Vegaaninen ruoka kaipaa seurakseen useinmiten pienen vivahteen jos täytyy vaikka edellispäivän ruokaa syödä. Ketsuppi on aivan liian makeaa ja teollista usein miten, joten olen tyypittynyt tekemään omaa chilikastiketta. Mielestäni chilikastikkeissa mennää usein mönkään kun on käytetty vain yhtä chiliä, jolloin chilin maistuu vain yhdellä taajuudella. Chilikastikkeen paksuus on myös tärkeä tekijä, jos kastike on tarkoitettu lisäkkeeksi niin se olisi hyvä olla hiukan paksumpaa kuin vain ihan lirua. chilit liokoamassa

Valitsin tähän kotitekoiseen kastikkeen pohjaksi kuivattuja chilejä (isoja ja pieniä), hiukan sweetchiliä ja hiukan tomaattipyrettä. Tällöin saan varmistettua että kastikkeessa on useammanlaista makua jolloin kokonaisuus maistuu paljon laajemmin. Sinappi voi kuulostaa joidenkin korvaan oudolta mutta sen rooli on itseasiassa aika tärkeä. Rakenteen kannalta, sinappi edesauttaa emulgoimaan rasvaa veteen jolloin lopputulos paksumpi eikä erottunut.

Useammalle saattaa tulla uutena asiana nektariini chilikastikkeessa. Tässä kastikkeessa sen tarkoitus on hiukan antaa makeutta mutta myös miedontaa kokonaisuuden tulisuutta.

Tässä olisi video, josta löytyy reseptini visuaalisena.

Liian tulista vai meneekö tämä näin? lopputuloksen tulisuus riippuu aikapaljolti siitä kuinka tulisia ovat kuivatut chilit. Mielestäni hyvä kastike ei ole liian tulinen koska se on tarkoitettu pöydälle kunkin omaan annosteluun.

chilikastike

Chilikastike jossa on rakennetta ja potkua

100g kuivattuja chilejä (löytyi itäkeskuksesta)
30ml sweet chili kastike
30ml tomaattipyre
30ml omenaviini etikka
150ml öljyä (jokin mieto, rypsi tai auringonkukka)
15g sinappia
100g nektariineja (kokeile myös luumua, persikkaa, kirsikoita tai vaikka mangoa)

  1. liota yönyli chilejä vedessä.
  2. kaada chileistä vesi pois, laita cutteriin muiden ainesten kera paitsi öljy ja aja tahnaksi.
  3. lisää öljy vähitellen ja jatka ajamista.
  4. lisää massaan hedelmiä mikäli haluat hiukan pehmentää makua.

chilikastike

Vihreän chilikastike on myös todella hyvää, mutta se saa jäädä seuraavaan kertaan.

2 Comments

  1. Daniela Katro
    5.10.2016 / 16:39

    Mahtava resepti, kiitos! Osaatko sanoa kauan säilyy eli kannattaako tehdä pikkuinen satsi aina käyttöä varten vai keittää sellainen ämpärillinen joka kestää koko talven? 🙂

  2. Alexander
    Kirjoittaja
    5.10.2016 / 21:24

    Moresta! kiitos palautteesta 🙂 tekisin n. muutaman viikon satsin kerralla kun kuitenkaan tätä ei kuumenneta. Kuitenkin voi olla jännää muokkailla ohjetta oman mieltymyksen mukaa sitä mukaa kun tulee tehtyä. Alkuun tein pienellä määrällä todella tulisia chilejä mutta sitten huomasin että muutamaa miedompaa laatua sekoittamalla joukkoon tulee aika hyvä kokonaisuus 😀

Vastaa


Looking for Something?