Mikäs sen helpompaa brunssi- tai sunnuntairuokaa kuin peltipizza. Kokkaa pelti kerrallaan, siirrä suoraan isolle puulaudalle ja leikkaa paloiksi. Riittää takuuvarmasti isommallekin armeijalle. Pizzaa kannattaa tehdä tarjolle myös eri täytteillä, niin löytyy kaikille varmasti jotain.
Tällä kertaa käytin pizzataikinassa spelttiä, joka tuo pizzapohjaan täyttävyyttä. Kokeilin joskus leipoa pelkillä täysjyväjauhoilla, mutta silloin pohja ei noussut ollenkaan ja rakenteesta tuli todella kovaa. Kun käyttää taikinan jauhoissa ainakin osittain vaaleita jauhoja, syntyy pohjaan enemmän ilmakuplia ja rakenteesta tulee pehmoisempi.
Taikinan kehittäminen, eli yön yli tai pidempi kohotus tuo pizzapohjaan omanlaista makua. Tällöin hiivat syövät tai tekevät jotain vehnän gluteenille ja lopputuloksena on vähän vähemmän turvottava pizzapohja.
Tästä reseptistä tulee kaksi uunipeltiä, joten voit yhtä pellillistä varten puolittaa taikinan ainesosa määrät.
Spelttisempi peltipizza
Tarvitset:
350g vettä
300g täysjyväspelttijauhoja
220g speltti alkuvehnäjauhoja
25g tuorehiivaa
suolaa
30g oliiviöljyä
Valmista näin:
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja lisää siihen hiiva, anna seistä 5 minuuttia. Yhdistä jauhot kulhossa ja kaada sekaan hiivavesi. Vaivaa kunnes muodostuu kimmoisa taikina. Lisää joukkoon suola ja öljy ja jatka vaivaamista vielä hetki. Nosta taikina kylmään peitettynä odottamaan seuraavaa päivää. Seuraavana päivänä levitä taikina jauhotetulle työtasolle ja jaa kahtia. Kaulitse levyiksi ja nosta pellille.
Jos haluat voit kokeilla kuumentaa uunipellin etukäteen kuumassa uunissa ja täytät pohjan kuuman pellin päällä juuri ennen uuniin laittamista. Tällöin saat vielä rapeamman pohjan mutta voit hyvin polttaa näppisi muutamaan otteeseen. Jos omistat pizzakiven niin silloin ei voi puhua enään peltipizzasta.
Mausteinen makkarapizza
Tarvitset:
100g mausteista makkaraa ohuelti viipaloituna (chorizo, spianata tai salami käy)
100g tomaattikastiketta (esimerkiksi paseeratun tomaatin joukkoon pippuria ja kuivattuja yrttejä)
100g juustoraastetta
Tarjoiluun marinoitua punasipulia ja srirachakastiketta.
Valmista näin:
Levitä pizzapohjalle tomaattikastiketta, jonka päälle juusto ja viimeiseksi makkarat. Paista 225 asteessa, noin 15 minuuttia.
Tuorejuusto-vegepizza
Tarvitset:
1/2 kesäkurpitsa
1/2 munakoiso
1 paprika sisus poistettuna
2/3pkt tuorejuustoa
1 mozzarellapall0
1 musta tryffeli
oliiviöljyä
suolaa, pippuria
Valmista näin:
Leikkaa ohuiksi viipaleiksi kesäkurpitsa, munakoiso ja paprika. Paahda vihanneksia kuivalla pannulla kunnes noin puolet painosta on kadonnut. Levitä pizzapohjalle tuorejuustoa, revi mozzarella pieniksi suikaleiksi päälle ja ja ripottele paahdettuja vihanneksia. Viimeistele suolalla, pippurilla ja oliiviöljyllä. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Ennen tarjoilua höylää pinnalle muutama siivu mustaa tryffeliä tuomaan viimeisen silauksen.
Jos reseptit inspiroi, voit haluta katsoa muita pizza postauksiani.
Näyttääpä herkulliselta. Muistuu mieleen muutama vuosi sitten Firenzessä nauttimani painon mukaan myydyt isoilla pelleillä paistetut pizzat. Ihmiset ostivat niitä pizzakioskista matkallaan kotiin töistä. Salakuljetimme niitä hotelliin iltapalaksi. Tätä reseptiä aion kokeilla.
Olen tainnut itsekkin muutaman pizzan saatikka muutakin ruokaa salakuljettaa hotelliin. Parasta pizzassa on mielestäni muokattavuus ja helppous 🙂