satokausi kalenteri

Eri kasvisten ja hedelmien sesonkien hyödyntäminen ruoanlaitossa on ollut minulle kokkina lähes itsestään selvää. Työskennellessäni silloisessa Stockmannin Herkussa, eri satokaudet tulivat hyvin tutuiksi. Samoin oman kasvimaan myötä suomalaisten vihannesten sesonkeihin ja laatuun on alkanut kiinnittää paljon enemmän huomiota. Mitä hyötyä sesonkivihannesten tuntemuksesta sitten on?

Joskus, ei niin kovin kauan aikaa sitten, Suomessa kaupassa myytävien vihannesten valikoima oli paljon suppeampi ja noudatteli pitkälti satokausia. Nyt, kun kurkkuja, tomaatteja ja muita vihanneksia ja hedelmiä on tarjolla ympäri vuoden, unohtuvat sesongit helposti. Sesonkien mukaan syöminen tulee kuitenkin kukkarolle kannattavammaksi. Satokauden vihannekset ja hedelmät ovat usein muita edullisempia ja laadukkaampia, kun kyse on niiden luonnollisesta sesongista. Haluatko maksaa mauttomista vihanneksista tai ylipäätänsä ruuasta, joka ei ole sillä hetkellä parasta mahdollista?

Mistä satokaudet sitten tunnistaa? Kaupoissa on usein sesongin kasvikset ja hedelmät nostettu isommin esille ja nykyään monet kaupat korostavat myös sesonkien mukaista ruokaa. Lisäksi helpotusta tuo Satokausikalenteri, joka on varmasti useimmille jo tuttu. Kalenterissa on joka kuukaudelle listattu kotimaisten ja ulkomaisten vihannesten ja hedelmien satokaudet niin, että niitä ei tarvitse yhtään arvuutella. Ja jos ajattelit, että satokausien mukaisesti ostaessa vaihtoehtoja jää vähemmän, voin kertoa, että se ei pidä paikkaansa. Jopa talvikuukausina Satokausikalenterin sivuilla on listattu paljon mielenkiintoisia ja eksoottisiakin vaihtoehtoja.

Arvonta!

Sain Satokausikalenterilta yhden ylimääräisen kalenterin, jonka arvon teille lukijoille. Voit osallistua arvontaan kirjoittamalla kommenttikenttään, mikä on sinun suosikkiruokasi, jossa käytät satokausikasviksia. Ehkä se on jotain tähän vuodenaikaan sopivaa, tai kenties jonkun muun sesongin herkkuja? Kerro, niin olet mukana arvonnassa! 🙂

* arvonta on päättynyt mutta mikään ei estä kommentoimasta 😀 päivystän täällä blogissa kuitenkin lähes kellon ympäri.
Kiitos vielä kaikille osallistuneille!

Tässä on oma tämän hetken suosikki sesonkiruoka, eli arkinen pasta satokauden kasviksia hyödyntäen. Kotimaista lehtikaalia riittää vielä pitkälle joulukuuhun. Meilläkin on lehtikaalia kasvimaalla runsain mitoin, sillä kylmät ilmat ole saaneet niitä nuupahtamaan. Tuontihedelmistä granaattiomena on yksi omista suosikeistani. Kirpeän makeat punaiset siemenet saa kypsästä hedelmästä helpoiten irti, kun puristaa halkaistua hedelmän puolikasta nyrkissään.

Sesonkipasta

Tarvitset:
200 g laadukasta kuivapastaa
8 lehtikaalin lehteä
8 valkosipulin kynttä
4-5 rkl laadukasta oliiviöljyä
1 granaattiomenan siemenet

Valmista näin:
Kiehauta syvässä kattilassa vettä ja lisää kiehuvaan veteen pasta sekä ripaus suolaa. Anna kiehua rauhassa, kunnes pasta on kypsää.

Kuori valkosipulit ja viipaloi ne. Laita pataan runsaasti oliiviöljyä, lisää valkosipulit ja laske lämpötilaa. Valkosipuli ei saa palaa, jottei se muutu kitkeräksi. Revi lehtikaalin lehdet pieneksi ja lisää ne pataan. Paistele hetki ja lisää joukkoon sopivassa kypsyydessä oleva pasta. Sekoittele ja lisää joukkoon välillä pastan keitinvettä tuomaan kosteutta ja suolaa. Halkaise granaattiomena ja purista siemenet suoraan pastan joukkoon.

sesonki pasta

Share:

49 Comments

  1. Sari Riihimäki
    14.11.2018 / 20:24

    Kurpitsasta teen sosekeittoa ja pikkelsiä, metsän suppiksia kuivatan ja laitan sämpylätaikinaan sekä ihanaksi keitoksi keitän!

    • Alexander
      Kirjoittaja
      14.11.2018 / 20:26

      Aivan loistavia juttuja, kelpais 🙂

  2. Tytti
    14.11.2018 / 20:24

    Syksyn sadosta, itsepoimimituista suppilovahveroista suppilovahverorisotto. Toimii loistavasti joka syksy kerta toisensa jälkeen.

    • Alexander
      Kirjoittaja
      14.11.2018 / 20:27

      Hyvältä’ kuulostaa! Suppikset on kyllä ihan parhautta, siinä on vaan pieni duuni kerätä niitä 😉

  3. Merja Jaulimo
    14.11.2018 / 20:33

    Monia suosikkeja on, mutta viime kesän perusteella kukkakaalimuhennos joko valko- tai juustoisella kastikkeella kera varhaisperunoiden sekä esim. Palvikinkkuviipaleiden.

    • Alexander
      Kirjoittaja
      14.11.2018 / 21:39

      Tuohan kuulostaa suunnitelmalta 🙂

  4. Kirsi
    14.11.2018 / 20:35

    Taannoin tein hirvipataa hitaasti haudutellen. Mukaan laitoin silloin porkkanaa, lanttua ja naurista. Harvoin nykyään liharuokia syön, mutta riistalihasta tykkään toisinaan ruokaa tehdä.

    • Alexander
      Kirjoittaja
      14.11.2018 / 21:39

      Riistahan on sesonki ruokaa parhainmillaan 🙂 Riistaa kuuluu pakastimeni vakio tuotteisiin

  5. Pia
    14.11.2018 / 21:26

    Kesäkeitto. Helppoa ja maukasta.

    • Alexander
      Kirjoittaja
      14.11.2018 / 21:40

      Nimenomaan, kesällä se on parasta kun kaikki on selkeän raikkaan makuista 🙂

  6. Marja
    14.11.2018 / 22:33

    Juurekset eivät taida olla varsinaisia sesonkituotteita, mutta lapsuudestani tuttua lanttupuuroa jokin aika sitten tein. Ensin keitetään ja soseutetaan lantut. Sitten tehdään valkokastike, johon lanttusurvosta sekoitetaan oman maun mukaisessa suhteessa niin, että lopputulos on puuromainen seos. Lantun keitinlientä ei kannata kaataa heti pois, koska sitä voi tarvita, jos puurosta meinaa tulla liian tiivistä. Valkokastikepohja pehmentää lantun maun sopivasti. Jotain yrttimaustetta voi ripsauttaa mukaan, esimerkiksi salviaa tai meiramia. Hyvin yksinkertainen ja vanhanaikainen ruoka, mutta jos tykkää lantusta, niin hyvältä maistuu.

    • Alexander
      Kirjoittaja
      15.11.2018 / 08:39

      Tuossa on jotain uutta mitä en itsekkään ole vielä maustanut. Saatan lainata ideaa 😉

  7. Nina
    15.11.2018 / 01:02

    Nyt talvella juurekset maistuu, kesän herkkua kesäkeitto🥣

    • Alexander
      Kirjoittaja
      15.11.2018 / 08:40

      Nimensä mukaan, kesäkeitto

  8. Mirja
    15.11.2018 / 06:34

    Kyllähän se pakostikin on ne uudet potut… Katsotaan ensi vuonna, tuleeko uusi okrasesonki loppukesällä, että kannattiko sen viljely yrittäjälle. Kerran vuodessa ihan mielelläni opettelisin okran käyttöä.

    • Alexander
      Kirjoittaja
      15.11.2018 / 08:41

      Uudet potut taitaa olla koko kansan mediaan valinta. Kotimaista okraa olis kiva päästä laittamaan, kuitenkin tunnen kyseisen kasviksen varsin hyvin

  9. Kukka
    15.11.2018 / 07:09

    Uudet keitetyt perunat tillin ja kermaviilin, sekä kalan kanssa 🙂

    • Alexander
      Kirjoittaja
      15.11.2018 / 08:42

      Kansan mediaani sanoisin 😉

  10. SR
    15.11.2018 / 07:57

    Varmaan vähän tylsä vastaus, mutta vastaan silti: porkkanalaatikko 🙂
    Mukana.

    • Alexander
      Kirjoittaja
      15.11.2018 / 08:43

      Enennvanhaa kaikki laatikko ruuat oli ympäri vuotisia, olen kuullut että maalla päin vissiinkin vielä kesäisin katetaan joulupöydän kaltainen kattaus 😀

  11. Tiina
    15.11.2018 / 08:05

    Uunijuurekset ja etenkin paahdetut punajuuret! Käy hyvin niin lisäkkeeksi kuin salaattiin

    • Alexander
      Kirjoittaja
      15.11.2018 / 08:44

      Juureksien määrä salaatissa kasvaa jatkuvasti, joka on varsin hieno juttu!

  12. JennaO
    15.11.2018 / 09:03

    Lempeä porkkanalaatikko! En voinut sietää jouluruokia, ennen kuin 2 vuotta sitten annoin uuden mahdollisuuden ja maistoin liki kymmenen vuoden tauon jälkeen. Se olikin sitten menoa ja nyt voisin vetää esimerkiksi porkkanalaatikkoa vaikka joka päivä!

    • Alexander
      Kirjoittaja
      15.11.2018 / 09:13

      Ei se väärin ole 😉

  13. Heidi
    15.11.2018 / 10:51

    Uunijuurekset ja näin syksyllä uunissa paahdettu myskikurpitsa ja yleensäkin työnnän kaiken uuniin paahtumaan 😀 Helppoa ja hyvää!

    • Alexander
      Kirjoittaja
      15.11.2018 / 17:16

      Uuni on juureksien kuin kurpitsojen kaveri 🙂

  14. anna s.
    15.11.2018 / 11:42

    Kesäkeitto 🙂

    • Alexander
      Kirjoittaja
      15.11.2018 / 17:16

      Ainakin kesällä 😉

  15. Mari
    16.11.2018 / 20:27

    Kesäisin ehdottomasti kesäkeitto!

    • Alexander
      Kirjoittaja
      16.11.2018 / 23:13

      Sehän se vasta sesonki ruokaa onkin

  16. Mimmukka86
    16.11.2018 / 22:10

    Hetki piti miettiä, mutta kyllä se on kesäkeitto. 🙂

    • Alexander
      Kirjoittaja
      16.11.2018 / 23:13

      taitaa kesäkeitto olla mediaani suosikki!

  17. Kaura
    17.11.2018 / 21:31

    (Myski)kurpitsa-tomaattikeitto, siihen päälle hieman paahdettuja siemeniä. Tosi hyvää.

    • Alexander
      Kirjoittaja
      18.11.2018 / 12:42

      Kurpitsa-tomaattikeittoa pitää kyllä kokeilla, se kuulostaa tosi herkulliselta!

  18. Laura
    18.11.2018 / 01:01

    Kasvissosekeitto on aivan ihanaa, vaikka ihan pelkästä bataatista.

    • Alexander
      Kirjoittaja
      18.11.2018 / 12:41

      Näin juuri! paahdettu valkosipuli toimii kans jotenki tosi hyvin bataatin seurassa 😀

    • Alexander
      Kirjoittaja
      18.11.2018 / 21:49

      Joka sesonkiin saa hiukan erillaisen aikaiseksi 🙂

  19. MarjaKoo
    18.11.2018 / 17:21

    Kana-fetawokki, jossa porkkanaa, kaalia ja sipulia. Nam!

    • Alexander
      Kirjoittaja
      18.11.2018 / 21:49

      Ruohan sopisi tähän vuodenaikaan 🙂 kaalihan on sesongissa!

  20. Mintsu
    18.11.2018 / 19:05

    Uunijuurekset 🙂

    • Alexander
      Kirjoittaja
      18.11.2018 / 21:50

      Tähän vuodenaikaan punajuurikin sopisi vaikka uunijuureksiin 🙂

  21. mara
    22.11.2018 / 21:23

    kasvissosekeitto kesän kasvimaan aineksista on aivan parasta!

    • Alexander
      Kirjoittaja
      22.11.2018 / 22:16

      Se on kyllä herkkua 🙂

  22. Tallu
    23.11.2018 / 02:20

    Eriväriset kasvispihvit ja kasvissosekeitot maistuvat aina perheen pienimmillekin. Meidän perheen suosikkeja ovat punajuuripihvit palsternakkamuusin kanssa ja parsakaalisosekeitto.

    • Alexander
      Kirjoittaja
      23.11.2018 / 17:08

      Tein just eilen linssikastiketta jossa punajuurta, tuli kauniin väristä 🙂

    • Alexander
      Kirjoittaja
      23.11.2018 / 17:08

      Nehän vasta on hyviä!

  23. Alexander
    Kirjoittaja
    25.11.2018 / 14:25

    Arvonta on päättynyt!
    Onnittelut Merja Jaulimo olen sinuun yhteydessä pian 🙂 Iso kiitos teille kaikille jotka osallistuitte tähän arvontaa. Opin että minun pitää useammin tehdä arvontoja 😉

Vastaa


Looking for Something?