Arkinen papu-bolognese ja pin-up olutta

Helppo arkiruoka syntyy jauheliha-papukastikkeesta sekä kvinoasta. Tuntuu ainakin näin tosi simppeliltä, mutta en ole syönyt kyllä vähään aikaan mitään vastaavaa. Kvinoa sopii aivan loistavasti myös liharuokien lisäkkeeksi. Tässä käytin SunSpeltin kotimaista kvinoaa, joka hiukan puuroutuu keitettäessä, mutta tarpeeksi niukalla vedellä keitettynä, siitä saa melkein kuin polentaa rakenteeltaan.

Jauhelihasta ja pavustuista tehty papu-bolognese voi tuntua varsin tavalliselta, mutta itse asiassa kokonaisuudesta tulee ruokaisampi kuin tavanomaisesta jauhelihakastikkeesta. Opin myös joskus eräältä kokilta nuorena oppipoikana, että jauheliha pitää heitellä pienissä määrissä kuumalle pannulle. Nimenomaan heittämällä, jotta suurin osa lihan pinta-alasta osuu kuumaan paistopintaan ja syntyy väriä. Jauhelihan paistaminen näyttää harmillisen usein keittämiseltä, kun laitetaan kerralla liikaa pannulle ja jauheliha alkaa kiehua irtoavassa nesteessä. Jos sinulla käy näin joka kerta, kokeile ensi kerralla hiettelyä pienissä määrissä. Salaattina ja tasapainottajana tälle aterialle toimi pico de galo, jonka ohje on tuttu mexicolaisista tacoista.

Papu-bolognese

Tarvitset:
2 chiliä
1 porkkana
1/3 purjo
400 g jauhelihaa
300 g papuja
2-3 rkl tomaattipyrettä
2-3 rkl savuchilikastiketta
3-4 dl lihalientä
2 rkl mausteita (cayennepippuria, paprikaa, oreganoa, korianterijauhetta)
2 rkl oliiviöljyä

Valmista näin:
Leikkaa chilit, purjo ja porkkana ohuelti paloiksi. Laita hellalle lämpenemään valurauta/hiiliteräspannu ja pata. Lorauta pataan oliiviöljyä ja laita sinne paistumaan vihannekset.

Paistele pienissä erissä jauheliha kuivalla pannulla ja nosta värin saanut jauheliha pataan. Tee padan keskelle tyhjä kohta ja lisää siihen tomaattipyre sekä mausteet. Kaada lihaliemi pannulle ja huuhtele siitä kaikki maku pataan. Lisää pataan vielä savuchili ja anna kastikkeen hiljalleen kiehua 20 minuuttia. Voit valmista sillä välin kvinoan. Jos haluat tästä ateriasta vegaanisen, korvaa jauheliha kasviproteiini valmisteella.

Kvinoalisäke

Tarvitset:
3 dl kotimaista kvinoaa
suolaa
oliiviöljyä
vettä

Valmista näin:
Huuhtele kvinoa tiheässä siivilässä muutamaan kertaan ja anna hiukan kuivua joka välissä.

Laita kvinoa kattilaan ja lisää vettä niin, että se peittyy juuri ja juuri. Lisää suola ja anna kiehua hiljalleen 3-4 minuuttia, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut.

Lisää joukkoon taas pieni määrä vettä (1-2 dl) ja anna sen kiehua myös kokoon.

Maista tässä välissä kypsyys, jos kvinoa on hiukan napakka, nosta lämmöltä, lisää öljy ja laita kansi päälle. Näin saat aikaiseksi puuroutuvasta kvinoasta lisäkkeen, joka ei ole liian vetelä.

Hyvä ruoka tarvitsee vertaisensa juoman. Tykkään maistella erilaisia erikoisempia oluita ja mielestäni olut on loistava juoma arkisemmalle tai tuhdimmalle aterialle. Honkajoen Panimon uudet oluet edustavat erittäin vahvasti tätä makukärkeä. Minulle kyseisen panimon inkivääriolut oli maullisesti parhaimmasta päästä, eli kevyttä, raikasta ja helposti juotavaa. Kolme muuta makua on vielä kokeilematta mutta ainakin tähän mennessä Ginger vei kielen mennessään.

*Honkajoen Panimon oluet saatu blogin kautta

honkajoenpanimo

Share:

2 Comments

  1. 13.3.2018 / 09:52

    Oi miten hyvältä näyttää! Haudutetut ruuat on 😍 Kvinoa toimii tässä kaveriksi varmasti hyvin!
    Saadaanko jakaa tämä facessa?

    • Alexander
      Kirjoittaja
      13.3.2018 / 11:20

      Moikka Anne,

      Kiitos palauteesa 🙂 Saa todellakin jakaa!

Vastaa