Yhteistyössä: NAMS tomaatit
Jos vielä mietit, mitä leipoisi joulupöytään tai kylään viemisiksi, niin tässäpä helppo saaristolaisleipä vinkiksi. Saaristolaisleipä on yksi omista suosikeistani ja se sopii juhlapöytään sesongista tai vuodenajasta riippumatta. Saaristolaisleivän päällisinä menee myös loistavasti joulusta ylijäävät kinkut ja graavilohet, joten leipää kannattaa valmistaa sen verran, että sitä riittää vielä Tapaninakin 🙂
Saaristolaisleivän kuuluu olla mehevä ja kostea. Jotta leivästä ei tulisi liian siirappinen vaan sopivasti makea ja mehukas, piilotin leipätaikinaan soseuttamaani tomaattia. Idea syntyi ihan välähdyksenä eräissä myyjäisissä, kun pohdin joulukuulle sopivaa tomaattireseptiä NAMS-tomaateista ja näin samalla myyntitiskillä saaristolaisleipää. Mitäpä jos ne yhdistäisi? Ei hullumpaa, vaikka itse sanonkin!
Saaristolaisleivissä nesteenä käytetään yleensä joko piimää tai appelsiinimehua, mutta hiukan makea mutta hapan tomaattisose suoraan tuoreista tomaateista ajoi tällä kertaa samaa asiaa. Saaristolaisleipään tulee myös runsaasti makeutta siirapin muodossa mutta minusta hunaja on aina paremman makuista, joten hunaja päätyi tähänkin reseptiin. Muuten loput saaristolaisleivän ainekset olivat perinteisiä kuten kaljamallasta, jauhoja ja hiutaleita.
Mausteetkin sopivat saaristolaisleipään mutta tässä haluan korostaa makujen harmoniaa, joka syntyy pienillä muutoksilla. Saaristolaisleivän maku kehittyy muutamassa päivässä parhaimpaansa, joten kannattaa laittaa leipä jo tuloilleen.
[left]
Tomaattinen saaristolaisleipä
Tarvitset:
1 pkt NAMS tomaatteja*
1 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
2 dl hunajaa
2 dl kaljamaltaita
2 dl kaurahiutaleita
6-8 dl vehnäjauhoja
1,5 rkl suolaa
2 rkl öljyä tai sulaa voita
*halutessa hiukan leipäjuurta
Viimeistelyyn:
1 dl hunajaa
1 dl voita
Valmista näin:
Liota kuivahiiva lämpimään (40-45 asteiseen) veteen ja jätä hiiva aktivoitumaan. Soseuta tomaatit soseeksi tehosekoittimessa ja kaada massa sitten kulhoon. Lisää kulhoon myös hunaja, kaljamaltaat, kaurahiutaleet ja suola. Kun kuivahiiva on noussut vaahtomaiseksi veden pintaan, kaada vesi ja hiiva muiden ainesten sekaan. Sekoita hiukan ja lisää sitten jauhot vähitellen. Taikinaa ei varsinaisesti tarvitse vaivata, mutta kunnon sekoitus on paikallaan.
Peitä astia liinalla ja anna kohota noin tunnin verran. Vuoraa sillä välin leivinpaperilla kaksi paahtoleipävuokaa. Kaada niihin löysähkö taikina ja viimeistele muutamalla tipalla sulaa rasvaa. Näin voit varmistaa, ettei taikina tartu reunoihin.
Paista leipää uunissa 175 asteessa noin 1,5 tuntia. Yhdistä kattilassa vielä 1 dl hunajaa ja 1 dl voita. Kiehauta ja valele hunaja-voiseosta leiville paiston loppuvaiheessa. Sammuta uuni ja jätä leivät sinne puoleksi tunniksi. Nosta leivät uunista ja anna jäähtyä. Laita pussiin ja nosta jääkaappiin muutamaksi päiväksi, jolloin maut saavat kehittyä.
Tästäkin reseptistä saa vegaanisen korvaamalla hunaja siirapilla ja voin öljyllä.
[/left]
[right]
[/right]