Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Välimeren keittiön yllätyksiä | oliiviöljyllä paistamien

oliiviöljyllä paistaminen

Oletko kuullut väittämää, ettei oliiviöljyllä kannata paistaa? Sanotaan, että oliiviöljyn kuumentaminen tuhoaa öljyn terveysvaikutukset ja olisi siksi jotenkin huono rasva paistamiseen. En törmännyt Kreetalla ensimmäistä kertaa tämän väitteen vasta-argumentteihin. Olen tutkinut ja ottanut selvää asiasta ja nopeallakin googlauksella vastaan tulee paljon dataa siitä, että extra-neitsytoliiviöljy soveltuu paistamiseen erinomaisesti. Jos mitataan öljyjen happettuneisuutta, on oliiviöljy jo avaamisesta asti ihmiskeholle sovimpaa kuin useimmat prosessoidummat rasvat.

Erityisesti kotioloissa oliiviöljy on loistava paistamiseen, mutta jos pitää paistaa isossa mittakaavassa oliiviöljyllä, voi hinta asettua haasteeksi. Kreetalla sen sijaan oliiviöljyä on tarjolla runsain mitoin ja oliiviöljy onkin yksi kreetalaisen ruokavalion kulmakivistä. Olimme käymässä yhdessä Kreetan hienoimmista hotelleista, Minoa Palacessa, jossa pääsimme kuvaamaan oliiviöljyn käyttöä keittiössä ja eritoten paistamisessa. Kyseiset ruuat meille kokkasi Yiannis Tsivourakis, joka tuntee kreetalaisen keittiön yhtä hyvin kuin omat taskunsa.

Kreetalaiset Ranskanperunat

Tarvitset:
1 kg jauhoisia perunoita
oliiviöljyä uppopaistamiseen
kuivattuja yrttejä ja suolaa

Valmista näin:
Leikkaa perunat tikuiksi ja keitä lähes kypsiksi vedessä.
Siivilöi perunat ja anna jäähtyä peittämättä, jotta ne hiukan kuivuvat.
Kuumenna oliiviöljy 160 asteiseksi ja uppopaista perunat kullanruskeiksi. Viimeistele kuivatuilla yrteillä sekä suolalla.

välimeren ruokavalio

[left]

Kreetalainen piirakka

Tarvitset:
piirakkataikinaa
pinaattia
minttua
oreganoa
kevätsipulia
paikallista juustoa
oliiviöljyä
suolaa ja mausteita oman valinnan mukaan

Valmista näin:
Tee pinaatista, yrteistä, juustosta ja mausteista massa. Annostele massaa kohtuudella pyöreiksi leikattujen taikinalevyjen päälle. Taita piirakan toinen puoli täytteen ylitse ja painele haarukalla reunat umpeen.
Uppopaista piirakat molemmin puolin oliiviöljyssä 150-160 asteessa. Nosta valmiit piirakat liinan päälle kuivumaan, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois. Tarjoile piirakat osana lounasta tai päivällistä tai ihan sellaisenaan.

[/left]

[right]

Sitruuna-tomaattisalsa

Tarvitset:
kuutioituna tomaattia
sitruunan segmenttejä
oliiviöljyä
tilliä
mustapippuria

Valmista näin:
Yhdistä kaikki ainekset ja tarjoile grillatun kalan kanssa.
Mielenkiintoista kyllä, tähän salsaan ei tullut suolaa, mutta asia selitettiin sillä, että maaperä Kreetalla on huomattavasti suolaisempi kun ollaan suolaisen meriveden ympäröimänä. Tästä johtuen osa raaka-aineista on huomattavasti voimakkaamman makuisia kuin Suomessa. Kannattaa siis maistaa ja lisätä suolaa tarvittaessa.

[/right]

2 vastausta

    1. Moikka Juha,
      Hyvää oli piirakka mutta sinne kyllä sopisi pieni potku eli vaikka chili 😀
      Itsehän olen chilin suurkuluttaja 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?