Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Muurinpohjaletut

lettu resepti

Pitsireunaiset muurinpohjaletut, makeat mansikat ja vaniljajäätelö kuuluvat kesään ja luonnon helmassa vietettyihin mökkipäiviin. Juhannuksena siirryin lähes kokonaan kokkailemaan ulos ja suunnitelmissa oli jo perjantaina tehdä jälkkäriksi perinteisiä muurinpohjalettuja. Sade kuitenkin sotki suunnitelmia sen verran, että letut täytyi jättää seuraavalle päivälle. Onneksi lauantaina illalla sade lakkasi ja saimme jopa nauttia pari minuuttia auringonpaisteesta. Nyt siis muurinpohjapannu tulille ja lettujen paistoon!

Luottoreseptini on muunnelma jostakin aikoinaan ravintolakeittiössä soveltamastani reseptistä. Muurinpohjalettuihin pätee muutama hyvä nyrkkisääntö ja vinkki, ja kun ne painaa mieleen, onnistuvat letut ihan varmasti.

Lettutaikinan kuuluu olla löysää. Liian paksulla taikinalla lettuihin ei muodostu kauniita pitsireunoja eikä niistä tule tarpeeksi ohuita. Taikina kannattaa siis jättää tarpeeksi löysäksi, jotta sitä on helppo kaataa pannulle ja tasoittaa ohueksi.

Suola ja ruskistettu voi antavat merkittävästi syvyyttä lettujen makuun.

Älä unohda kananmuniakaan, ne sitovat nestettä kypsyessään, joten ilman niitä ei kovin helposti voi onnistua.

Sokerista syntyy kaunis väri. Jotkut tekevät lettutaikinan kokonaan ilman sokeria. Sokerin tarkoitus taikinassa on kuitenkin makeuden sijaan antaa paistuneelle letulle paremmin väriä. Toisaalta sokerillinen taikina palaa helpommin, joten pitää olla tarkkaavainen paistoprosessissa.

Paistamiseen öljyä vai voita? Öljyn ja voin seos toimii paremmin kuin pelkkä voi tai öljy. Yksinään voilla paistaessa, voin hera paahtuu helposti liikaa tuottaen palaneen makua. Öljyn tarkoitus onkin hiukan suojata/estää voin ennenaikaista palamista. Jos pelkällä voilla haluaa paistaa, kannataa silloin voi kirkastaa, jolloin helposti palavaa heraa ei ole enää joukossa. Hera on toisaalta myös se osa, joka tekee voista herkullisen makuista.

Maukkaammat letut tehdään maitoon. Vesi on neutraalia ja erikoisruokavalioystävällistä, mutta maidossa on maidon omia sokereita, jotka tuottavat lettuihin syvemmän maun. Sitä rasvaisempi maito, sen parempi maku. Jos kaipaat perinteisiin lettuihin vaihtelua, mausta lettutaikinaa vaikkapa kanelilla ja käytä maidon sijasta piimää.

Vehnää vai ohraa? Tällä kertaa ei ollut käytettävissä kuin täysjyvävehnäjauhoja ja normaaleja vehnäjauhoja. Lopputulos oli kuitenkin niin maullisesti kuin rakenteellisesti odotuksien mukainen. Ohrajauhot sopivat äärimmäisen hyvin lettutaikinaan,  myös perinteisimmissä resepteissä on ohrajauhoja, joten kokeile niitä vaihtoehtoisesti täysjyvävehnäjauhojen sijaan.

Viimeisenä vinkkinä: hyödynnä tyhjä maitopurkki ja kaada valmis taikina siihen. Kun aloitat lettujen paiston, on purkista helppo kaataa taikinaa suoraan pannulle.

Maukkaat muurinpohjaletut

Tarvitset:
1 l maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
4 kananmunaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 dl ruskistettua voita
paistamiseen öljyä sekä voita

Valmista näin:
Yhdistä ruskistettu voi sekä maito, lisää sitten munat ja loput aineet vähitellen.
Vatkaa seos tasaiseksi ja jätä taikina seisomaan hetkeksi.

Laita kuumalle muurinpohjapannulle öljyä ja voita. Kun voi on hiukan vaahdonnut, lisää taikinaa ohuena nauhana paistumaan.
Tasoita taikinaa keskeltä reunoja kohden, jottei letun keskellä ole liian paksua kerrosta raakaa taikinaa.

Kun huomaat reunoissa värin muodostumista, käy lastalla reunat läpi. Käännä lettu varovasti, jottei se rikkoudu.
Nosta sitten muurikasta tarjolle. Pidän valmiit paistetut letut lähellä muurikkaa, jotta ne pysyvät lämpöisenä paiston ajan, koska paistaminen voi olla aikaa vievää puuhaa.

muurinpohja letut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?