Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Pizzasta inspiroituneena

Tervetuloa Arkiruokaa-blogiin! Täällä blogia kirjoittelee kokki Alex ja hänen apurinsa (parempana puoliskonakin tunnetaan). Ruoka on ollut yksi suurimmista intohimoistani jo lapsuudesta lähtien. Edelleenkin hyvä ruoka jaksaa innostaa, ja kotikeittiössä tuleekin kokeiltua kaikenlaisia reseptejä ja raaka-aineita, niin makeita kuin suolaisiakin ruokia.

Blogin ideana on taltioida arkisia ruokakokeilujani ja onnistuneimpia reseptejäni. Toivottavasti saat blogista inspiraatiota ja ideoita arkiruokaan!

Mutta nyt siihen asiaan ja tärkeään aiheeseen – nimittäin pizzaan. Sain joululahjaksi pizzasta kertovan opuksen, ”Pizze” (Tuominen, Platania, Koski & Kivilahti). Kirja on varsin tuhti ja mielenkiintoinen paketti pizzasta. Siitä inspiroituneena lähdinkin kokeilemaan levypizzan pyörittämistä kotioloissa.

Pizzaa on toki tullut tässä työuran kuluessa kokattua erinäisissä paikoissa, mutta kotikeittiössä harvemmin. Reseptin pohjana käytin Pizze-kirjan ohjeita, mutta muokkasin niitä hieman. Kyseinen pizzataikina vaatii siis pidemmän kohotuksen, tässä tapauksessa jopa kaksi päivää.

IMG_1102 (2)

Tässä oma ohjeeni:

Levypizzataikina, noin 2 annosta

1,75dl vettä
4 dl jauhoja (260g, 50/50 täysjyvä vehnäjauhoja ja durumvehnäjauhoja)
1/3 tl kuivahiivaa (1,5g)
1 tl suolaa (5g)
1tl oliiviöljyä
+ haluamasi täytteet (käytin tähän pizzaan kevyesti öljyllä ja suolalla maustettuja kirsikkatomaatteja sekä joulusta ylijääneitä juustoja, Appenzelleriä, Roquefortia ja Camembertia)

  1. Sekoita hiiva ja jauhot, ja lisää 1,5dl vettä. Ota talteen loput tarvittavasta vesimäärästä ja lisä siihen suola (käytetään myöhemmin).
  2. Vaivaa taikinaa n. 1o minuuttia. Sen jälkeen lisää suolavesi ja vaivaa vielä hetki.
  3. Lisää öljy ja vaivaa voimakkaasti 10 minuuttia, jotta kokonaisuus saisi mahdollisimman paljon ilmaa.

Taikinan tulisi irrota sormista helposti. Mikäli näin ei ole, lisää jauhoja ja vaivaa vielä kunnes se irtoaa. Tämän jälkeen laita taikinan ilmatiiviiseen astiaan ja jääkaappiin.

Kahden päivän kuluttua ota taikina ulos jääkaapista, jolloin siinä näkyy jo hiukan kohoamisen merkkejä. Anna taikinan olla huoneen lämmössä rasiassaan noin 2 tuntia kunnes se on selvästi kohonnut.

Työstä tässä vaiheessa taikinaa varoen, ettei ilma karkaa.

  1. Öljyä uunipelti
  2. Levitä taikina uunipellin kokoiseksi levyksi runsaasti jauhoja käyttäen.
  3. Siirrä taikina pellille ja anna kohota 30 – 45 minuuttia ennen täytteiden lisäämistä

IMG_1114

Paista pohjaa ensiksi pelkkien tomaattien kanssa uunin maksimi lämmöllä (280C) sekä grilli vastukset päällä n. 10 minuuttia, uunin alaosassa.

Lisää juustot pizzan päälle ja laita takaisin uuniin, aivan vastusten alle vielä noin 4 minuutiksi.

IMG_1123

Kokonaisuus tuli irti uunipellistä vaivatta ja siirsin sen liinalle jotta mahdollisesti valuvat nesteet/rasvat jäisivät siihen pöydän sijaan (apurinikin kiittää).

IMG_1127

Tuoksu oli kohdallaan, mutta annoin pizzan hiukan jäähtyä, etteivät täytteet valuisi liikaa.

IMG_1128

Maku ja rakenne olivat kohdallaan, pohja ja reunat olivat tummanruskeita, taikinan sisällä oli aivan selviä ilmakuplia jotka toivat hyvää suutuntumaa. Maun kannalta muutama basilikan lehti olisi sopinut hyvin päälle, mutta näinkin pizza meni kuumille kiville.

Kertokaa ihmeessä mielipiteitä ja uskaltakaa kokeilla pidemmän kohotuksen vaativaa taikinaa.

Yksi vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?