Erillaisten linssien syöminen on ollut vakio osa nuoruuttani ja tämän kertaisessa reseptissä nostan esille yleisimmät tavan miten niitä valmistettiin. Toki, vaikka linssejä voi valmistaa useammalla eri tavalla, yleinen nyrkkisääntö on keittäminen ja tämän jälkeen linssien lisäämisen pannulle jossa on mausteita/sipuleita. Miksi linssejä keitetään astetta pidempään? linssien ei kuulu olla mössöä mutta hyvä kypsyys kuuluu tässä asiaan. Alla olevassa reseptissä on linssejä useampaa sorttia mutta voit tehdä vastaavan ohjeen hiukan pienemällä linssivarianssilla. Jos kuitenkin etsit näitä speciaaleja linsseja, niitä löytyy aika hyvin hämeentien etnisistä marketeista, samoin kuin vihreitä chilejä joita olen käyttänyt näissä resepteissä.

Okran kohdalla tarina on monimutkaisempi. Itseasiassa, okraa ei ollut saatavilla kovinkaan hyvin vuosikymmeniä sitten ja etnisissäkin marketeissa löytyvien okrien laatu oli hiukan kyseenalainen. Sittemmin okraa on alkanut löytyä muussakin kuin säilykkeen muodossa, joten sitäkin on tullut kokattua. Miten okraa valmistetaan? Tyypillisesti intialaisessa keittiössä sitä paistetaan mutta esimerkiksi etelä-amerikassa okraa lisätään keittoihin. Okraa pidetään myös oikein terveellisenä kasviksena sen puhdistavien ominaisuuksien vuoksi. Syventymättä ollenkaan terveyspuoleen, mennään itse kokkailuun.

Intialainen dal eli linssikastike

1dl masal dal
1dl mung dal
1dl chana dal
1dl urud dal
1dl toor dal
2 sipuli
3 tomaatti
1rkl kokonaisia mausteita (neilikka, kardemumma, jeera, aswain)
3rkl mausteita (kurkuma, chili, pippuri, suolaa)
5 vihreää chiliä
1-1,5l vettä
4rkl öljyä

Pese linssit muutaman kerran jotta vesi on kirkasta vaikka se on linsseihin kosketuksessa. Laita sen jälkeen linssit likoamaan. Laita kattilaan 1l vettä kiehumaan ja kun vesi kiehuu, kaada linssien liotus vesi pois ja lisää linssit veteen. Anna linssien kiehua n. 45 min hiljalleen. Tällä välin, kuori ja pilko sipuli, inkivääri ja valkosipuli. Pilko myös tomaatti ja vihre chili pieneksi. Lorauta pannulle hiukan öljyä ja aloita kuullottamalla kokonaiset mausteet, jonka jälkeen lisää joukkoon loput pilkotut ainekset alkaen sipulista.

Kun linssit ovat kiehuneen 45 min, tarkista kypsyys ja lisää linssit liemineen pannulle jossa on mausteet ja sipulit. Anna kiehua hetki ja linssikastikkeesi on valmis.

Intialaisittain paistettu okra

1kg okraa
1 sipuli
5cm inkivääriä
4 valkosipulin kynttä
1tl jeeraa
1tl aswain
2rkl jauhettuja mausteita (kurkuma, chili, pippuri, paprika)
suolaa
*halutessa vihreää chiliä

Perkaa kannat pois okrista ja pilko sormeenpään kokoisiksi paloiksi. Kuori ja pilko sipuli, inkivääri, valkosipuli. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja paista ensin kokonaiset mausteet ja lisää sitten joukkoo sitten pilkotut vihannekset ja jauhetut mausteet. Paistele hetki ja lisää kansi pannulle ja anna hautua n. 15min.

Voit myös olla kiinnostunut muistakin vastaavista resepteistä kuten; pakora, puri, juustokeitto, kitchari, roti, naanleipä ja parantha

okran valmistus
Share:

2 Comments

 1. mk
  1.12.2019 / 17:24

  Voisiko pyytää blogiisi linssipostauksen? Osaisit varmasti puhua sekä mausta että lajeista (ja myös mahdollisesti saatavuudesta, erikoiskauppoihin kun voi olla satoja kilometrejä ja netistä etsiminen ei myöskään ole kaikilla hallussa) että käyttösuosituksista erilaisiin ruokiin. -Kivaa, että okraa on jo saanut suomalaisenakin, tosin juhlahinnalla! …Linssithän ovat hieno lisä ruokaan, kun herneillä on se selkeä maku, pavut vaativat aikaa tai ovat esivalmisteita, ja linssi onnistuu jotakuinkin kuivapussistakin arki-iltana.

  • Alexander
   Kirjoittaja
   3.12.2019 / 21:12

   Moikka Mirja,

   Tuossahan on hyvä idea mutta toteutuksen kannalta siihen menee kyllä tovi.
   Veikkaan että menee ensivuoden puolelle että kokonaisuus valmistuu mutta katsotaan onnistuuko 🙂

   Kiitos vinkistä Mirja!
   terv. Alexander

Vastaa


Looking for Something?