Eri kasvisten ja hedelmien sesonkien hyödyntäminen ruoanlaitossa on ollut minulle kokkina lähes itsestään selvää. Työskennellessäni silloisessa Stockmannin Herkussa, eri satokaudet tulivat hyvin tutuiksi. Samoin oman kasvimaan myötä suomalaisten vihannesten sesonkeihin ja laatuun on alkanut kiinnittää paljon enemmän huomiota. Mitä hyötyä sesonkivihannesten tuntemuksesta sitten on?
Joskus, ei niin kovin kauan aikaa sitten, Suomessa kaupassa myytävien vihannesten valikoima oli paljon suppeampi ja noudatteli pitkälti satokausia. Nyt, kun kurkkuja, tomaatteja ja muita vihanneksia ja hedelmiä on tarjolla ympäri vuoden, unohtuvat sesongit helposti. Sesonkien mukaan syöminen tulee kuitenkin kukkarolle kannattavammaksi. Satokauden vihannekset ja hedelmät ovat usein muita edullisempia ja laadukkaampia, kun kyse on niiden luonnollisesta sesongista. Haluatko maksaa mauttomista vihanneksista tai ylipäätänsä ruuasta, joka ei ole sillä hetkellä parasta mahdollista?
Mistä satokaudet sitten tunnistaa? Kaupoissa on usein sesongin kasvikset ja hedelmät nostettu isommin esille ja nykyään monet kaupat korostavat myös sesonkien mukaista ruokaa. Lisäksi helpotusta tuo Satokausikalenteri, joka on varmasti useimmille jo tuttu. Kalenterissa on joka kuukaudelle listattu kotimaisten ja ulkomaisten vihannesten ja hedelmien satokaudet niin, että niitä ei tarvitse yhtään arvuutella. Ja jos ajattelit, että satokausien mukaisesti ostaessa vaihtoehtoja jää vähemmän, voin kertoa, että se ei pidä paikkaansa. Jopa talvikuukausina Satokausikalenterin sivuilla on listattu paljon mielenkiintoisia ja eksoottisiakin vaihtoehtoja.
Arvonta!
Sain Satokausikalenterilta yhden ylimääräisen kalenterin, jonka arvon teille lukijoille. Voit osallistua arvontaan kirjoittamalla kommenttikenttään, mikä on sinun suosikkiruokasi, jossa käytät satokausikasviksia. Ehkä se on jotain tähän vuodenaikaan sopivaa, tai kenties jonkun muun sesongin herkkuja? Kerro, niin olet mukana arvonnassa! 🙂
* arvonta on päättynyt mutta mikään ei estä kommentoimasta 😀 päivystän täällä blogissa kuitenkin lähes kellon ympäri.
Kiitos vielä kaikille osallistuneille!
Tässä on oma tämän hetken suosikki sesonkiruoka, eli arkinen pasta satokauden kasviksia hyödyntäen. Kotimaista lehtikaalia riittää vielä pitkälle joulukuuhun. Meilläkin on lehtikaalia kasvimaalla runsain mitoin, sillä kylmät ilmat ole saaneet niitä nuupahtamaan. Tuontihedelmistä granaattiomena on yksi omista suosikeistani. Kirpeän makeat punaiset siemenet saa kypsästä hedelmästä helpoiten irti, kun puristaa halkaistua hedelmän puolikasta nyrkissään.
[left]
Sesonkipasta
Tarvitset:
200 g laadukasta kuivapastaa
8 lehtikaalin lehteä
8 valkosipulin kynttä
4-5 rkl laadukasta oliiviöljyä
1 granaattiomenan siemenet
Valmista näin:
Kiehauta syvässä kattilassa vettä ja lisää kiehuvaan veteen pasta sekä ripaus suolaa. Anna kiehua rauhassa, kunnes pasta on kypsää.
Kuori valkosipulit ja viipaloi ne. Laita pataan runsaasti oliiviöljyä, lisää valkosipulit ja laske lämpötilaa. Valkosipuli ei saa palaa, jottei se muutu kitkeräksi. Revi lehtikaalin lehdet pieneksi ja lisää ne pataan. Paistele hetki ja lisää joukkoon sopivassa kypsyydessä oleva pasta. Sekoittele ja lisää joukkoon välillä pastan keitinvettä tuomaan kosteutta ja suolaa. Halkaise granaattiomena ja purista siemenet suoraan pastan joukkoon.
[/left]
[right]
[/right]
Kurpitsasta teen sosekeittoa ja pikkelsiä, metsän suppiksia kuivatan ja laitan sämpylätaikinaan sekä ihanaksi keitoksi keitän!
Aivan loistavia juttuja, kelpais 🙂
Syksyn sadosta, itsepoimimituista suppilovahveroista suppilovahverorisotto. Toimii loistavasti joka syksy kerta toisensa jälkeen.
Hyvältä’ kuulostaa! Suppikset on kyllä ihan parhautta, siinä on vaan pieni duuni kerätä niitä 😉
Monia suosikkeja on, mutta viime kesän perusteella kukkakaalimuhennos joko valko- tai juustoisella kastikkeella kera varhaisperunoiden sekä esim. Palvikinkkuviipaleiden.
Tuohan kuulostaa suunnitelmalta 🙂
Taannoin tein hirvipataa hitaasti haudutellen. Mukaan laitoin silloin porkkanaa, lanttua ja naurista. Harvoin nykyään liharuokia syön, mutta riistalihasta tykkään toisinaan ruokaa tehdä.
Riistahan on sesonki ruokaa parhainmillaan 🙂 Riistaa kuuluu pakastimeni vakio tuotteisiin
Kesäkeitto. Helppoa ja maukasta.
Nimenomaan, kesällä se on parasta kun kaikki on selkeän raikkaan makuista 🙂
Juurekset eivät taida olla varsinaisia sesonkituotteita, mutta lapsuudestani tuttua lanttupuuroa jokin aika sitten tein. Ensin keitetään ja soseutetaan lantut. Sitten tehdään valkokastike, johon lanttusurvosta sekoitetaan oman maun mukaisessa suhteessa niin, että lopputulos on puuromainen seos. Lantun keitinlientä ei kannata kaataa heti pois, koska sitä voi tarvita, jos puurosta meinaa tulla liian tiivistä. Valkokastikepohja pehmentää lantun maun sopivasti. Jotain yrttimaustetta voi ripsauttaa mukaan, esimerkiksi salviaa tai meiramia. Hyvin yksinkertainen ja vanhanaikainen ruoka, mutta jos tykkää lantusta, niin hyvältä maistuu.
Tuossa on jotain uutta mitä en itsekkään ole vielä maustanut. Saatan lainata ideaa 😉
Nyt talvella juurekset maistuu, kesän herkkua kesäkeitto🥣
Nimensä mukaan, kesäkeitto
Kyllähän se pakostikin on ne uudet potut… Katsotaan ensi vuonna, tuleeko uusi okrasesonki loppukesällä, että kannattiko sen viljely yrittäjälle. Kerran vuodessa ihan mielelläni opettelisin okran käyttöä.
Uudet potut taitaa olla koko kansan mediaan valinta. Kotimaista okraa olis kiva päästä laittamaan, kuitenkin tunnen kyseisen kasviksen varsin hyvin
Uudet keitetyt perunat tillin ja kermaviilin, sekä kalan kanssa 🙂
Kansan mediaani sanoisin 😉
Varmaan vähän tylsä vastaus, mutta vastaan silti: porkkanalaatikko 🙂
Mukana.
Enennvanhaa kaikki laatikko ruuat oli ympäri vuotisia, olen kuullut että maalla päin vissiinkin vielä kesäisin katetaan joulupöydän kaltainen kattaus 😀
Uunijuurekset ja etenkin paahdetut punajuuret! Käy hyvin niin lisäkkeeksi kuin salaattiin
Juureksien määrä salaatissa kasvaa jatkuvasti, joka on varsin hieno juttu!
Lempeä porkkanalaatikko! En voinut sietää jouluruokia, ennen kuin 2 vuotta sitten annoin uuden mahdollisuuden ja maistoin liki kymmenen vuoden tauon jälkeen. Se olikin sitten menoa ja nyt voisin vetää esimerkiksi porkkanalaatikkoa vaikka joka päivä!
Ei se väärin ole 😉
Uunijuurekset ja näin syksyllä uunissa paahdettu myskikurpitsa ja yleensäkin työnnän kaiken uuniin paahtumaan 😀 Helppoa ja hyvää!
Uuni on juureksien kuin kurpitsojen kaveri 🙂
Kesäkeitto 🙂
Ainakin kesällä 😉
Kesäisin ehdottomasti kesäkeitto!
Sehän se vasta sesonki ruokaa onkin
Hetki piti miettiä, mutta kyllä se on kesäkeitto. 🙂
taitaa kesäkeitto olla mediaani suosikki!
(Myski)kurpitsa-tomaattikeitto, siihen päälle hieman paahdettuja siemeniä. Tosi hyvää.
Kurpitsa-tomaattikeittoa pitää kyllä kokeilla, se kuulostaa tosi herkulliselta!
Kasvissosekeitto on aivan ihanaa, vaikka ihan pelkästä bataatista.
Näin juuri! paahdettu valkosipuli toimii kans jotenki tosi hyvin bataatin seurassa 😀
Erilaiset kasvissosekeitot 😛
hilsan@luukku.com
Joka sesonkiin saa hiukan erillaisen aikaiseksi 🙂
Kana-fetawokki, jossa porkkanaa, kaalia ja sipulia. Nam!
Ruohan sopisi tähän vuodenaikaan 🙂 kaalihan on sesongissa!
Uunijuurekset 🙂
Tähän vuodenaikaan punajuurikin sopisi vaikka uunijuureksiin 🙂
kasvissosekeitto kesän kasvimaan aineksista on aivan parasta!
Se on kyllä herkkua 🙂
Eriväriset kasvispihvit ja kasvissosekeitot maistuvat aina perheen pienimmillekin. Meidän perheen suosikkeja ovat punajuuripihvit palsternakkamuusin kanssa ja parsakaalisosekeitto.
Tein just eilen linssikastiketta jossa punajuurta, tuli kauniin väristä 🙂
Punajuuripihvit 🍽
Nehän vasta on hyviä!
Arvonta on päättynyt!
Onnittelut Merja Jaulimo olen sinuun yhteydessä pian 🙂 Iso kiitos teille kaikille jotka osallistuitte tähän arvontaa. Opin että minun pitää useammin tehdä arvontoja 😉