Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Syksy on keltainen | Kunnon Kurpitsakeitto

kurpitsakeitto

Kurpitsat näyttävät kaupan heviosastolla värikkään houkuttelevilta. Homma tosin usein tyssää siihen, kun kurpitsa pitäisi taltuttaa ruokaan. Kurpitsan kuoriminen ei nimittäin ole hirveän helppoa tai nopeaa puuhaa. Onneksi se on kaikista vaikein vaihe, eli kun jaksaa vähän nähdä vaivaa, voi palkinnoksi nauttia kurpitsan ihanasta mausta ruoassa. Kurpitsa kypsyy kohtuullisen nopeasti ja kypsää kurpitsaa voi käyttää erittäin monipuolisesti. Näin nopeasti heitettynä vaikkapa pastaan, pizzaan, leipään, jälkiruokiin tai sellaisenaan lisukkeena.

Tässä reseptissä käytän hokkaidokurpitsaa, mutta keittoon sopii yhtälailla myskikurpitsa tai vaikka bataatti. Tämä resepti sopii myös vegaanille, mutta maistuu kyllä sekaanillekin.

Oranssi kurpitsa korostuu entisestään, kun ruuan joukossa on vähän kurkumaa. Reseptissä on myös paprikajauhetta, mutta sen tarkoitus on korostaa värin lisäksi makuakin. Keltainen keitto saa kauniit raidat, kun päälle lorauttaa lopuksi hiukan kookosmaitoa ja sekoittaa sen kuvioiksi keiton pintaan.

Keittolounaskin voi olla täyttävä. Tämän kurpitsakeiton seurassa tarjosin siemennäkkileipää sekä paistettuja pardonpaprikoita. Jos keitot ovat sinun makuusi, vilkaise myös toinen sesonkiin sopiva munakoisokeitto.

[left]

Kurpitsakeitto

Tarvitset:
1 hokkaidokurpitsa
2 sipulia
5 cm pala inkivääriä
5 kaffirlimen lehteä
2 dl kookosmaitoa
3-4 dl vettä
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl paprikajauhetta
1 sitruunan mehu
suolaa
öljyä

Valmista näin:
Kuori ja pilko paloiksi inkivääri, sipuli sekä kurpitsa. Poista kurpitsasta myös siemenet. Lorauta pataan hiukan öljyä ja paista siinä sipulia, inkivääriä ja kaffirlimen lehtiä. Lisää sitten mausteet sekä kurpitsa ja paistele hetki.

Lisää sitten kookosmaito ja vesi ja anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 30 min. Nosta kaffir limen lehdet keiton joukosta ja soseuta sitten sauvasekoittimella keitto tasaiseksi. Maista keittoa ja lisää sitruunan mehua sekä suolaa, kunnes maku on kohdallaan.

Viimeistelyyn voit käyttää muutaman tipan kookosmaitoa sekä esimerkiksi paistettuja pardonpaparikoita. Ruokaisuutta lisäsi Levonsaaren rosmariini-näkkileipä, joka sattui hyvin sopimaan keiton makumaailmaan. Näkkärit sain mukaani eräästä tapahtumasta.

[/left]

[right]

[/right]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?