Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Kaikkien jälkiruokien äiti? | Tiramisu

Muistelen yli kymmenen vuoden taakse, kun tein ensimmäisen kerran tiramisua kokkiharjoitteliana. Silloin oli kaksi erilaista tapaa, joilla tiramisu yleensä valmistettiin. Joko marsalaviinillä (käyttäen sabayon keltuaisia ja sokeria, joiden joukkoon yhdistetään loput ainekset) tai yksinkertaisesti yhdistämällä monta eri vaahtoa ja maustetamalla lorauksella konjakkia. Tämän postauksen resepti on jälkimmäisen kaltainen ja sama kuin se, millä tein tiramisua kymmenisen vuotta sitten, muistan reseptin nimittäin unissanikin.

Söin hyvää tiramisua pitkästä aikaa, kun olin Via Tribunalissa syömässä ja tästä inspiroituneena piti tietysti lähteä seuraavana päivänä aineksia hakemaan ja kokkailemaan. Tiramisu on yksi maailman tunnetuimmista jälkiruoista ja yhdessä välissä se oli niin suosittu juttu, että kaupoista löytyi jäätelöistä kekseihin kaikkea, mikä maistui melkein tiramisulle. Kaupoissa myydään myös valmiita tiramisuannoksia, mutta kaupan vastineet ovat usein aivan överimakeita, joten suosittelen tekemään itse.

tiramisu2

Tähän väliin pakko kertoa tiramisusta kuulemani tarina. Kuulin nimittäin, että tiramisu olisi saanut alkunsa akoinaan ilotalosta, jossa viihdyttäjät kärsivät matalasta energisyydestä. Mascarpone oli tuolloin parmesaanin valmistuksessa syntyvä sivutuote ja todella halpaa, joten paikan pitäjä yhdisteli alkoholia, kuivuneita kakkupaloja, alkoholia, mascarponea ja hunajaa. Lopputuloksena oli makea herkku, joka toi puhtia työntekijöille. Tarinan todenperäisyydestä en tosin mene takuuseen, kuulin sen nimittäin yli kymmenen vuotta sitten eräältä alkoholia nauttiineelta keittäjältä.

tiramisu4

Tiramisu

Tästä reseptistä tuli lasivuoka ja neljä pientä lasipurkkia. Toisin sanoin riittää parhaimmillaan kahdeksalle.

Tarvitset:
3 keltuaista (60g)
1 koko kananmuna (65g)
1,5dl sokeria (125g)
2dl kermaa
250g mascarponea
4og konjakkia tai brandyä
noin 20 savoiardi keksiä eli ”kissankieli keksejä” (tässä voi myös käyttää ylijäänyttä kakkupohjaa)
2dl kahvia tai laimennettua espressoa
1dl kaakaojauhetta

Valmista näin:
Vaahdota kananmunat ja sokeri, tarkista että saat tehtyä vaahdon pintaan kahdeksikon. Vaahdota erikseen kerma. Vaahdota vielä kolmannessa astiassa konjakki ja mascarpone. Yhdistä kaikki kolme vaahtoa esimerkiksi yhdistämällä ensin kerma mascarponeen ja tämä lopulta muna-sokerivaahtoon.

Kasta keksejä kahviin ja lado tarjoiluastian tai annoskuppien pohjalle. Tämän jälkeen laita päälle ohut kerros vaahtoyhdistelmää ja sirota viimeiseksi kaakaojauhetta siivilän läpi ohut kerros. Tee päälle vielä toinen kerros keksejä ja vaahtoa, mutta jätä päällimmäisestä kerroksesta kaakao pois, jos et tarjoa tiramisua heti, koska muuten kaakao vettyy. Sirota pinnalle kaakaojauhetta vasta ennen tarjoilua.

Vinkkejä

Tämän reseptin tiramisun voi myös pakastaa, muista vain peittää hyvin ja nauti mieluiten 2kk sisään. Olen yleensä nostanut edellisenä iltana tiramisun pakkasesta jääkaappiin, jolloin se ehtii sulaa rauhassa.

Katso ohje instagram videolta.

tiramisu3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?