Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Vegaaninen mureke Jouluun

nyhtökauramureke

Joku saattoikin jo bongata Glorian lehdessä tutun naaman 🙂 Kirjoitin Glorian joulunumeroon nimittäin vegaanille sopivan murekkeen reseptin jouluisilla mauilla.

Yhteisiä jouluaterioita ei tarvitse stressata, vaikka samassa pöydässä istuisikin vegaani tai kasvissyöjä. Tämä resepti on vegaaninen versio perinteisestä murekkeesta. Vegaaninen mureke on helppo valmistaa ja se sopii loistavasti joulupöytään kasvisvaihtoehdoksi. Jos haluat, voit lisätä jouluista makua ja näköä voitelemalla murekeen pinnan sinapilla, levittämällä hiukan korppujauhoja ja upottamalla vielä koristeeksi muutaman neilikan. Makujen kanssa piti hiukan pusata, kuinka lopputuloksesta saisi jotenkin tuhdimman? Tähän ratkaisun toi savuaromin ja sinapin yhdistelmä. Käytin savuaromeista Poppamiehen jalosavua, joka sopii siis vegaaneille.

Jos haluat murekkeesta gluteenittoman, valmista se härkikseen. Muuten kaikki reseptin ainekset ovat gluteenittomia ja siitä johtuen murekkeen rakenne aika pehmeä. Tästä johtuen, leikkaa varovasti ettei kokonaisuus murene. Jos gluteenittomuudelle ei niinkään ole väliä, voit käytää taikinassa speltti- tai ruisjauhoja sitomaan rakennetta hiukan kovemmaksi.

vegaaninen mureke

vegaaninen mureke

[left]

Vegaaninen mureke joulupöytään

Tarvitset:
1 pkt Nyhtökauraa tai Härkistä
1 tlk kypsiä linssejä
1 rkl perunajauhoja
2 sipulia
1 rkl savuaromia
suolaa, pippuria, sinappia, öljyä

Valmista näin:
Kuori ja viipaloi sipuli. Laita pannulle tilkka öljyä ja kuullota siinä hiljalleen sipuliviipaleet.

Kaada linssit siivilään ja anna valua hetki. Laita sitten linssit yleiskoneeseen ja soseuta tahnaksi. Kaavi tahna kulhoon ja lisää joukkoon paistettu sipuli. Hienonna Nyhtökauraa tai Härkistä pieneksi ja lisää kulhoon. Lisää sitten savuaromia, perunajauhoja, suolaa, pippuria, sinappia ja hiukan lisää öljyä. Sekoita massaksi. Massan kuuluu olla aika kuivaa ettei lopputulos jäisi liian löysäksi.
Vuoraa leivinpaperilla paahtoleipävuoka eli suorakaiteen muotoinen vuoka.

Kaada murekemassa vuokaan ja paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna murekkeen jäähtyä ennen leikkuuta, tarjoile esimerkisi paistetujen sienien ja vegemajoneesin kera.

Tässä video, kun valmistan kyseisen murekkeen 

Mukavaa joulun odotusta kaikille!
[/left]

[right]

härkis mureke

[/right]

nyhtökaura mureke

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?