Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Yksi parhaista kastikkeista – Ranch

ranch kastike
Tässä kotitekoiset ranskalaiset, joiden seurassa ranch toimi loistavasti.

Muistelen lapsuudestani syöneeni lukuisia eri ruokia ja usein amerikkalaisissa ohjelmissa oli esillä ranch kastike. Alkuun ajattelin että nimitys liittyy maatilaan mutta itseasiassa on tavallaaan. Nimittäin kastike on saanut alkunsa 50 luvulla amerikoista, eräästä tuorismin suosimassa maatilassa, jonka johdosta kastike sai melkoisen suosion. Sittemmin isot elintarvike yritykset alkoivat luomaan omia puolivalmisteita kyseisestä kastikkeesta ja vähitellen ranch oli tuttu koko pohjois amerikassa.

Omat kokemukseni kyseisestä kastikkeesta oli varsin positiiviset. Muistan maistaneeni tätä lapsena kunnolla tehtynä mutta sittemmin, ravintoloissa ja puolivalmisteilla ollut maku ol aika kaukana alkuperäisestä. Itseasiassa, ranch kastikkeen maku on vaikea replikoida puolivalmisteilla koska osa makua on tavallaan tuoreet tuotteet. Myös se että piimän/ hapanmaitotuotteen maku on tavallaan paljon voimakkaampi, verrattuna useinpiin puolivalmisteisiin. Jos pohdin parhaan makuisia perunasalaatteja, muistelen niiden ollen aika lähellä ranchin makumaailmaa, vaikka siis semmoista en ole vielä tänne blogiin laittanut. Oli miten oli, alla on resepti jolla replikoin sitä makua jota muistelen nuorena maistaneeni 🙂

ranch resepti
Tämä tortillat oli makuelämys, kun seurassa oli hiukan ranchiä.

Ranch kastike

2dl piimää
2dl majoneesia
2 valkosipulin kynttä
1pnt ruohosipulia
1pnt tilliä
suolaa, pippuria, cayanea
ripaus sokeria

Leikkaa alkuun pieneksi yrtit. Yhdistä sitten piimä, yrtit, mausteet ja sekoita kevyesti. Lisää majoneesi ja sekoita vielä hiukan. Nosta kylmään ja anna seistä mieluiten seuraavaan päivään jotta maut kehittyy. Tämä kastike tämmöisenään toimii pöytämausteena tai vaikka dippinä. Yleisesti, kastiketta voi ohentaa hyvin piimällä jolloin se sopii helpommin salaatinkastikkeeksi.

Kastike säilyy kylmässä noin viikon mutta maku alkaa kadottamaan tuoreuttaan tämän jälkeen, joten tarjoile tätä kastiketta mieluiten tuoreena.

ranch kastike resepti
Ohensin kastiketta 2dl piimää, jotta sain aikaseksi 2 pulloa kastiketta. Maku ei tästä kuitenkaan juuri laimentunut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?