Kokin saaristolaisleipä

Herkullinen, tahmea ja täyttävä saaristolaisleipä on ainakin itselleni suurta herkkua. Leivon sitä muutaman kerran vuodessa, yleensä sillä ajatuksella, että toinen leipä päätyy pakkaseen ja toinen saman tien tarjolle.

Vaikka saaristolaisleipä ei olekaan kaikkein terveellisin vaihtoehto, on siinä muutama ehdoton plussa (pehmeän, siirappisen, lohduttavan maun lisäksi siis). Saaristolaisleipää ei nimittäin tarvitse vaivata juurikaan, joten sen tekeminen on suht helppoa. Leipä säilyy myös hyvin ja se sopii vierasvaraksi pakastimeen.

saaristolaisleipa2

Saaristolaisleipä

Tarvitset:
3dl siirappia
5dl piimää
50g tuorehiivaa
120g ruisjauhoja
120g olutmaltaita
325g vehnäjauhoja
5g suolaa
3g kuminan siemeniä
3g aniksen siemeniä
2rkl vettä
50g voita

Valmista näin:
Sekoita huoneenlämpöiseen piimään 2dl siirappia, hiiva, siemenet ja olutmaltaat. Sekoita ja anna seistä hetki. Lisää sitten massaan ruisjauho, vehnäjauho sekä suola ja sekoita yhtenäiseksi. Anna taikinan kohota melkein kaksinkertaiseksi, taikinan kuuluu olla löysähköä.

Vuoraa leivinpaperilla kaksi pientä paahtoleipävuokaa. Kaada taikina vuokiin ja paista kiertoilmalla 165 asteessa noin 2 tuntia.

Yhdistä kattilassa loput siirapista, vesi sekä voi ja kiehauta. Paiston loppupuolella valele leipiä uunissa siirappi-voi seoksella.

Muuntelu

Kuminan ja aniksen sijasta voi käyttää vaikka fenkolin siemeniä ja appelsiinin kuorta, omien mieltymysten mukaan. Itse olen havainnut kuminan ja aniksen toimivan hyvin saaristolaisleivässä.

saaristolaisleipa3

Ruskea munavoi

Tarvitset:
2 kananmunaa
100g voita
1 sipuli
suolaa, pippuria

Valmista näin:
Keitä kananmunia 6 minuuttia ja jäähdytä jääkylmällä vedellä, jotta kuori irtoaa helpommin. Leikkaa sipuli niin pieneksi kuin mahdollista. Paahda voi ruskeaksi kattilassa ja nosta sivuun. Lisää vielä lämpimään voihin sipuli ja odota kunnes voi jäähtyy alle 50 asteiseksi. Lisää joukkoon pienityt kananmunat, sekoita, maista/mausta ja tarjoile saaristolaisleivän päällä. Ruskea munavoi ei turhaan ulkonäöllään koreile, mutta odotas kun maistat!

saaristolaisleipa5

PS. Jos innostuit leipomaan enemmänkin leipää, käy vilkaisemassa kotileipäohjeeni.

Share:

Vastaa