Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Kööpenhamina matkakohteena | Ravintolat & hotellivinkki

köpiksen nähtävyydet

Lokakuussa juhlin kolmekymppisiä ja synttäriviikonloppuna puolisoni yllätti minut järjestämällä matkan Kööpenhaminaan. En tosiaan tiennyt matkasta mitään ennen lähtöpäivän aamua – hyvin oli onnistunut pitämään salassa! Noin 1,5 tunnin lentoa ja lyhyttä metromatkaa myöhemmin löysin itseni keskeltä vilkasta ja aurinkoista Köpistä.

Kööpenhamina on kulinaristin unelmakaupunki, ja valikoitui kohteeksi ilmeisesti juuri tästä syystä. Oikeastaan yhtään ravintolapettymystä emme kokeneet, vaikka sitäkin välillä reissun päällä sattuu, kun on vieraassa kaupungissa. Hyviä, jopa erinomaisia, ravintoloita löysimme sen sijaan rutkasti. Kivanoloisia ravintoloita olisi ollut enemmänkin, jos vain vatsassa olisi ollut lisää tilaa. Jääpähän sitten tuleville Köpiksen reissuille koettavaa 🙂

Sain kaupungista paljon video- ja kuvamateriaalia, jotka nyt pläjäytin tähän postaukseen. Aloitetaan ravintolasuosituksilla:

tanskalainen hodari

[left]

The Union Kitchen (Store Strandstræde 21)
Värikkäiden talojen Nyhavn on suosittu nähtävyys. Ja missä on turisteja, on myös turisteja houkuttelevia ravintoloita. Jos kuitenkin viitsii hiukan kävellä etäämmäs Nyhavnista, talojen välistä löytyy yksi kohtuuhintainen ja silti erinomainen ravintola, The Union Kitchen.

Lounasaikaan ravintola oli aivan viimeistä pöytää myöten täynnä. Tulimme kuitenkin hyvään aikaan, sillä saimme ilman varausta pöydän. Lounastamassa näytti olevan paljon myös paikallisia, mikä on yleensä hyvä merkki. Hintaluokka oli reissumme edullisemmasta päästä. Ruoka oli erittäin rentoa, trendikästä ja kivasti presentoitua. Kuva, jossa näkyy vohvelin päällä olevaa rapeaa kanaa, on tästä ravintolasta.

Barr (Strandgade 93)
Illallispaikkaa miettiessä meinasi mennä pää pyörälle kaikista mielenkiintoisista ravintoloista. Barr sijaitsee aivan kivenheiton päässä Nyhavnista, veden äärellä, ja oli siis meille sopivasti lähellä hotellia. Samalla alueella on paljon ruokapaikkoja, katuruokakojuista Michelintähdellä palkittuihin ravintoloihin. Arvostelujen perusteella päädyimme kuitenkin Barriin. Ja onneksi menimme, sillä Barr yllätti todella positiivisesti.

Lämpimillä puun sävyillä, luonnonmateriaaleilla ja kattoon ripustetuilla kuivatuilla kasveilla oli saatu ravintolaan kutsuvan lämmin tunnelma. Ruoanvalmistusta saattoi vakoilla suuren keittiön lasi-ikkunoista. Barr tarjoilee pohjoismaalaista ruokaa parhaimmillaan ihrasta lyyitimeen ja aitoon snitcheriin. Puhumattakaan kattavasta olutvalikoimasta. Ravintolan taustalla vaikuttavat myös Noman omistajat, mikä ehkä kertoo jotain laadusta. Kuva, jossa näkyy luuydin sekä abstraktin näköinen jälkiruoka, ovat täältä.

Geranium
Moni yhdistää huippuravintoloista puhuttaessa Kööpenhaminan Nomaan. Ruokaharrastajat kuitenkin tietävät, että huippuelämystä etsiessä, kannattaa suunnata kolmella Michelin tähdellä palkittuun ja The Worlds 50 Best Restaurants -listauksessa tällä hetkellä 19. sijoittuneeseen Geraniumiin. Joskus kauan sitten mainitsin, että Geraniumissa olisi kiva käydä, ja jotenkin avovaimoni oli muistanut tämän ja varannut meille pöydän jo kesäkuussa. Geranium olikin se reissun varsinainen yllätys.

Geranium sijaitsee vähän kauempana Kööpenhaminan ydinkeskustasta. Paikalle ei voi eksyä sattumalta, ravintolaan nimittäin mennään sisään jalkapallostadionin kulmasta ja suunnataan hissillä kahdeksanteen kerrokseen. Ulkopuolelta katsottuna stadion ei näytä mitenkään ihmeelliseltä, joten yllätys hissin ovien auetessa Geraniumiin, on mieletön. Ravintola on viimeistä piirtoa myöten mietitty kokonaisuus, eikä kai vähempää voi palkitulta ravintolalta odottaakaan. Näkymät Geraniumin ikkunoista ovat todella kauniit, varsinkin jos sattuu paikalle juuri auringonlaskun aikaan. Ja entä se ruoka sitten? Noin 14 (menin laskuissa sekaisin) äärimmäisen hienostunutta ja maukasta annosta tuotiin eteemme illan aikana. Lisäksi pääsimme vilkaisemaan viinikellariin sekä ravintolan kolmeen keittiöön, joista kahdesta oli näkymät suoraan stadionin sisälle kentälle, kuin VIP-katsomosta konsanaan. Ehkäpä kallein saamani synttärilahja ikinä, mutta elämys oli unohtumaton. Kuva jossa näkyy partaveitsisimpukoita ja vihreä ruusu oksan alla, ovat Geraniumista.

DØP (Købmagergade 50)
Pitäähän sitä olla huippuravintoloiden vastapainoksi myös arkisempaa, eli Kööpenhaminan kuuluisia hodareita. DOP on ehkä yksi sometetuimmista ruokapaikoista koko Köpiksessä, eikä ihme. Kyseessä on paraatipaikalla sijaitseva hodarikioski, jonka edessä on luultavasti aina kunnon jono. Hodarikioski ei ehkä kuulosta kovin erikoiselta, mutta hodarit on tehty todella hyvin ja kaikki ainekset ovat valmistettu luonnonmukaisesti. Pikkunälkään hodarit ovat oikein hyvä vaihtoehto.

Hodarikuva yllä on täältä, must check!

Restaurant Palægade (Strandgade 93)
Toinen tunnettu tanskalainen erikoisuus on tietysti smörrebröd, eli tanskalainen voileipä. Palægadessa tarjoillaan niin moderneja kuin kaikista perinteisimpiä voileipiä. Annoksia suositeltiin vähintään kaksi per pää, unohtamatta asiaan kuuluvaa akvaviittia tai olutta. Voileivät on täytetty tuhdisti ja niillä lähtee kyllä nälkä. Varsinkin kohtuuhintaiselle lounaalle voin suositella. Tästä ravintolasta saimme vinkin Geraniumin tarjoilijalta, joka tiesi, mitä suositella. Kuva jauhelihaleivästä, jonka päällä on keltuainen, sekä uppomunan sisältävä annos olivat täältä.

[/left]

[right]

tanskan paras ravintola tanskalaiset voileivät tanskassa ravintola vinkki kööpenhaminaan

[/right]

[left]

kööpenhaminan ravintolat ravintola barr

[/left]

[right]

ravintola ceranium köpiksen parhaat kuppilat

[/right]

[left]

Lopuksi mainittakoon vinkkinä myös hotellimme, SKT. Annæ, joka sijaitsee ihan Nyhavnin kupeessa. Tanskalaisella designilla höystetty hotelli oli sopivan tunnelmallinen ja loistavalla paikalla viikonloppureissua ajatellen. Wifikin toimi kohtuullisen hyvin, mikä on tietysti yrittäjälle tärkeää – töitä on pakko tehdä välillä reissussakin. Isoimpana peukkuna kuitenkin hotellin aamupala, joka oli joko kokonaan tai pääosin luomua, eikä yksikään tuote ollut teollisessa pakkauksessa. Päivä lähti kivasti käyntiin kunnon aamupalalla.

Köpiksessä on paljon nähtävää muutenkin, kuin kulinaristeille. Alla löytyy kolme videota jokainen eri reissupäivistä, joten katso ihmeessä!

[/left]

[right]

hotelli vinkki kööpenhaminaan

[/right]

Jos reissu kertomukset kiinnostaa niin niitä löytyy tältäkin vuodelta mm. kreikasta, saksasta ja naapurimaista mutta lisääkin on tulossa.

ruokablogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?