Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Voisilmäpulla | Butter Eye Buns

Vielä kun on helmikuuta jäljellä niin kyllä sinne yksi perus pullaresepti mahtuu. Laskiaispullista jäi sen verran raaka-aineita yli, että niistä riitti sopivasti toiseen perinneleipomukseen – voisilmäpulliin.

Vaikka pulla tuntuu ihan arkipäiväiseltä herkulta, on se itseasiassa yleistynyt laajemmin suomalaisten ruokakulttuurissa vasta 1950-luvulla. Ennen tätä vehnäjauhot ja muutkin leivontaan tarvittavat ainekset kuten sokeri ja voi olivat kallisarvoisia raaka-aineita, joten pulla oli lähinnä juhlaherkkua. Kun vehnän viljely Suomessa lisääntyi, alkoi pulla saavuttaa suosiota myös tavallisen kansan joukossa. Vehnän roolista kertoo paljon sekin, että pullaa on joskus kutsuttu vehnäseksi tai jopa vehnäleiväksi.

voipulla2

Voisilmäpullat

Tarvitset:
2dl maitoa
1dl sokeria
1tl rouhittua kardemummaa
1ps kuivahiivaa
1/2tl suolaa
375g vehnäjauhoja (käytin Sunspeltin alkuvehnää)
50g voita pieneksi kuutioituna
1 kananmuna
voiteluun kanamunaa
voisilmää varten voita ja sokeria

Valmista näin:
Kuumenna maito reilun kädenlämpöiseksi, noin 40-50 asteiseksi. Lisää joukkoon sokeri, kardemumma, hiiva ja puolet jauhoista. Sekoita taikina velliksi ja lisää muut ainekset sekä loput jauhoista vähitellen. Alusta taikinaa noin 10-15 minuuttia ja kohota sitten 30-45 minuuttia.

Kaada kohotettu taikina työtasolle, jaa taikina 12 osaan. Vaivaa palloiksi ja asettele kahdelle uunipellille. Kohota vielä, kunnes pullat ovat lähes kaksinkertaistuneet.

Paina mukilla taikinapallojen keskelle kolo ja laita sinne peukalon kokoinen pala voita ja rkl sokeria. Voitele kananmunalla juuri ennen uuniin laittamista. Paista 180 asteessa noin 15-25 minuuttia. Tarkkaile pullia välillä, koska ne palavat helposti.

Vinkkejä
Jos haluat voisilmän olevan runsaampi, laita enemmän voita ja sokeria, mutta silloin olisi myös hyvä lisätä voisilmän joukkoon hieman jauhoja sitomaan täytettä.

Mikäli olet tekemässä laskiaispullia, jätä vain voisilmä pois ja täytä jäähtyneet pullat kermavaahdolla ja hillolla/mantelimassalla.

voipulla3

Traditional Finnish Butter Eye Buns

What you need:
2dl milk
1dl sugar
1tsp cardamoon
1pct dry yeast
1/2tsp salt
375g wheat flour
50g butter
1 egg
To finnish some egg
For the buttereye butter and sugar

This is how it goes:
Heat the milk gently until its slightly above hand temperature. Add sugar, cardamon, yeast and half of the flour into the milk. Start mixing and gradually add the egg, rest of the flour, salt and butter. Knead the dough for 10-15 minutes and cover. Let the dough proof for 30-45 minutes.

Start working the dough. Cut it into 12 even pieces and knead to round balls. Proof the buns for another 30-45 minutes until they have almost doubled in size. Make a small hole in the middle of the buns, add a knob of butter and tbsl of sugar. Wash the buns with egg and cook them in the oven for 15-25 minutes in 180 decrees Celsius. You will want to check the buns occasionally so they don’t burn.

These are very traditional sweet buns in Finland, so be sure to try them out.
voipulla1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?