Mistä on täydellinen hampurilainen tehty? Mielestäni loistokkaan hampurilaisen anatomia koostuu paahtuneesta kuoresta, joka on rapsakka ulkoa ja pehmeä sisältä; hyvin paistetusta ja mehevästä pihvistä; rapeista ja fresheistä lisäkkeistä; sekä kastikkeesta, joka kosteuttaa ja antaa extramakua, muttei valu sormille ja veltostuta koko hampurilaista. Ei hätää, tämähän onnistuu! Mutta entä jos kyseessä onkin kasvishampurilainen?
Ongelma kasvishampurilaisissa on yleensä juurikin pihvi. Huonojen kasvishampparikokemusten takana on usein väsynyt kasvispihvi, joka ei ole tarpeeksi mehevä ja murea vaan ennemminkin leipämäinen, pehmeä ja venyvä. Suurimmassa osassa näkemistäni kasvishampurilaisista on ollut juuresraasteesta, kananmunista ja korppujauhoista koostuva pihvi.
Vaikka nautinkin satunnaisesti burgerini välissä ihan siitä aidosta pihvistä, halusin tällä kertaa haastaa itseni ja tehdä rehellisesti vegaanisia burgeripihvejä. Pohjana pihveissä käytin linssejä, jotka olin kypsentänyt jo edellisenä päivänä. Jotta pihveistä tulisi sopivan krouveja ja ne pysyisivät kasassa, pitää linsseistä valuttaa huolellisesti kaikki ylimääräinen kosteus. Linssien määrästä vain puolet porataan sitovaksi tahnaksi ja loput jätetään kokonaisiksi rakenteen luomiseksi.
Kasvispihvimassa unohdetaan puoleksi tunniksi ja sitten aloitetaan paistaminen. Löysähköä massaa nostetaan lastalla hyvin öljytylle kuumalle pannulle ja muotoillaan siinä pihveiksi. Paistetaan niin hyvä väri, ettei tarvitse arvailla onko paistettu vai ei. Varovainen kääntö ja toinen paistopinta tulemaan. Samaan aikaan voi paahtaa hampurilaiskuoret toisella pannulla ja leikata loput täytteet valmiiksi multitasking-hengessä. Pohjaan ja kanteen voi sivellä ohuen kerroksen maapähkinävoita tai vaikka soijamajoneesia, paksuhkoa chilikastiketta tai kotitekoista ketsuppia ja sinappia.
Kasvispihvit hamppareihin (4 pihviä)
400g esikypsennettyjä linssejä, ruskeat tai vihreät linssit toimivat tässä hyvin.
3rkl maissijauhoja
2rkl mausteita
1rkl öljyä paistamiseen
- Varmista että linssien pinta on kuiva. Laita puolet linsseistä yleiskoneeseen ja aja tahnaksi muiden ainesten kera.
- Nostele massan sekaan loput linssit ja jätä turpoamaan puoleksi tunniksi.
- Nosta lastan avulla linssimassaa pihvin mallisiksi nokareiksi kuumalle, hyvin öljytylle pannulle. Paista pihveihin hyvä väri molemmin puolin ja tarjoile mahdollisimman nopeasti.
Voit kokeilla kasvispihvimassan seassa erilaisia maustekastikkeita, happoja tai pähkinöitä tuomaan vaihtelua.
kuoret ovat siemensämpylöitä ja lisäkkeinä löytyy mm. marinoitua punakaalia, avocadoa ja suolapedillä paahdettuja tomaatteja.
Nytpäs on loistokkaan kuuloinen burgerpihvi. Oon vähän ihmetellyt samaa asiaa, että miksi sinne kasvispurilaisen väliin isketään se juuresraastepihvi, jossa proteiinisäie toistaan etsii ja makuna toimii lähinnä… selleri. Toinen vaihtoehto on sitten papupihvi joka murenee ja tippuu hampparin välistä pelkästä katseen voimasta. Kiinteä, mutta tarpeeksi maukas pihvi olisi juuri se juttu.
Tätä linssikikkaa pitää kokeilla, pavuilla olen kyllä yrittänyt samaa, mutta linsseistä tulee varmaan kiinteämpi rakenne. Hyvältä näyttää myös täytevaihtoehdot!
Muutaman kerran tuli kokeiltua erillaisia versioita kunnes huomasin että linssit + jokin sitova tärkkelys saa aikaan suhteellisen hyvän rakenteen. Pavuista tuli kokeiltua tehdä jos jonkinlaisia pihvejä mutta haasteita oli senkin edestä kun niissä ei jotenkin saa yhtä helposti yhtenäistä massaa 😀 kiitos paljon kehuista 🙂
Osaatko suositella muita ruoka-aineita, joista kasvispihvi purilaiseen kannattais tehdä? Täytyypä kokeilla ite myös!
Sanoisin että näin alkuun lähtisin tekemään linsseillä kun muutamanlaisia ohjeita on tullut testattua. Seitanista saa todella hyvä rakenteista mutta se on kyllä aika tiukkaa. Pavuista jos tekisin niin sitten sekaan tulisi maapähkinä voita ja todennäköisesti jotain todella sitovaa tärkkelystä.
Kokeilemisen iloa!
Kiitos reseptistä. Linssejä olen sekoittanut erilaisiin vegetaarisiin pihveihin mutta pelkistä linsseistä en ole ikinä keksinyt laittaa. Tänään aionkin laittaa näitä pihvejä ja tällä kertaa muusaan puolet ja jätän puolet ehjäksi.
Moikka Marsu,
Kokeilin myös silloin aikoinaan ekaa kertaa pelkistä linsseistä tehdä mutta sitten tajusin että massa pitää sitoa jollakin. Tässä yhteydessä maissitärkkelys toimi pelastajan. Kun jättää puolet kokonaisiksi, on pihvien rakenne valtaisan hyvä 🙂
Kiitos reseptistä! Täytyy kokeilla! Muistatko mitä mausteita laitoit ja millaisia määriä?
Ole hyvä riikka 🙂
Kokeile vaikka curryä, paprikaa ja pippuria.
Jos tykkäät enemmän lähi-itä tyyppisestä niin korianteri, kardemumma ja neilikka.