Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Padassa paahdettu kukkakaali

kaupallinen yhteistyö: Miraz Trading Oy

Kukkaaleja on monia erilaisia, tosin Suomessa tyypillisesti kasvatetaan valkoista kun muualla maailmassa kukkakaalia on niin violettina kuin keltaisenakin. Maullisesti erot eivät ole suuria, mutta makuun vaikuttaa erittäin vahvasti kypsennystapa. Kukkakaali on ”vesiliukoinen” eli jos keität kukkista, niin silloin merkittävä osa sen mausta siirtyy keitinveteen. Tämä ei haittaa, jos teet keittoa, mutta jos et hyödynnä keitinvettä, menetät kukkakaalin makua.

Vesiliukoisuudesta johtuen, paahtaminen tai suoraan paistaminen säilyttää makua huomattavasti paremmin. Olen kokeillut kukkaalin paahtamista niin nuppuina kuin kokonaisena ja selkein havainto on ollut, että maku säilyy parhaiten, kun kukkakaali on paahdettu kokonaisena ja nimenomaan padassa.

Maku, no tietenkin se on parhainmillaan sellaisenaan, joten minimaalinen maustaminen on paikallaan. Kylmäpuristettu Terra Creta oliiviöljy ja laadukas valkoviinisuola saivat tälläkertaa kruunata kokonaisen kukkiksen. Nimenomaan kylmäpuristettu öljy kestää parhaiten kuumennusta, älä suotta pelkää käyttää oliiviöljyä kuumennettavissa ruuissa. Tietenkin currylla tai paprikalla maustettu kukkis on myös hyvää, jo haluat ryhtyä villimmäksi 🙂

[left]

Paahdettu kukkaali padassa

Tarvitset:
1 kukkakaali
2-3 rkl laadukasta oliiviöljyä
1 rkl laadukasta suolaa (esimerkiksi viinisuolaa)

Valmista näin:
Renssaa pois kukkaalin kanta ja puhdista, jos pinnassa on multaa tai hiekkaa. Nosta kukkaali pataan ja hiero pintaan suolaa ja öljyä.
Nosta pata 220-230 asteiseen uuniin ja paahda kunnes pinnassa on kaunis väri. Minulla meni noin 25-30 minuuttia. Nosta uunista ja peitä pata kannella. Kuumasta kukkaalista irtoa höyryä, joka hellävaraisesti kypsentää kukkiksen kauttaltaan. Anna kukkaalin täysin jäähtyä ja voit hyvin odottaa seuraavaan päivään, jos haluat maun olevan parhaimmillaan.

Nauti paahdettua kukkaalia lisäkkeenä yksinkertaisesti repimällä kokonaisesta paloja irti. Voit myös grillata kukkaalia, mutta sen jälkeen kukkaali olisi hyvä kääriä folioon, jotta siitä irtoava höyry kypsentää koko kukkiksen haluttuun suutuntumaan.

[/left]

[right]paahdettu kukkakaali

[/right]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?