Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Vegaaninen ”Fish” and chips

tofu and chips

Viimeaikoina olen innostunut laittamaan eri perinneruokia ja vanhoja klassikoita uuteen uskoon. Ei sillä, että niissä tutuissa vanhoissa resepteissä olisi ollut jotain vikaa, päinvastoin. Joskus vain on kiva tehdä jotain sellaista, mitä ei ole aiemmin kokeillut.

Jalotofun kulhohaasteen myötä tuli katsottua tofuakin ihan uusin silmin. Samalla kun ideoin eri tofukulhoja, mieleen tupsahteli kaikkia muita vaihtoehtoja ja variaatioita. Esimerkiksi hiljattain leipomani tofupiirakka tai tämänkertainen feikki- ”Fish and chips”.

Perinteinen fish and chips on monien mielestä Iso-Britannian kansallisruoka. Tyypillisesti se koostuu paneroidusta turskasta ja ranskanperunoista, jotka on uppopaistettu rasvassa. Niiden seurana tarjotaan majoneesia, pikkelöityjä kananmunia tai hernemuhennosta.

Joku saattoikin jo bongata Instasta samaisen annoksen ohjeen videomuodossa. Kyseessä on siis vegaaninen versio perinneherkusta, jossa kala on  korvattu tofulla ja majoneesin kananmuna soijamaidolla. Majoneesi on itseasiassa aika yllättäjä, siitä ei nimittäin arvaisi, että jotain on muutettu. Monien eläinperäisten tuotteiden korvaaminen resepteissä ilman, että maku tai rakenne muuttuu, on oikeastaan aika työlästä. Mutta tämä oikeasti maistuu ihan majoneesilta!

Tofu and chips

1pkt marinoitua jalotofua
1dl aquafabaa (kikherneiden keitinlientä) tai kananmunaa (jossei tarvitse olla vegaaninen)
1dl murennettua kuivaa leipää tai korppujauhoja
1rkl jauhoja (esim. vehnä-, ohra-, kaura- tai riisijauhoja)
suolaa, öljyä, mausteita (käytin cajunmaustetta ja juustokuminaa mutta käytä sitä mistä itse pidät)

Leikkaa tofu noin sentin paksuiksi levyiksi, suolaa ja kuivaa pinnasta. Pyöritä palat ensin jauhoissa, jonka seassa on mausteita, sitten aquafabassa ja sitten korppujauhoissa. Mikäli pintaan jää paljon aukkoja, toista sama uudelleen.

Paista runsaassa rasvassa kunnes kunnon väri on muodostunut kauttaaltaan, nosta sivuun ja ripottele sitten hiukan lisää suolaa pintaan.

Uuniranskanperunat

6 isoa jauhoista perunaa
2rkl mausteita
1tl suolaa
2rkl öljyä

Leikkaa perunat sormen pikkusormen paksuisiksi tikuiksi, pyöritä pintaan mausteita, öljyä ja laita uuniin paahtumaan 225 asteeseen noin 15-20 minuutiksi. Paiston puolessa välissä ravistele hiukan peltiä jotta perunat kääntyvät ja kaunis väri, rapeus tulisi tasaisemmin.

Uunin jälkeen suolaa perunat ja tarjoile paperi kääreestä paneroitujen tofujen kera. Paperin tarkoitus on imeä hiukan ylimääräistä rasvaa mutta myös tuoda fiilistä.

Vegaaninen valkosipuli majoneesi

1rkl soijamaitoa (tai esim. kauramaitoa tai pehmeää tofua)
1tl sinappia
1tl etikkaa
1 valkosipulin kynsi
1 – 1,5dl öljyä
suolaa

Laita kaikki paitsi öljy syvään astiaan ja poraa sauvasekoittimella sekasin.
lisää joukkoon ohuena nauhana öljyä jatkuvasti poraten. Valmis majoneesi pitäisi olla paksuudeltaan lusikoitavaa ja muistuttaa rakenteeltaan aika paljon oikeaa majoneesia.

Tarjoile kastike paneroidun tofun ja uuniranskanperunoiden seurana.

Tietenkään ei tämmöinen herkku ole terveellistä mutta tervettä vaihtelua muuten kasvipainotteiselle ruualle.

4 vastausta

  1. Otsikkosi antaa ymmärtää, että kyseessä on vegaaninen ohje. Miksi koet tarpeelliseksi mainita kananmunaleivityksen? Tällöin on epävegaaninen ja otsikko on harhaanjohtava.

    1. Terve Jaska 🙂 , mietin kun aika monelle voi olla tuntematon aqua faba niin näin vaihtoehdon maininnan tarpeellisena. Tämän ajatuksena ei ollut harhaan johtaa, vaan tarjota vaihtoehto joka on tutumpi ja sopii lakto-ovo vegetaristeille.

      1. Ihan kiva, että on vaihtoehtoja, mutta se ei poista sitä faktaa että ohje ei tällöin enää ole veganinen. Mikäli ohje ei ole vegaaninen, ei silloin voi käyttää sanaa vegaaninen. Käytätkö esim. kanaa ankkana?

        1. Ohje on vegaaninen jos sen tekee vegaanisilla aineksilla. En tietenkään käytä kanaa ankkana, mutta sain pointtisi selväksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?