Yhteistyössä NAMS tomaatit
Joskus aikaa sitten, kun tein tomaattihilloa, mielsin maun jotenkin mansikan kaltaiseksi. Moni ei ole kuullutkaan tomaattihillosta- tai sorbetista, ehkä johtuen siitä, että Suomessa useimmat kaupan tomaateista kerätään raakana ja niistä puuttuu makeus. Kitkerän tomaatin käyttäminen hillossa tai muussa makeassa ei houkuta. Sen sijaan kypsänä poimitut tomaatit pääsevät oikeuksiinsa makeissa jutuissa ja jos osaan yhtään ennustaa, tomaatit ja mansikka sopivat hyvin yhteen. Meillä oli sopivasti tulossa picnic-päivä muutaman muun ruokabloggaajan kanssa, ja valmistin sitä varten yllätyksellisen makean mansikka-tomaattipiirakan.
Piirakkapohja on sama kuin jo esimerkiksi mustikkapiirakan kohdalla hyväksi havaittu. Täytteen päällä on lisäksi murukerros, jotta piirakka saa hiukan rakennetta lisää.
[left]
Mansikka-tomaattipiirakka
Täyte
300 g mansikoita
3-4 makeaa NAMS tomaattia*
50 g tummaa sokeria
Pohja
100 g voita
100 g sokeria
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
Pintamuru
50 g voita
50 g ruokideoskeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaurahiutaleita
Valmista näin:
Aloita täytteestä: leikkaa tomaatista liha irti ja poista siemenet. Laita kattilaan tomaatin liha, mansikat ja sokeri ja keitä 5-10, jätä sitten jäähtymään.
Tee sitten piirakkapohja: sekoita rasva ja sokeri, lisää sitten joukkoon kananmuna. Sekoita hyvin ja siivilöi joukkoon kuivat aineet. Sekoita piirakkataikina tasaiseksi ja painele se sitten rasvattuun uunivuokaan. Painele reunat niin, että nousevat hiukan. Kaada jäähtynyt mansikka-tomaattimassa taikinalle.
Valmista muruseos nyppimällä kaikki pintamurun ainekset sekaisin ja levitä se sitten piirakan pintaan. Paista 200 asteesssa, noin 30-35 minuuttia.
Anna piirakan jäätyä ennen tarjoilua, kannattaa kuitenkin muistaa että piirakan maku on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä. Tämän piirakan seuraksi sopii loistavasti vaikka vaniljajäätelö.
*Tuote saatu blogiyhteistyössä
[/left]
[right]
[/right]