Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Nyhtöpossua Iberico-porsaan niskasta

Sain harvinaislaatuista Iberico-possun niskaa PNM:ltä. Iberico-porsas on espanjalainen vapaana kasvava alkuperäisrotu ja sen pääsääntöistä ravintoa on tammenterhot. Iberico-possun liha on erittäin mureaa lihan marmorin ansiosta. Suomessa tätä laadukasta lihaa on tosin harmillisen harvoin tarjolla. Hetken mietin, että mitä muuta tästä voisi tehdä, kuin nyhtöpossua. Se mietintä oli kuitenkin turhaa, koska Iberico-possusta tulee aivan loistavaa nyhtöpossua, eli pulled porkia. Variaatioita on monia, mutta tällä kertaa päätin laittaa nyhtöpossun vähäisellä liemellä.

Aloitin valmistuksen hieromalla lihan pintaan rub-mausteseosta, sitten padan pohjalle pieni tilkka omenamehua ja possu pataan. Kansi päälle ja uuni 250 asteeseen. Kun uuni oli saavuttanut tämän lämpötilan, laskin lämmön 140 asteeseen ja annoin annoin olla 1,5 tuntia.  Kun uunin laittaa pois päältä ja antaa possun kypsyä rauhassa loppuun saakka, on lopputulos juuri sopivan, revittävän murea. Itse tykkään sellaisesta nyhtöpossusta, joka on todella mureaa ja pehmeää, muttei ihan pelkkää muhjua vaan myös kunnon palaa. Nyhtöpossua voi valmistaa myös keittämällä tai hauduttamalla padassa.

Jo kannen nostaessa ja ensimmäisten aromien haistaessa, pystyi sanomaan, että aika onnistunutta tuli. Näin rasvaisen lihakimpaleen seuraksi laitoin raikasta ja kirpeää parsakaalisalaattia.

pulled pork

iberico

Nyhtöpossua maukkaasti

Tarvitset:
700 g pala Iberico porsaan niskaa*
3 rkl Poppamiehen Slow Food Rubia* tai esimerkiksi itsetehtyä mausteseosta
1dl Omenasiepparin omenamehua*

Valmista näin:
Hiero lihan pintaan rub-mausteseosta, laita liha pataan ja kaada pohjalle mehu. Laita kansi päälle ja pata uuniin. Lämmitä uunia 250 asteiseksi ja kun uuni 250 asteinen, laske lämpötila 140 asteeseen ja kypsennä 1,5-2 tuntia. Sammuta uuni ja anna lihan vetäytyä rauhassa uunissa. Liha on tämän kypsennyksen jälkeen niin mureaa, että se suorastaan murenee nostellessa, eli syntyy nyhtöpossu.

Jos haluat voit laittaa pataan myös sipuleita tai vaikka juureksia possun seuraksi tuomaan makua.

Parsakaalisalaatti

Tarvitset:
1 parsakaali
1 punasipuli
1 luumu
2 rkl omenabalsamicoa
4 rkl hyvää oliiviöljyä
suolaa

Valmista näin:
Leikkaa sipuli ja luumu ohuiksi paloiksi ja kaada niiden päälle balsamicoa, öljyä ja ripottele suolaa. Leikkaa parsakaalista nuput irti ja ryöppää ne kiehuvassa suolatussa vedessä. Jäähdytä nuput nopeasti juoksevan kylmän veden alla ja purista vielä ylimääräinen neste pois. Yhdistä ennen tarjoilua parsakaali sipuli-luumuseokseen.

Salaatin valmistuksesta löytyy myös video!

*Tuote saatu blogin kautta

nyhtöpossua

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?