Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Munkit ja dougnutit

Lapsuudessa oli muutama asia joista pidin huomattavan paljon. Yksi oli videopelit ja toinen oli kuumat vastapaistetut munkit. Sittemmin sain yliannostuksen niistä kun sk-keittiössä paistoin joka vuosi toista tuhatta munkkia parissa päivässä ja pidin ihka oikeaa taukoa. Nyt taas pitkästä aikaa on mahdollisuus tehdä nitä kun ei ole muutakaan tekemistä ja ehkä tästä saa muutaman nostagia pisteen irti.

Pullataikina = munkkitaikina? toki mutta taikinassa pitää olla tässä tapauksessa kardemummaa. Minulla oli hiukan tuoreita kuorellisia kardemummia, joten niillä mentiin. Toinen merkittävä ero yleisimmissä pullataikinoissa on että rusinat yleensä jätetään pois kun tehdään munkkeja. Toki, jos tykkää niin voi niitä laittaa mutta rusinat muuttuu helposti palaneen makuisiksi kuumassa öljyssä.

Voiko munkkeja täyttää? itseasiassa, paistonkestävät hillot ovat tähän loistavia mutta sanoisin että sokerissa pyöritetty munkki ajaa asiansa vappuna oikein hyvin. Toisaalta muistan maistaneeni omenahillolla täytetyn munkin Ahvenanmaalta ja se oli niin huikean makuista että ehkä semmostakin pitää joskus kokeilla.

Munkit

1 kuppi maitoa
2,5-3 kuppia vehnäjauhoja
1/2pkt tuorehiivaa
100g voita
100g sokeria
1 tl suolaa
1rkl kardemumma rouhetta
1 kananmuna
öljyö uppopaistoon
sokeria viimeistelyyn

lämmitä hiukan maitoa ja kaada kulhoon. Lisää hiiva ja sitten kaikki loput ainekset. Vaivaa muutama minuuttia rauhallisesti, että jauhot nesteytyy ja sitten vaivaa voimakkaasti n. 5-10 minuuttia ja peitä liinalla. Noin 30-45minuutin päästä nosta liina ja taikinan pitäisi olla kaksinkertaistunut. Kaada taikina jauhotetulla työtasolle ja leivo pötköksi ja leikkaa 10-20 osaan. Pyöritä osat palloiksi ja peitä. Kuumenan öljy niin kuumaksi että taikina keihuu kun se koskettaa öljyä (kokeilemalla selviää, lämpötila mittaria kun ei kaikilla ole)
Tee sitten reikä pallon keskelle varovasti tiputa öljyyn. Paista molemmilta puolin muutama minuuttia, kunnes pinnassa on hyvä väri. Pyöritä munkit sitten sokerissa ja tarjoile.

Helppo kinuski

1 osa kermaa
1 osa fariini sokeria

keitä noin puoleen ja anna jäähtyä. Kuorruta muutama donitsi ja herkku on valmis.

Kukkaset tuo paljon olohuoneen eloisuuteen. Kokeile niin saatat ihastua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?