Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

muinainen kotiruoka – murukastike

Klassikoita on monenlaisia ja tällä kertaa ajatuksena on tehdä perinteinen jauhelihakastike jota kutsutaan myös murukastikkeeksi. Kastikkeen tarkkaa alkuperää en tiedä mutta useimmissa vanhan liiton paikoissa, jauhelihakastike on ollut perinteisesti kermainen ruskeakastike jossa on ollut joukossa paistettua jauhelihaa. Sittemmin tv:n ja muiden medioiden johdosta tomaattisempi jauhelihakastike on yleistynyt jota jotkin nimittää bologneseksi.

Perinteinen murukastike on toisaalta parempi perinteisien lisäkkeiden kanssa kuten peruna, salaattia tai vaikka juurekset. Puolestaan tomattinen jauhelihakastike toimii edukseen pastan sekä riisin seurana. Kun taas puntaroidaan kotimaista makumaailmaa, pidän tavallaan perinteisestä murukastikkeesta usein enemmän kuin  tomaattiset jauhelikastikkeet on harvemmin tehty niin  suurella intensiteetillä. Tietenkin poikkeuksena oma kotitekoiset kokeilut.

Jotta onnistut saamaan todellisen makumaailman tähän soosiin tarvitsen kunnon lihalientä kastikkeeseen. Joko itse keitettyä tai muiden keittämää. Kriittisiä asioita onnistumisessa on että jauhelija paistetaan osissa jotta siihen muodostuu väriä, lientä lisätessä sekoitetaan rajusti jottei tule jauhojen johdosta paakkuista ja hiljalleen keittäminen liemen lisäämisen jälkeen jotta jauhot kypsyy tai kastike ei ole hyvän makuista. Poikkeuksena joihinkin  resepteihin, hyödynnän tässä jauhelihasta irtoaa rasvaa enkä lisää voita, niinkin voi tehdä.

Murukastike

400g jauhelihaa (tälläkertaa käytin karitsaa)
1 sipuli
1 valkosipuli
4rkl vehnäjauhoja
0,5l lihalientä
2dl kermaa
1 kuorallinen tuoretta persiljaa
suolaa, pippuria

Jaa jauheliha kahtia ja paista osa padassa ja osa panulla. Näin saat hyvän paistopinnan jauhelihalle. Kun jauhelihassa on väriä, lisää pannuille pieneksi leikattu sipuli. Kun sipuli on kuullottunut, lisää joukkoon jauho, sekoita jotta rasva imeytyy siihen ja yhdistä molemmat paistoksen pataan. Sekoita jatkuvasti ja lisää joukkoon liemi. Anna liemen kiehua ja sekeutua muutaman minuutin jotta vehnäjauho kypsyy. Lisää joukkoon vielä kerma ja laske lämpöä. Leikkaa persilja pieneksi. Kun Mausta ja maista kastiketta, jos se tuntuu valmiilta lisää joukkoon persilja ja nosta esille.

Tarjoile murukastike keitettyhen perunoiden ja salaatin kera.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?