Peruna on yksi parhaista raaka-aineista, mitä tiedän. Enkä taida olla mieltymykseni kanssa yksin, onhan peruna monelle suomalaiselle todella tärkeä juttu. Olin jo hetkeksi lähes unohtanut, kuinka hyvä ja monipuolinen tämä pikku mukula onkaan, kunnes viime kesänä omalta kasvimaalta nostetut perunat veivät kieleni mennessään. No, kesän sato on jo ajat sitten syöty, mutta peruna jäi silti kaapin vakioraaka-aineeksi.
Valmistin juuri yhtenä päivänä työevästä edellisenä päivänä ylijääneistä keitetyistä perunoista. En ole tainnut liiemmin jakaa täällä blogissa perustyöeväitäni, joten ehkäpä siihen on aika tehdä muutos? Vien tosiaan lähes joka päivä töihin omat eväät – useimmiten hyödynnän edelliseltä illalta jääneitä ruokia, mutta joskus ryhdyn aamulla kokkaamaan.
Nämä täytetyt perunaveneet on helppo tehdä edellisen päivän jämistä tai valmistaa jo etukäteen valmiiksi eväsrasiaan. Täytettä voi oikeastaan varioida loputtomiin oman maun mukaan. Esimerkiksi vegaaninen pesto ja linssit toimisivat varmasti myös hyvin. Tällä kertaa täyte koostui kuitenkin aasialaishenkisestä ja paksusta papukastikkeesta. Perunat ja pavut ovat täyttävää tavaraa ja niistä saan potkua pitkälle työpäivään.
Perunaveneet
Tarvitset:
8 kiinteämaltoista perunaa
suolaa
Valmista näin:
Kuori perunat, keitä suolatussa vedessä kypsiksi kuitenkin niin, etteivät perunat ala murenemaan (minulla kului tässä n. 18 minuuttia). Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä rauhassa ennen leikkaamista.
Kun perunat ovat kunnolla jäähtyneet, halkaise ne ja koverra sisusta, jotta paputäytteelle jää tilaa. Koverrettu sisus voidaan käyttää esimerkiksi ruokaisissa salaateissa ja leivonnassa, joten älä heitä suotta pois.
Aasialainen papukastike
Tarvitset:
2dl adukipapuja
1 punainen paprika
1 kuorittu porkkana
1 kuorittu sipuli
1 chili
3cm pala kuorittua inkivääriä
2rkl kuivaa wakamelevää
2rkl soijaa
2rkl sweet-chili -kastiketta
1rkl tummaa riisiviinietikkaa
0,5dl vettä
2rkl öljyä paistamiseen
Valmista näin:
Leikkaa pieniksi suikaleiksi paprika, porkkana, sipuli, chili ja inkivääri. Kuumenna öljyä pannussa, lisää vihannekset ja paista mahdollimman nopeasti niihin paistopinta. Ota vihannekset pois pannulta ja lisää pannulle loput ainekset. Anna kiehua noin puoleen ja lisää joukkoon takaisin paistetut vihannekset. Anna kiehua kunnes kastike on paksuuntunut ja tahmaantunut hiukan.
Täytä perunaveneet papukastikkeella. Paista perunaveneitä 180 asteisessa uunissa 12 -18 minuuttia, jotta niihin tulee kaunis väri. Viimeistele ripottelemalla päälle hiukan ravintohiivahiutaleita. Voit syödä perunaveneet yhtä hyvin lämpöisinä kuin kylminäkin.
Onko siellä muita, jotka tekevät työeväät itse? Mikä on eväslempparisi?