Veljeni tuli käymään, joten sain tilaisuuden laittaa jotain nostalgista ruokaa. Perunacurry on yksi lapsuuden suosikkiruoistani, jonka tekeminen on todella helppoa. Curryn kanssa sopiva chapatileipä on niin ikään vaivaton lisäke. Chapatileipä on tyypillinen tarjottava intialaisessa ruokakulttuurissa. Useimmat tuntevat naanleivän, joka on toki pullavaa, mutta sen valmistaminen kotioloissa on hyvin haasteellista. Ellei sitten takapihalla ole oikea tandooriuuni.
Perunacurryssä suosin kiinteämaltoista perunaa ja laitan sen kuorineen curryn sekaan, jos mahdollista. Öljynä tässä voisi käyttää mitä tahansa ruokaöljyä, mutta sinappiöljy ja oliiviöljy tuovat tälle ruualle jotain lisää. Tähän reseptiin sopisi hyvin myös herne, jos kaipaa vielä jotain pientä vihreää. Suosittelen kokeilemaan perunacurrya myös kesällä grillitarjottavien seurana, eksoottisena ja tulisena lisänä.
Perunacurry
Tarvitset:
5 perunaa
1 sipuli
1rkl tomaattipyrettä
3-4rkl öljyä
1 sitruunan mehu
1/2pnt korianteria
1tl paprikajauhetta
1tl murskattua chiliä
1tl kokonaista juustokuminaa
1tl kurkumaa
1rkl sinapinsiemeniä
1tl kuminaa
suolaa
Valmista näin:
Keitä perunat hyvin suolatussa vedessä kypsiksi.
Sillä välin kuori ja kuutioi sipuli. Paista sipuli läpikuultavaksi öljyssä ja lisää sekaan mausteet. Kun mausteet alkavat tuoksua, lisää joukkoon tomaattipyre ja hiukan (noin 2-3 rkl) vettä. Anna seoksen kiehua minuutin verran.
Valuta kypsät perunat. Kuutioi ne vielä lämpöisenä ja lisää paistoksen sekaan. Nosta pannu lämmöltä, purista joukkoon sitruunanmehua ja sekoita. Viimeistele perunacurry tuoreella korianterilla.
Jos tuliset perunaruoat ovat makuusi, käy tsekkaamassa myös aikaisempi mausteisen perunasalaatin resepti.
Chapatileipä
Tarvitset:
2 osaa vehnäjauhoja (mieluiten täysjyvävehnäjauhoja)
1 osa vettä
hiukan suolaa, öljyä
Näin valmistat:
Vaivaa kaikki ainekset keskenään sekaisin ja anna taikinan seistä peitettynä 15 minuuttia.
Jaa takina pieniksi palloiksi ja kaulitse pannun kokoisiksi letuiksi. Kuumenna valurautapannu ja paahda leipiin molemmin puolille kaunis väri. Peitä valmiit leivät paiston jälkeen, etteivät ne kuivu.
Jos haluat leivistä hiukan pehmeämpiä laita taikinaan nesteeksi piimää ja lisäksi hiukan ruokasoodaa.