Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Valtera Restorans Riiassa

Yksi Itämeren risteilymme kohokohtia oli myös se, että saimme käydä useassa kaupungissa saman reissun aikana. Riian kohdalla oli parasta, että kaikki kantamukset pystyi jättämään laivaan kun lähdimme käymään maissa.

Olen kerran aikaisemmin käynyt Riiassa, kesäaikaan, ja tykkäsin kaupungista paljon. Silloin mieleeni jäi erityisesti Riian keskustori. Vanhoijen zeppeliinien halleissa sijaitsevalta torilta löytyy nykyään paljon kaikkea herkullista: tuoreita vihanneksia, säilöttyjä elintarvikkeita, lihaa, kalaa jne. Nytkin suuntasimme torille, aikeenani hamstrata hunajaa, jota Riiasta saa hyvin kohtuulliseen hintaan.

Ehdimme vierailumme aikana myös nauttia kunnon ruoasta. Olin kuullut, että yksi Riian parhaista ravintoloista olisi vanhassa kaupungissa sijaitseva Valtera Restorans, joka tarjoilee latvialaista ruokaa modernilla otteella. Keskipäivän aikaan astuessamme sisään, oli ravintolassa rauhallinen tunnelma. Lounaalle oli meidän lisäksemme tullut muutama muukin asiakas. Sisustuksessa oli ehkä hieman yllättävästi skandinaavista henkeä ja lämminhenkisyyttä. Seinillä oli lisäksi paikallisen taiteilijan maalauksia, joita voisi halutessaan ostaa.

— —

On our Baltic cruise we got the pleasure to visit Latvia’s capital Riga. I have visited Riga once before, but the view this time was totally different. So many new restaurants and interesting shops. It wasn’t a though choice to choose a restaurant for lunch, since I had heard many good things about one particular restaurant in the old tow, Valtera.

valtera restorans

valtera

restorants

Matkoilla meille toimiva tyyli on ollut jakaa annokset, jotta voimme maistella useampaa annosta ilman ähkyä. Valteran ruokalistalla oli nyt tammikuussa julkaistu kuuden ruokalajin yllätysmenu keittiöntervehdyksineen, jota me päädyimme maistelemaan.

Ja kyllähän se menu meidät yllättikin! Annokset olivat kauniita, hiottuja, äärimmäisen maukkaita – ja täyttäviä. Vaikka annoskoot olivat pieniä, kuten pitkässä menussa kuuluukin, tuli vatsa nopeasti täyteen ankanmaksaa, hirvenfilettä ja pelmenejä syödessä.

— —

Relaxed and warm yet very thought trough interior in Valtera created a perfect atmosphere for a great meal. We shared the restaurant’s six course seasonal menu which surprised us with its quality ingredients, beautiful presentation and amazing taste. 

riika ravintola

Riga restaurant

riga beer

Ensimmäinen ruokalaji oli karitsapelmenejä, jonka jälkeen tuotiin kuminaleipää. Pelmenikeitto edusti modernia latvialaista ruokaa, jota ei varmastikkaan saa kovin monesta paikasta.

Sain myös maistaa paikallista pienpanimo-olutta, joka oli aivan huikean makuista verrattuna moniin muihin maistamiini, ihan arvostettuihinkin olutbrändeihin.

— —

Pelmenis, cumin bread and local craft bear where all so Latvian as food can be. The waiter told us that Valtera’s idea is to make traditional Latvian cuisine in a more modern way.

latvian restaurant

Valtera tartar

Valtera yuzu sorbet

Seuraava ruokalaji oli ankanmaksaa briossin, kirsikan ja puolukoiden kera. Makua, rasvaa, väriä ja tekstuureja oli riittämiin. Tämä annos oli makumaailmaltaan hyvin klassinen, mutta esillepanoltaan erittäin tätä päivää.

Tartar oli mielenkiintoinen siinäkin mielessä, että annosta koristava rapea vaalea sipsi oli tehty naudan sidekudoksesta.Tartarin maku oli tavanomaista syvempi ja lihan raaka-kypsyyden pystyi jollakin tavalla maistamaan. Myös kukkakset ja parmesaani tekivät annoksessa terää.

Suun raikastukseen saimme väliruokana omena-juzusorbettia. Suomessa juzuhedelmään harvoin ravintoloissa törmää. Hedelmän hinta on ollut aika pilvissä jo tovin, kovasta kysynnästä johtuen.

— —

Duck liver pate, venison tartar and yuzu-apple sorbet were all very well prepared. Its really rare, that in an area that has a lot of tourism, there are restaurants with this high level.

riikan paras ravintola

Valtera best in riga

best latvian restaurant

Pääruuan aika, ensin saimme hirvenfilettä, kaalia, spelttiä ja paahdettua selleripyrettä. Maullisesti annos oli erittäin onnistunut ja harvinaisen hyvä rakenne oli rapeilla spelttijyvillä. Toisena pääruokana oli latvialaista nautaa, mustajuurta, perunaleivosta ynnä muuta. Tässäkin annoksessa oli kulinaarinset elemenit kohdallaan, eikä tarvinnut arvailla makujen yhteensopivuutta. Voisin sanoa, että nämä annokset olivat hyvin suomalaiseen makuun sopivia.

Jälkiruokana oli kermavanukasta suklaalla. Jälkiruoka oli aika pieni, mutta olihan tässä menussa kaksi todella isoa pääruokaa joissa oli enemmän kuin tarpeeksi syötävää. Lopuksi saimme aterian päätteeksi muutaman talossa tehdyn karamellin.

 

Näillä eväillä jaksoimmekin pitkään iltaan saakka. Jos satut matkaamaan Riian suunnalle, annan Valteralle vahvan suosituksen!

— —

Main courses where first some muse and then some local beef. You could see that the ingredients used were really seasonal. As the last course, we got a dessert that was small enough after a hearty meal. The Journey menu had a price tag of 45 euros.

I highly recommend Valtera, if you happen to be at the neighborhood. You will not want to miss this culinary experience beyond your expectations. 

Lyhyesti

  • Ruoka on huippulaatuista ja kiinnostavaa.
  • Modernia fiilistä latvialaisia perinneruokia kunnioittaen.
  • Hintaluokka on erittäin kohtuullinen, menun hinta on vain 45 € – Suomessa vastaavasta menusta maksaa helposti enemmän.

Valtera Restorans, Miesnieku street 8, Rīga

 

riigan culinary

valtera chef

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?