yhteistyössä: vapaata riistaa

Riistalla jatketaan, sillä sehän on yhä vielä sesongissa. Valmistin jokin aika sitten wallenbergin pihvejä ja nyt kokeilen tehdä samasta valkohäntäpeuran osasta, eli sisäpaistista, suoraan pihvejä. Hetkonen, paistista pihvejä? Riistaeläinten liha, varsinkin kun kyse on vasoista, on niin mureaa että, voit melkein mitä tahansa osasta paistaa eräänlaisia pihvejä.

Koska wallenbergin pihveistä jäi kaappiini pyörimään korppujauhoja, ajattelin, että miksei pihvejä voisi pyöräyttää siinä ennen paistoa ja toimihan se. Itseasiassa, on helpompi saada tasainen ja kaunis paistopinta kevyesti leivitetyllä lihalla. Rasvassa paistunut korppujauho tekee ihmeitä myös rapeuden saralla. Kaikista mahdollisista juureksista päädyin nauriiseen, koska sitä tulee harvemmin käytettyä vaikka se on tällä hetkellä edullinen sesonkijuures.

Ennen kuin peruna muutti Euroopan ruokakulttuuria, syötiin keskimääräistä enemmän ja monipuolisemmin muita juureksia. Nauriitakin on useampaa eri lajiketta, joista osa on ihan raakana syötävissä. Tähän vuodenaikaan on tarjolla kaskinaurista, joka on parhaimmillaan kypsennettynä. Pyöritin ajatusta uunissa kypsentämisestä, mutta halusin tästä lisäkkeen, joka toimisi tavallaan myös kastikkeena. Pyre oli ratkaisu siihen, eli käytännössä keitin nauriit kypsäksi suolatussa vedessä ja porasin ne tehosekoittimessa kerman ja voin kera. Maistettuani pyrettä, totesin, että kyllähän tämä menisi kastikkeestakin.

Tarjoilin peurapihvejä veljelleni ja parille kaverilleni, jotka tulivat kyläilemään. Peuran seurana maisteltiin muutama vaalea laageri. Olutkin on hieno ruokajuoma, ja varsinkin riistan kanssa laadukas olut toimii todella hyvin.

peuranapaisti ohje

kurkkusalaatti

Pihvit valkohäntäpeurasta

Tarvitset:
0,8 kg valkohäntäpeuran sisäpaistia (mieluiten vasan)
öljyä ja voita paistamiseen
suolaa ja pippuria maustamiseen
korppujauhoja panerointiin (mikäli haluaa)

Valmista näin:
Leikkaa paisti viipaleiksi niin, että syyt menevät poikki. Anna lihan hetki hengittää. Mausta pihvit suolalla ja pippurilla, pyöritä korppujauhoissa ja laita paistumaan öljy-voiseokseen. Paistelin noin 2-3 minuuttia per puoli ja nostin sitten vuokaan, joka sai mennä hetkeksi 50-asteiseen uuniin. Liha pysyy lämpöisenä, mutta samalla vetäytyy

Naurispyre

Tarvitset:
1 kg nauriita (tähän aikaan vuodesta kyse on pääsääntöisesti kaskinauriista)
suolaa
kermaa
voita

Valmista näin:
Kuori ja paloittele nauriit kattilaan. Lisää suolaa ja keitä noin 15 minuuttia tai kunnes nauris on kypsää. Nosta sitten reikäkauhalla nauriit tehosekoittimeen ja lisää joukkoon kerma sekä voi. Aja tehosekoittimen kovimmalla teholla kaikki kuohkean sileäksi ja maista sitten, onko kokonaisuudessa tarpeeksi suolaa. Annostele suoraan tehosekoittimesta, tai siirrä massa takaisin kattilaan, jossa pyrettä on helpompi pitää lämpimänä.

Salsamainen salaatti

Tarvitset:
3 kypsää tomaattia
1/3 kurkku
1 makea sipuli
aitoa oliiviöljyä
valkoviinietikkaa
mustapipuria
suolaa

Valmista näin:
Leikkaa sipuli ja kurkku niin ohuiksi suikaleiksi, kuin suinkin mahdollista. Ripottele päälle hiukan suolaa ja loraus etikkaa. Puristele kurkkuja ja sipulia, kunnes ne hiukan mehustuvat. Leikkaa tomaatti ohuiksi paloiksi ja pyöritä muiden raaka-aineiden kanssa. Nosta salaattia niin, että saat puristettua ylimääräisen nesteen pois ja siirrä tarjoiluastiaan. Viimeistele lorauksella aitoa oliiviöljyä ja vastarouhittua mustapippuria.

Share:

Vastaa


Looking for Something?