Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Kokonaisuutta maistelemassa – friends & brgrs

Yhteistyössä: Friends & Brgrs

Tällä kertaa olisi kyseessä hiukan erillainen hamppari kertomus, kun kyse on ravintolaketjusta. Näin alkuun voisin nostaa esille kuinka paljon arvostan konsepteja, joissa koko tuote tehdään talossa. Tämä on nimittäin yksi niistä harvoista paikoista, jossa ranskan perunat, jauhelihapihvit ja hampurilaisten kuoretkin tehdään saman katon alla. Toki tuote on pakattu sen verran vaatimattomasti, että joku voisi ajatella sen olevan pikaruokaa.

Tämä kaikki voi kuulostaa liian hyvältä, joten mennään sillä kärjellä, että maku ratkaisee. Listasin alle viisi eri hampparia, jotka olen nauttinut tässä kyseisessä ravintolaketjussa ja kerron niistä parilla sanalla.

friends and burgers

Classic Brgr 8€

Lähdin tässä alkuun liikkeelle siitä perustuotteesta, joka on ehkä näistä kaikista lähimpänä historiallisesti alkuperäistä hampparia. Toki silloin reilu 100 vuotta sitten, tuota salaattia, juustoa tai majoneesiakaan ei olisi ollut mukana. Sanoisin että tässä hampparissa maistaa selkeiten talossa tehdyt kuoret ja hampparipihvin. Näin pikaisesti pohdittuna tulee miettineeksi, miksei ketsuppia ja sinappia käytetä laajemmin hamppareissa? Onhan se kuitenkin loistavia tämän tyyppisessä tuotteessa. Käsinsyötävyys oli myös omaa luokkaansa, joka ei ole itsestään selvyys useimpiin paikkoihin verraten.

helsingin paras burgerimesta

Brgr of the Month: (mushroom) 9€

Listalla on myös aina jokin kuukauden speciaali, joka on oletettavasti jotenkin sesonkiin liitännäinen. Olen aina pitänyt sienistä mutta niiden yhdistäminen hamppariin on yleensä ollut aiemmin jotain kuivatun sienenjauheen lisäämistä jauhelihamassaan. Tässä versiossa tulee kuitenkin paistettuja sieniä, perinteisen juustohampparin väliin. Rakenne profiili tässä oli helposti purtava ja mehukas, mutta maussa oli vielä pientä viilaamista. Nimittäin paistettujen sienien suolaisuus pikkuisen peitti muiden komponenttien makuja.

esplanadi paras burgeripaikka

Cheese & Onion Brgr 8€

Paistettu sipuli on todennäköisesti yksi klassimpia hamppari täytteitä ketsupin ja sinapin rinnalla. Tietenkin paistettu sipuli on hyvää mutta oikeasti, sitä näkee liian harvoin sen herkullisuuteen nähden. Toki kunnolla ruskistetun sipulin teko vie hyvän tovin, koska siihen kuuluu tyypillisesti pari tuntia. Toki korkeammassa lämmössä saa nopeasti tumman värin mutta kunnon maku tulee esille, kun se tehdään hitaasti matalemmassa lämmössä. Sipulia olisi voinut olla ehkä enempi, mutta silloin se olisi saattanut dominoida makumaailmaa hiukan liikaa.

helsingin paras hamppari

Chipotle Brgr 9€

Meksikosta kotoisin oleva paahdettu jalapeno, eli chipotle sopii tietenkin hamppareihin mutta lähinnä mausteena. Täällä chipotle burgeri käytännössä tarkoittaa, että perinteisen hampparin väliin tulee pico de galo salsaa ja chipotle majoneesia. Yleisesti chipotle saattaa luoda pikkuisen tunkkaisen mielikuvan, mutta itseasiassa, salsa tämän hampparin välissä raikastaa kokonaisuutta mukavasti. Otin tämän kahdella pihvillä ja siitä huolimatta, oli se käsin syötävä.

friends and brgrs kokemukset

Bacon Brgr 9€

Tämän hampparin maisteli tuttavani Erik, joka on itseasiassa, todella laatutietoinen kuluttaja. Pekonin pitää tietenkin olla rapeaa, niinkuin se oli. Samoin chilihillo ja chipotle majoneesi teki kokonaisuudesta vielä enempi paahteisuutta omaavan kokonaisuuden, kuin itse chipotle burgerissa. Olettaisin että tämä on ehkä listan ronskein makumaailmaltaan mutta samaan aikaan selkeästi tuhdein. Tuttavani joka omaa runsaan ruokahalun ei edes jaksanu syödä ranskalaisia loppuun, kun oli ensin vetänyt tämän tuplana. Näin briiffisti googlailtuna, pekoni ilmestyi ensimmäisen kerran juusto hamppariin vuonna 1963 ja kyseessä oli silloin pieni amerikkalainen ravintolaketju nimeltä A&W restaurants.

Hampurilais ravintola helsinki

kun visiittieni yhteydessä tuli huomattua, että hamppareihin sai helposti extra-pihvin lisämaksusta ja lisäkkeinä löytyi ranskalaisten sijaan myös tuunatut ranskanperunat, piti nämä tuunatut ranskanperunatkin kokeilla.

Topped Fresh Fries 5,4

Vaikka tuunatut ranskanperunat on tavallaan uusi juttu Suomessa, oli nämä kohtuullisen hyvällä tasolla. Tietenkin kuvassakin voi huomata ettei juusto ole ehtinyt sulamaan mutta yleisesti, friendsin ranskanperunat, ovat ainakin minun makuuni parempia, kuin suurimmassa osassa ravintoloista. Tyypillisissä pakaste ranskanperunoissa ei nimittäin maistu juurikaan itse peruna verrattuna näihin. Pico de galo, majoneesi ja juusto olivat maullisesti, oli siinä balanssissa ettei ollut liikaa suolaa, rasvaa tai tulisuutta. Toki minun makuuni, olisi sitä tulisuutta ja mausteisuutta voinut olla enempikin.

Uskaltaisin väittää että tämän ketjun hampparit on hyvin aliarvioitu niiden laatuun nähden. Onhan taso kuitenkin parempi kuin monissa hyvinkin korkeaa hintaa kiskovissa ketjuissa, saatikka se että suurinsosa käytetyistä raaka-aineista on kotimaisia. Kun kokonainen ateria maksaa 12-13€, johon kuuluu juoma ja kahvikin, vuodaan puhua korkeasta hinta-laatu suhteesta. Listasin alle vielä muutaman ajatuksen mitä täällä voisi kehittää.

Helsingin paras burgeri paikka

Kehitettävää


Rohkeutta makuihin! mielestäni tuote on oikein kiva, mutta pienellä uskaliaalla makujen tai rakenteiden ronskilla tuunaamisella, olisi tämä isompi elämys juurikin harrastajille.

Hajontaa tuotteisiin! Listan kaikki burgerit on hiukan liian saman hintaisia kokonaisuuksia. Näkisin että täällä olisi kysyntää vielä pikkuisen hintavemmalle tuotteelle, mutta toki siinä pitäisi olla myös jotain vielä speciaalimpaa.

Juotavat? Jos täällä saisi erikoisoluita, niitä menisi aika varmasti kaupaksi. Toki se voi tuoda myös omat haasteensa, mutta niihän se aina menee.

Tasalaatu? niinkuin kuvista voi päätellä, osa burgereista oli fantastisen kauniita ja osa oli koottu ehkä pienessä kiireessä. Voisin kuvitella että suuremman ruuhkan aikana, tuotteen laatu voi vaihdella, varsinkin kun käsityön määrä on näin korkea.

Näin ihan loppuun voisin mainita että suosikkini näistä kaikista hamppareista oli Chipotle Brgr.

Mitkä on sinun kokemukset Friends & Brgrs:ista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?