Lapsena yksi suosikkiherkuistani oli laskiaispullat. Aikoinaan äitini oli Fazerilla töissä ja toi aina laskiaisen aikaan kotiin laskiaispullia melkoisia määriä. Ne olivat ihan liian hyviä ja kasvavan lapsen ruokahalulla niitä tulikin vedeltyä kaksin käsin 😀
Sittemmin kun ryhdyin keittäjäksi, olen pusannut laskiaispullani itse. Hiljattain ruispaahtiksen leivonnassa kokeilemastani leipäjuuresta jäi sen verran hyvä maku, että tein tänä vuonna myös laskiaispullat taikinajuureen.
Laskiaispulla on tullut Suomeen 1700-luvulla mistäs muualtakaan kuin Ruotsista. Alunperin täytteenä oli nimenomaan mantelimassaa, mutta myöhemmin Suomessa alettiin tehdä laskiaispullia myös hillotäytteellä. Täytteiden paremmuudesta voi kiistellä ikuisesti, mutta itse olen tottunut syömään laskiaspullani kermavaahdolla ja hillolla. Tällä kertaa käytin hilloon pakastimeen säilömiäni herukoita. Tiesitkö muuten, että laskiaspullia syödään Suomen ja Ruotsin lisäksi myös Virossa, Tanskassa ja Norjassa?
Laskiaispullat juureen leivottuna
Taikinajuuri
Tarvitset:
2dl maitoa
1 kananmuna
200g vehnäjauhoja
1rkl sokeria
1tl kardemummaa
1ps kuivahiivaa
Valmista näin:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää maidon joukkoon kaikki muut ainekset ja sekoita löysäksi taikinaksi. Jätä taikinajuuri huoneenlämpöön tai nosta kylmään yöksi.
Laskiaispullat
Tarvitset:
100g voita
220g vehnäjauhoja (tarvittaessa vielä lisää)
60g sokeria
ripaus suolaa
Valmista näin:
Kuutioi voi. Alusta taikinajuureen sokeri, jauhot, suola ja voi. Vaivaa taikinaa mieluiten 10-15 minuuttia ja tarkista sitten tarvitseeko taikina lisää jauhoja. Mikäli taikina ei irtoa sormista, lisää hiukan lisää jauhoja ja jatka alustamista kunnes taikina irtoa hyppysistä.
Kohota taikina noin puolitoistakertaiseksi ja jaa taikina 8-12 osaan. Pyöritä osista palloja ja jätä kohoamaan uunipellille. Pelille kannattaa jättää riittävästi tilaa, jottei pullat paistu toisiinsa kiinni (minulla oli 6 pullaa per pelti). Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
Kun pullat ovat kohonneet vielä lähes kaksinkertaisiksi, voitele ne kanamunanmunalla ja paista uunissa 180 asteessa noin 20 -25 minuuttia, koosta riippuen. Taikinasta syntyy noin 10-12 pullaa.
Anna paistettujen pullien jäähtyä täysin ennen leikkaamista.
Täytteet laskiaispullalle
Tarvitset:
4dl kermaa
2dl rahkaa
2rkl vanilijasokeria
400g pakastettuja herukoita (tai muita marjoja)
2dl sokeria
Valmista näin:
Vaahdota kerma, nostele sekaan rahka ja vanilijasokeri. Nosta kylmän odottamaan kokoamista. Käytän rahkaa kermavaahdon joukossa tuomaan siihen hiukan jämäkkyyttä.
Laita kattilaan herukat ja sokeri ja keitä noin 7 minuuttia hiljalleen. Anna hillon jäähtyä ennen laskiaspullien täyttämistä.
Halkaise jäähtyneet laskiaispullat. Voit hiukan kovertaa pullaa sisältä jotta täytettä mahtuu enempi. Pohjalle hilloa ja päälle rahka-kermavaahtoa. Viimeistele pullat tomusokerilla.
Joskus olen meittinyt, että miksi Suomessa ei tarjota turisteille laskiaispullia tai Runebergin torttuja niiden sesongin ulkopuolella. Näitä perinneherkkuja ei nimittäin ihan kaikki ole maistaneet. Minikokoinen laskiaispulla voisi olla suomalainen vastine vaikkapa tuulihatulle!
Kauanko juuren pitää olla huoneenlämmössä?
MOikka!
Se voi olla seuraavaan päivään asti jolloin siitä leivotaan loppuun taikina. Mikäli juurta aikoo käyttää ns. uudestaan ja uudestaan niin kanamuna kannattaa jättää pois 🙂
Eipä ollut koskaan tullut mieleenikään, että pullataikinakin hyötyisi tästä pitemmästä kaavasta! Laitan ohjeen kokeiltaviin ja yritän muistaa sen sitten kun teen seuraavan 0,7 kertaa vuodessa pullataikinani. Jaksaisikohan jo laskiaisena…
Moikka!
Tuumailin jonkun aikaa ja totesi että pitää kokeilla. Itse pullan makuun kehittyy ns patongille tyypillistä makua jotka toimii tosi hyvin mun mielestä hillon ja kerman seurana 😀