Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Tomaattisalaatti

Kuvan tomaattipurkki ei ehkä näytä perinteiseltä salaatilta, mutta se itse asiassa jäljittelee hyvinkin klassista tomaatti-sipulisalaattia. Kun puhutaan lisäkesalaateista, tykkään laittaa niihin vähän enemmän makuja ja hapokkuutta. Tämä salaatti sopii erityisen hyvin lämpimän ruuan lisäkkeeksi tuomaan happoa tai vaikka paahdetulle leivälle, kunhan tomaatit on valutettu ensin hyvin.

Tässä reseptissä olen kaltannut tomaatit poistaakseni tomaateista kuoren. Periaatteessa tomaatit voisi antaa olla kuorineen, mutta mielestäni kaltatut tomaatit toimivat tässä paremmin. Myös tomaattien laadulla on väliä. Mitä kypsempiä tomaatteja, sitä maukkaampi ja mehukkaampi lopputulos.

Keltasipulia miedompi vaihtoehto olisi jättisipuli, mutta sitä en nyt tähän hätään kaupasta löytänyt. Siksi tuunasin kitkerää keltasipulia paremmin salaattiin soveltuvaksi. Etikka ja sokeri taittavat sipulin kitkeryyttä, jolloin salaatissa maistuu muukin kuin sipuli. Toisaalta tämä keltasipuli on paljon kaupan keltasipulia pehmeämpi koska se tulee omalta palstaltani.

Tomaateista irtoaa nestettä jonkin verran, joten on hyvä muistaa valuttaa ylimääräistä nestettä pois ennen kuin laitat tomaatit lautaselle. Oliiviöljy ja mustapippuri lisätään vasta tarjoillessa, jotta ne eivät huuhtoudu muun nesteen mukana pois vaan jäävät lautaselle syötäväksi saakka.

Tomaattisalaatti

Tarvitset:
5-6 kypsää tomaattia
1 sipuli ja sen varsi
1rkl väkiviinaetikkaa
1rkl sokeria
1 chili
suolaa
viimeistelyyn laadukasta oliiviöljyä sekä vastarouhittua mustapippuria

Valmista näin:
Laita kattilaan kiehumaan vettä ja tee pienet viillot tomaattien pintaan. Laita tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen ja nosta siitä sitten astiaan, jossa on jääkylmää vettä. Poista jäähdytyksen jälkeen tomaateista varovasti kuori.

Leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi ja laita lasipurkkiin. Lisää päälle sokeri ja etikka ja ravista purkkia niin, että ainekset sekoittuvat kunnolla. Viipaloi tomaatit ja ripottele niihin suolaa. Odota hetki, jotta osa tomaattien nesteestä itkettyy pois. Siirrä tomaattiviipaleet tämän jälkeen purkkiin. Lisää myös chili. Sekoita kevyesti ja nosta kylmään.

Tarjoillessa valuta nestettä pois ennen tarjolle laittamista ja viimeistele oliiviöljyllä sekä vastarouhitulla mustapippurilla.

Tässä on myös alla instavideo kun teen salaatin purkkiin:

Tomaatti salaattia astetta maistuvammin ???

Henkilön kokki ? keittäjä ? kylmähkö (@alexandertrivedi) jakama julkaisu

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?