Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Karitsavartaat | Kypsennys kivellä

Ruokajuhlat voivat rajoittaa joidenkin raaka-aineiden käyttöä muina vuodenaikoina. Mielestäni poro ja karitsa ovat juuri sellsisia aineksia, joista kuulee yleensä vain joulun tai pääsiäisen alla. Itse olen varsin suuri karitsan ystävä. Kun näin ruokakaupassa karitsan jauhelihaa, ajattelin heti, että teen siitä hyviä vartaita. Poikkeuksena normaaliin arkeen, halusin kokeilla kivellä kypsentämistä.

Karitsan lihassa on jonkin verran rasvaa, mutta se kaipaa mielestäni sitä hiukan lisää. Siitä johtuen, laitan joukkoon runsaasti oliiviöljyä paitsi maun mutta myös rasvaisuuden takia. Oliiviöljy sopii hyvin karitsalle, erityisesti Välimeren suunnalla. Tässä reseptissä savu-chili tuo ajatuksen tasolla grillistä syntyvää savuista makua. Näin karitsa maistuu vielä astetta aistillisemmalle.

Lapsuudesta muistan, että maustoimme karitsan lihaa hyvin ja joukkoon lisättiin paljon mausteiden lisäksi myös yrttejä. Niistä mintun tuoksu on jäänyt elämään jonnekin takaraivoon. Vaikka monissa yhteyksissä puhutaan minttuhyytelöstä karitsan kanssa, se on ehkä hiukan aikansa elänyt juttu. Miksei vaikka minttuisa chimichurry tai ihan kunnolla minttua pintaan karitsan kypsennyksen yhteydessä? Mintun tuoksusta ja mausta puheenollen, käytän tässä piparminttua, joka on kyllä aika eri juttu kuin se tavanomainen minttu, joka sopii mojitoon. Persiljaa löytyy myös samasta reseptistä, tuomaan raikkautta kokonaismassaan.

[left]

Karitsavartaat

Tarvitset:
400 g karitsan jauhelihaa
1 nyrkillinen piparminttua
1 nyrkillinen persiljaa
2-3 rkl savuchiliä
3-4 rkl hyvää oliiviöljyä
mausteita, suolaa
varrastikkuja

Valmista näin:
Leikkaa yrtit pieneksi ja laita kulhoon. Lisää loput ainekset ja sekoita hyvin.
Ota käsiin massaa ja muotoile siitä pieniä makkaroita ja pistä varrastikku läpi.

Kuumenna uunissa paistokivi tai valurautapannu ja paistele vartaat sen päällä kypsiksi. Valmista tuli noin 10 minuutissa.

Suosin tässä kiven päällä kypsentämistä, sillä siitä ei synny juurikaan käryä tai rasvan roiskumista, kun sen tekee uunissa. Jos omistat paistokiven, kokeile tähän kypsennys tapaan. Oman kiveni sain Tulikiveltä ja sitä on tullut kohtuullisen usein käytettyä.

Tämän karitsan seurana tarjosin tilli-sinappikastiketta, salaattia ja pitaleipää.

[/left]

[right]

[/right]

karitsavartaat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?