Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Mistä tunnistaa parhaat yrtit | Osa 1

Jo muinaisista ajoista lähtien yrttejä on kerätty ja käyetty ravinnossa sekä erilaisten sairauksien hoidossa. Yrtteihin on myös liittynyt hassuja uskomuksia, mm. kodin ovenpielessä kasvavan lipstikan uskottiin karkoittavan pahoja henkiä.

Yrteillä on kuitenkin monia laadukkaita ominaisuuksia, jotka eivät perustu pelkkiin uskomuksiin. Jotkin yrtit voivat esimerkiksi parantaa ruoka-aineiden säilyvyyttä, tästä poimintana rosmariinin ominaisuus hidastaa rasvojen härskiintymistä. Ennen kaikkea yrteillä voi lisätä ruokiin sävähdystä, makua ja väriä, ja ne myös piristävät keittiötä tuoksullaan.

Harmillista kyllä, monesti kaupasta kalliilla ostettu yrttipuska kuihtuu ja nuupahtaa nopeasti, ei maistu juuri miltään tai pahimmassa tapauksessa jää kokonaan käyttämättä, kun sille ei ole keksitty sopivaa käyttöä. Tällä kertaa perehdyn siihen, miten saat yrteistä enemmän irti.

parhaat yrtit

Mistä tunnistaa laadukkaat yrtit?
Jos ostan tuoreita yrttejä kaupasta, lähden yleensä liikkeelle haistamalla yrttejä. Jos yrtit eivät tuoksu juuri miltään tai todella miedosti, on todennäköisesti myös yrtin maku hyvin mieto. Toinen asia, johon kiinnitän huomiota, on totta kai runsaus. Parhaat yrtit ovat yleensä tuuheita, jolloin niissä on oikeasti myös rahalle vastinetta. Jos yrtin varret ovat paksut ja terhakat, on kasvi kunnossa ja säilyy hyvänä pidempään. Olen myös huomannut, että isommassa ruukussa yrtit säilyvät paremmin.

Miten yrttejä kannattaa säilyttää, jotta ne kestävät pitkään?
Tilli, persilja ja ruohosipuli kuuluvat jääkaappiin, kun taas basilika, sitruunamelissa, sitruunaverbena sekä kovavartiset yrtit viihtyvät huoneen lämmössä. Ruukuissa olevia yrttejä voi välillä kastellakin, jotta ne eivät heti pääse kuivahtamaan. Basilika tarvitsee kohtuullisen runsaasti vettä, kun taas timjamille sopii paljon pienempi määrä.

Mihin kaikkeen yrttejä voi käyttää?
Kovavartiset yrtit sopivat paremmin ruoan valmistukseen, kun taas pehmeät yrtit sopivat hyvin ruoan viimeistelyyn. Jos tykkäät käyttää ruoan viimeistelyssä yrttejä, suosittelen tekemään sekoituksen. Klassinen ranskalainen fines herbes -sekoitus on ollut omassa käytössä varsin kesäisin. Sekoituksessa on siis tuoreena persiljaa, ruohosipulia, kirveliä ja rakuunaa, jotka on kaikki leikattu hellästi pieneksi juuri ennen ruoan viimeistelyä. Yrteillä saa myös eloa ja väriä keittiöön, tuoreiden yrttien tuoksu yhdistettynä juuri siivottuun keittiöön on ainakin minulle rauhoittava yhdistelmä 🙂

Tässä muutama resepti:
Yrttiöljy
Rosmariinipiirakka
Bruchetta
Karitsavartaat
Tilli-sinappikastike

Pidän erityisesti Deliverden yrttien laadusta ja siksi olen aloittanut heidän kanssa yhteistyön. Blogissa tullaan siis näkemään vielä runsaasti yrttisiä reseptejä. Kuvissakin näkyvä kirveli on yksi ehdottomista suosikeistani, mikä on sinun lempiyrttisi?

 

Kaupallinen yhteistyö:

parhaat yrtit

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?