Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Mehukas tomaattipiiras

Välillä ruokaa pitää laittaa pienempään nälkään ja silloin kaipaan jotain helppoja juttuja, kuten piirakoita ja salaatteja. Kun puhutaan yleisesti ruoasta, jossa raaka-aineita ei juurikaan jalosteta, niin raaka-aineiden laatu korostuu. Esimerkiksi salaatissa kypsentämätön sipuli tulee olla mahdollisimman makeaa sorttia eikä sitä kitkerää varastossa seissyttä keltasipulia. Yhtälailla ajatus tulisi olla kohdallaan kaikissa salaatin aineksissa. Bulkkiöljy tai liian väkevä etikka viimeistelyssä voi tuhota kokonaisuuden.

Tänä vuonna olen kokenut eräänlaisen opinto matkan raaka-aineiden kohdalla. Kun ollaan Suomessa, tulisi tarkastella täällä olevista vaihtoehdoista laadullisesti parhaat raaka-aineet. Hyvänä esimerkkeinä kypsät NAMS tomaatit tai vaikka Terra Cretan huippuoliiviöljy.

Tämän kertaisessa reseptissä meillä on tomaattipiiras, jossa on kaikessa yksinkertaisuudessaan voitaikinaa, tomaattia, kanamunaa ja juustoa. Ei sen kummempaa, mutta laadukkailla raaka-aineilla ei tarvitsekaan ihmeempiä konsteja. Koska tomaateissa itsessään on hyvin nestettä, tulisi juuston olla hiukan pidempään kypsynyttä, ettei kokonaisuudesta tule liian laimea. Käytin tässä reseptissä Aito Cheddarin Vintage-juustoa, joka on pitkään kypsytettyä kotimaista juustoa.

Olen oppinut myös arvostamaan joitakin puolivalmisteita, näistä hyvänä esimerkkinä Myllyn Parhaan pakastevoitaikina. Taikinan ainesosasisältö on harvinaisen uskollinen juurilleen sisältämällä käytännössä vain niitä aineksia, joita on kotitekoisessakin taikinassa. Teollisessa mittakaavassa tuotanto vaatii prosesseja ja ratkaisuja tuotteen optimaaliseen säilyvyyteen ja siksi puolivalmisteissa, saatikka muissa teollisissa tuoteissa, ei usein ole kovinkaan rehellinen raaka-ainesisältö. Tarkoituksenahan on kuitenkin tehdä kauppaa, eikä olla esimerkiksi herkkiä pilaantumaan tai haastavia kuluttajille.

Tomaattipiiras

Tarvitset:
200 g voitaikinaa
4 kypsää tomaattia
100 g hyvin kypsynyttä juustoa
2 kanamunaa
rouhittuja pippureita, suolaa
loraus laadukasta oliiviöljyä

Valmista näin:
Vuoraa paahtoleipävuoka ohueksi kaulitulla voitaikinalla. Leikkaa tomaatit paloiksi ja laita vuokaan. Raasta juusto ja sekoita se kanamunien, pippurin ja suolan kera. Kaada seos vuokaan. Jos olet suuri juuston ystävä, voit raastaa päälle hiukan lisää juustoa, mutta tämä ei ole pakollista.

Käännä piirakan reunat vuoan sisään ja kaada päälle loraus oliiviöljyä. Paista uunissa 160 asteessa noin 45 minuuttia. Tämän piiraan valmistuksesta löytyy myös video, katso sekin ihmeessä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?