Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Ruokamatkalla Kreetan saarella | Hania

Yhteistyössä: Terra Creta

Ei ole varmaankaan jäänyt huomaamatta, että käytän ruoanlaitossa paljon oliiviöljyä. Käytössäni on ollut jo pitkään yhteistyön merkeissä laadukas kreetalainen Terra Cretan oliiviöljy. Olin jo pitkään haaveillut siitä, että pääsisin ihan paikan päälle katsomaan, kuinka oliiviöljyn valmistus oikein tapahtuu ja viime viikolla tämä unelmani toteutui. Pääsin nimittäin Terra Cretan mukana Kreetan saarelle tutustumaan uuden sadon oliiviöljyn valmistukseen, puusta pulloon asti. Ennen kuin kerron tarkemmin vierailustani oliiviöljytehtaalla, ajattelin omistaa yhden postauksen Kreetalle – kaunis saari nimittäin teki vaikutuksen.

Olen matkustanut Kreikkaan joskus lapsena enkä muista siitä juuri mitään. Suomalaisten turistien suosima Kreeta ja muut Kreikan saaret olivat jääneet tyystin kokematta, harmi kyllä. Laskeuduimme Hanian lentokentälle varhain lauantaiaamuna ja samalla lokakuun harmaus ja pimeys vaihtuikin lämpöön ja aurinkoon. Terra Cretan markkinointivastaava Emmanouil oli meitä vastassa ja kyyditsi meidät yhteen suosikkikahviloistaan aamupalalle. Nymphes-kahvilassa oli sopivan rauhallista, turistit eivät kuulemma ole vielä löytäneet sitä. Näköala kahvilassa on kuitenkin aivan huikea, joten jos olet autolla liikenteessä, kannattaa täällä piipahtaa kahvilla ja pienellä huikopalalla.

[left]

ruokamatkalla kreikassa

[/left]

[right]

ruokamarkalla kreetalla

[/right]

Aamupalan jälkeen riitti virtaa pienelle kierrokselle Haniassa. Emmanouil näytti meille kauppahallin ja kertoi paikallisista raaka-aineista ja tuotteista. Piipahdimme myös pienessä maustekaupassa nuuhkimassa kuvattuja yrttejä, teetä ja mausteita, sekä vihannespuodissa, jossa pavut, kukkakaalit, hedelmät ja salaatit oli kaikki laitettu siististi riviin. Varsinkin vihannesten laatu oli korkea, eikai näillä lämpöasteilla muuta voi ollakaan. Jos minulla olisi ollut keittiö käytettävissä matkan aikana, olisin varmastikin ostanut kassikaupalla heviä.

[left]

kreetalainen bageli

[/left]

[right]

hanian kaloja

[/right]

[left]

kreetalaiset vihannekset

[/left]

[right]

kreikkalaiset oliivit

[/right]

Kaunis vanhakaupunki Haniassa on kivan kompakti ja rosoinen. Kapeilla kujilla mahtui hyvin kävelemään näin pahimman turistisesongin ulkopuolella ja kaupungista jäi jotekin rauhallinen fiilis, vaikka kesällä tunnelma on varmasti ihan toinen. Ensimmäisenä matkapäivänä meri pauhasi niin, ettei aallokkoon olisi ollut mitään asiaa. Toisena matkapäivänä tilanne oli jo toinen ja pääsimme pulahtamaan mereen. Vielä lokakuun puolessa välissä merivesi oli niin lämmintä, että uiminen oli jopa mukavaa (samaa kun ei voi sanoa edes kesällä Suomen luonnonvesistä).

Me yövyimme aivan Hanian keskustassa Samaria-hotellissa. Hotelli oli todella viihtyisä ja sijainti kaupungin tutkimiseen mitä mainioin. Vanhaankaupunkiin kävelee hotellilta ihan parissa minuutissa. Aamupala oli todella hyvä ja sisälsi kivan sekoituksen kansainvälisiä aamiaistuotteita sekä paikallisia herkkuja. Alla oleva kuva on aamiaiselta. Voin suositella! Toki, jos rannalla makoilu ja uiminen meressä ovat enemmän juttusi, niin sitten kannattaa varmasti suunnata hotelleihin rannan tuntumassa.

[left]

hanian vanha  kaupunki

[/left]

[right]

kreetalainen hotelli suositus

[/right]

Matkan aikana tutustuin myös paikalliseen hunajavalmistajaan. Stathakiksen perhe valmistaa hunajaa jo toisessa sukupolvessa. Mehiläisten pesät sijaitsevat vuorilla, jossa mehiläisille riittää mettä vuoristotimjamin kukista ja männyn kukinnoista. Vaikka tuotanto on pientä ja määrät vaihtelevat sääolosuhteiden ja mehiläisten mukaan, Stathakiksen hunajaa viedään jonkin verran myös ulkomaille mm. Saksaan ja Ranskaan. Juteltuamme hetken hunajan tuotannosta, perhe oli niin ystävällinen, että he kutsuivat meidät vielä kotiinsa ja tarjosivat kakkua – hunajalla höystettynä tietysti. Olimme ihan äimänä kreetalaisten vieraanvaraisuudesta, jota saimme todistaa koko matkan ajan.

Seuraavassa postauksessa paneudun sitten vuorostaan oliiviöljyn tuotantoon – stay tuned! 🙂

[left]

timjami hunaja

[/left]

[right]

kreikkalaiset ampiaiset

[/right]

2 vastausta

    1. Moikka Iida, Hieno blogi! Kreetalla yksinkertaisetkin asiat ovat loistavan makuisia josta johtuen se koko perheen kohde 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?