ja maista ennen tarjoilua. Keiton voi halutessaan koristella myös tuoreella tillillä.

Kesäkeiton lisäkkeiksi sopii Maalahden limppu tai perinteiset saaristolaisleivät. Jos haluaa kalaa tai lihaa keiton lisäksi, kylmäsavulohi tai jokiravut sopivat loistavasti keiton makumaailmaan.

Alla on video keiton valmistuksesta, olkaa hyvä!

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Kesään sopivia ruokia on lukuisia mutta tämä kohdalla nimi kertoo jo kaiken. Kesäkeittoa ei ainakaan omasta mielestäni voi valmistaa talvella kun tähän nimenomaan tarvitaan niitä nuoria ja tuoreita kasviksia 🥕🥔 Vaikka tämä ruoka jakaakin mielipiteitä, ei kannata tuomita ennenkuin pääsee kunnolla maistamaan. Olihan minäkin joskus ennakkoluuloinen kesäkeittoa kohtaan 😊 Mikäs on sinun kantasi kesäkeiton suhteen? 🍲 #kesäkeitto #kesä #kotimaisetkasvikset #kasviksia #ruokavideo #foodgasm #foodporn #suomi #Ruoka #ruokaa #ruokakuva #ruokablogi #ruokakuvaus #ruokarunkkaus #ruokastailaus #ruokavalio #kesäruoka #soup #vegetarian #ruokavalokuvaus #ruokaloma #ruokalajia #ruokaaaa #ruokakuvia #foodvideo #note9 #withgalaxy #kukkakaali #uusiperuna #kesäsipuli

Henkilön Aitoa arkiruokaa Ruokablogi (@alexandertrivedi) jakama julkaisu

2 Comments

 1. Tuulikki Vääräniemi
  8.7.2019 / 15:19

  Tein tätä kesäkeittoa. Oli huippuhyvää. Jopa miehenikin kehui keittoa. Se on jo hyvä merkki. Teenpä toistekin samalla ohjeella. Kiitos ohjeesta

  • Alexander
   Kirjoittaja
   8.7.2019 / 16:57

   Moikka Tuulikki,
   Kiitos aurinkoisesta palautteesta 🙂
   Olin aikanaan ennakkoluuloinen kesäkeittoa kohtaan mutta sitten kun opin tämän ohjeen, ääni muuttui ”kellossa”
   Hyvää kesää!

Vastaa


Looking for Something?