Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Aidon oliiviöljyn valmistus | Terra Cretan oliiviöljytehdas

dop oliiviöljy alue

Kaupallinen yhteistyö: Terra Creta

Opin jo Stockmannilla työskennellessäni, että tuotantoa pitää omin silmin myös nähdä, jotta ymmärtää, miten tuote on todellisuudessa valmistettu. Tällä ajatuksella lähdinkin Kreetan reissuun eli tutustumaan oliiviöljyn valmistukseen.

Perusasioista liikkeelle, eli mikä on oliiviöljyn perusraaka-aine? Tietenkin oliivi, ja kun kyse on Kreetan saaresta, on oliivilajike nimeltään Koroneiki. Suurin osa Kreetalla viljellyistä oliiveista on Koroneiki-lajiketta, ja se on erityisen sopiva juuri oliiviöljyksi. Pelkästään ajomatkalla lentokentältä Kolymvariin, jossa Terra Creta sijaitsee, näimme satoja ellei jopa tuhansia oliivipuita ja lähempänä puristamoa niitä oli senkin edestä. Käytännössä jokaisella Kreetalaisella perheellä on omat oliivipuunsa, joista saadaan oliiviöljyä koko suvun tarpeisiin.

Terra Creta valmistaa vain ekstra-neitsytoliiviöljyä ja oliiviöljyllä on SAN-merkintä (suojattu alkuperänimitys), mikä tarkoittaa sitä, että tuotanto, jalostus ja käsittely tapahtuvat tietyllä maantieteellisellä alueella – tässä tapauksessa Kreetan Kolymvarissa. Tiesitkö, että samalla alueella kasvaa myös tiedettävästi maailman vanhin oliivipuu? Vouvesin oliivipuulla on ikää jopa 2500 vuotta.

Miten oliiviöljy valmistuu?

Sadonkorjuuaikaan oliivipuiden alle levitetään verkot ja oliivit ravistellaan puusta tähän tarkoitetulla työkalulla. Verkkoon tippuneet oliivit kuljetetaan tehtaalle oliiviöljyn valmistusta varten. Odotin innolla itse oliiviöljyn valmistusta, sillä en koskaan aikaisemmin ole omin silmin päässyt sitä todistamaan. Nyt satuin olemaan paikalla täydelliseen aikaan, sillä tämän vuoden satoa oli vasta alettu puristaa. Pääsin siis ensimmäisten joukossa maistamaan uusimman sadon oliiviöljyä.

Oliivit tuodaan koneiston alkupäähän pieninä kuormina, josta ne kaadetaan siivilään. Ensin hihnalla erotellaan oliivien joukosta lehdet, oliivipuun oksat ym. ylimääräinen. Seuraavan vaihe on lajittelu eri luokkiin, mitä varten otetaan näyte saapuvasta kuormasta. Näytteestä varmistetaan erän laatu, jotta oliivit kohdistetaan oikeaan sammioon. Tästä ne siirtyvät eteenpäin pestäväksi ja tämän jälkeen kuivattavaksi. Sitten oliivit liukuvat jauhimeen, jossa niistä erottuu neste kiinteästä osasta. Lopputuloksena on vihreä tahna, joka siirtyy centrifugiin, joka linkoaa massasta rasvan irti. Tästä syntyvä suodattamaton öljy siirtyy punnituksen kautta tankkeihin. Seuraavat vaiheet ovat suodatus, varastointi ja pullotus.

[left]

suodattamaton oliiviöljy

[/left]

[right]

oliivien pesu

[/right]

Uuden sadon oliiviöljyä

Pääsin maistamaan vastapuristettua suodattamatonta oliiviöljyä. Huikea kokemus! Oliiviöljyssä voi maistaa kirjon erilaisia makuja, kuin viinissäkin. Vastapuristetussa öljy oli voimakasta ja raikasta ja siinä maistui ensikulauksella vasta-ajettu ruoho ja kurkussa tuntui melkein piparjuuren väkevyyttä muistuttava polte johtuen polyfenoleista. Hetken purskuttelun jälkeen erotin muitakin tuttuja makuja, kuten selleriä, omenaa ja tomaattia. Seuraavana päivänä maistoimme samaa oliiviöljyä ja sen maku oli syventynyt entisestään ja polyfenolien potku oli hieman tasaantunut. Maku onkin oliiviöljyjen laadun arvioinnissa yksi tärkeimmistä kriteereistä. Makuerojen huomaaminen voi olla vaikeaa, ellei tuotteita maista vuorotellen, mutta meillähän ei muuta tekemistä ollutkaan kuin oliiviöljyjen maistelu 🙂

Nähtyäni koko tuontantoprosessin aasta ööhön, voin sanoa olevani hyvin vakuuttunut Terra Cretan oliiviöljystä. Valitettavasti kaikki kaupan tuotteet eivät ole samaa laatua, ja tiukasta valvonnasta huolimatta joukkoon mahtuu niitäkin, joissa laatuluokkaa yritetään väärennellä. Oliiviöljysommelier kertoi myös, että koroneiki-oliiveista saatu oliiviöljy on aina vihreää tai vihertävää – jos öljy on keltaista, on se tuhoutunut eikä sitä tulisi enään käyttää. Väriä ei kuitenkaan kannata tarkkailla liikaa, jos et ole varma, mitä oliivilajiketta on käytetty. Kotona oliiviöljyn säilyttämisessä kannattaa huomioida kolme oliiviöljyn laatua heikentävää tekijää: valo, happi ja lämpö. Avattu oliiviöljy säilyy tummassa pullossa, viileässä ja valolta suojattuna parhaimillaan 3 kuukautta, jonka jälkeen sen laatu vähitellen heikkenee. Itse siirsin heti reissusta palattuani kaikki oliiviöljypullot jääkaappiin.

[left]

maailman paras oliiviöljy

[/left]

[right]

aito extra neitsyt oliiviöljy

[/right]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?